Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta24319.06.201214

3724-2012 (152, 011, 010)

Valtuustoaloite sisäilmatyöryhmän sijoittamisesta sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen

Tiivistelmä:

Valtuutettu Christel von Frenckell-Ramberg on tehnyt valtuustoaloitteen sisäilmatyöryhmän organisatorisesta asemasta sekä toiminta- ja tiedottamisohjeiden laatimisesta. Aloitteen mukaan sisäilmatyöryhmä tulisi sijoittaa sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen. Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali- ja terveystoimelta lausuntoa aloitteesta 26.8.2012 mennessä. Tässä lausuntoesityksessä katsotaan sisäilmatyöryhmän toiminnan liittyvän sillä tavalla monen hallintokunnan toimintaan, että se soveliaimmin kuuluisi edelleen alkuperäisen toimeksiannon mukaisesti kaupunginjohtajan alaisuuteen.

Perla § 243

Lakimies Mikko Heiskanen 4.6.2012:

Kaupunginhallitus on pyytänyt 26.8.2012 mennessä lausuntoa sosiaali- ja terveystoimelta valtuutettu Christel von Frenckell-Rambergin tekemästä sisäilmatyöryhmää koskevasta valtuustoaloitteesta. Valtuustoaloitteen mukaan työryhmä tulisi sijoittaa kaupungin organisaatiossa sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen. Aloitteessa ehdotetaan myös, että kaupungin tiloissa esiintyvistä sisäilmaongelmista laadittaisiin selkeät toiminta- ja tiedottamisohjeet.

Sisäilmatyöryhmä Turussa

Työryhmän on asettanut alun perin kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty 13.01.2003 (Dnro 13138-2002). Asettamisen yhteydessä työryhmän jäseniksi määrättiin johtaja Jukka Marttila, rakennustarkastaja Reima Ojala, johtava hygieenikko Pentti Janatuinen, vt. johtava lääkäri Hannu Virtanen ja työsuojelupäällikkö Matti Rantanen. Työryhmän puheenjohtajaksi määrättiin johtaja Martti Kuitunen tilalaitokselta ja sihteeriksi Jarmo Love tilalaitokselta.

Päätöksessä määrättiin työryhmän tehtäväksi koordinoida sisäilmaan liittyviä ongelmia sekä niiden poistamiseksi suoritettavia toimenpiteitä ensimmäisenä tehtävänään ohjeistuksen laatiminen ongelmatapauksia varten.

Em. koordinointiin liittyvinä tehtävinä työryhmä pitää 15.10.2003 antamassaan väliraportissa seuraavia:

Työryhmä on laatinut ohjeet (15.10.2003) ongelmatapausten ratkaisemiseksi.

Sisäilmatyöryhmän raportin mukaan kosteusteknisiä kuntotutkimuksia oli suoritettu 15.10.2003 mennessä 23 kohteessa ja kuntotutkimus oli meneillään 12 kohteessa.

Työryhmä on toiminut keskeytyksittä asettamisestaan lähtien ja työryhmän menettelytavat ovat vakiintuneet. Tällä hetkellä työryhmä on valmistelemassa Turun kaupungin toimintasuunnitelmaa sisäilmasto-ongelmissa.

Sisäilmatyöryhmiä koskevat yleiset ohjeistukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut vuonna 2008 oppaan koulurakennusten kosteus- ja homevaurioiden selvittämiseen (kansanterveyslaitoksen julkaisu 2008 C2). Oppaan mukaan on suositeltavaa, että ongelman ilmaannuttua perustetaan keskeisistä virkamiehistä koostuva työryhmä, joka sopii menettelytavoistaan yhdessä. Työryhmä päättää tarvittavien rakennusteknisten, mikrobiologisten ja terveysselvitysten tekemisestä tai teettämisestä. Tehtävien toimenpiteiden ja tilattavien selvitysten merkitys tulee olla työryhmän tiedossa ja hyväksymiä. Työryhmän tulee myös edellyttää, että teetetyt selvitykset raportoidaan kunnolla ja selkeästi. Tiedon kulkuun eri toimijoiden välillä on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Samoin asiasta on hyvä tiedottaa avoimesti sidosryhmille prosessin eri vaiheissa.

Suomen kuntaliitto on julkaissut vuonna 2010 ohjeen toimintatavoista sisäympäristöongelmia hoitaville ryhmille ja henkilöille. Ohjeen mukaan hyväksi koettu tapa organisoida yhteistyötä on moniammatillinen sisäilmaryhmä. Sisäilmaryhmä alkaa olla vakiintunut nimitys moniammatilliselle yhteistyöryhmälle, vaikka ryhmässä käsitellään yleensä laajasti sisäympäristöön liittyviä tekijöitä.

Kuntaliiton ohjeen mukaan laajoissa tai vaikeissa sisäympäristöongelmatilanteissa voi olla tarpeen perustaa moniammatillinen kohdekohtainen sisäilmaryhmä, jossa erityishuomio on kohdetilojen käyttäjien edustuksessa. Kuntien tilanteen ja tarpeiden perusteella arvioidaan, minkälaisia sisäilmaryhmiä tarvitaan. Joissakin isoissa kunnissa toimii edellisten lisäksi myös virastotason sisäilmaryhmä, joka mm. toimeenpanee kaupunkitason koordinoivan sisäilmaryhmän suosituksia ja ohjeita sekä ohjaa ja seuraa hallintokuntaan kuuluvien rakennusten kohdekohtaisten sisäilmaryhmien toimintaa. Pysyvät sisäilmaryhmät voivat hyvin vaikuttaa sisäympäristöongelmien ehkäisemiseen vaikuttamalla mm. rakennusten kunnossapitoprosesseihin.

Ohjeen perusteella voidaan todeta, että Turun toteuttama malli noudattaa yleisesti käytössä olevaa kunnan keskusjohdon asettaman kuntatasoisen koordinoivan sisäilmaryhmän mallia, jolla on yleensä etenkin ohjauksellisia tehtäviä.

Johtopäätökset

Turun kaupungin sisäilmatyöryhmän toiminnan on katsottava organisoinniltaan vastaavan niitä vaatimuksia, joita toiminnalle on asetettu. Työryhmän puheenjohtajana toimii liikelaitosjohtaja Martti Kuitunen, mutta työryhmä ei toimi tilaliikelaitoksen alaisuudessa vaan kaupunginjohtajan alaisuudessa samoin kuin työryhmän aloittaessa vuonna 2003. Työryhmän asema kaupungin organisaatiossa vastaa niitä ohjeita, joita sisäilmatyöryhmistä valtakunnallisesti on annettu. Mitään perusteltua syytä siirtää sisäilmatyöryhmä sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen ei näyttäisi olevan. Koska sisäilmatyöryhmän toiminnassa tarvitaan eri hallinnonalojen saumatonta yhteistyötä, on johdonmukaista, että työryhmä toimii edelleen alkuperäisen toimeksiannon mukaisesti.

Va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu ja va. tulosaluejohtaja Marjo Sinokki 6.5.2012:

Emme näe siirtoa sosiaali- ja terveystoimeen tarkoituksenmukaisena. Nykyinen käytäntö, missä sisäilmatyöryhmä toimii kaupungin keskusjohdon alaisuudessa, on tarkoituksenmukaisin ja takaa parhaiten eri hallinnonalojen yhteistyön. Puheenjohtajana on myös hyvä toimia tilaliikelaitoksen edustajan, koska kiinteistön omistaja on vastuussa kiinteistöjensä kunnosta.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon sisäilmatyöryhmän organisatorista asemaa koskevasta aloitteesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausvon Frenckell-Ramberg Christel