13825-2006 (351, 354)

 

Elintarvikelain 56 §:n mukainen kielto: Lihaliike Agali Oy:n elintarvikehuoneiston väliaikainen sulkeminen koskien lihanleikkaamoa Lihaliike Agali, osoite Honkaistentie 35 20900 Turku

 

Ympäristöterveydenhuolto, kaupungineläinlääkäri Pia Pouri 29.11.2011:

 

Toimija

Lihaliike Agali Oy, Y-tunnus 2026616-4

Honkaistentie 35

20900 Turku

 

Toimipaikka

Lihanleikkaamo Lihaliike Agali

Honkaistentie 35

20900 Turku

 

Asiankäsittely 

Kaupungineläinlääkäri on tehnyt 29.11.2011 yhdessä poliisin kanssa tarkastuksen lihanleikkaamoon Lihaliike Agali (FI6272EY), Honkaistentie 35, 20900 Turku. Tarkastuksen yhteydessä on laitoksessa havaittu sellaista elintarvikelain vastaista toimintaa, jonka on syytä olettaa aiheuttavan vakavaa terveyshaittaa. Kaupungineläinlääkäri on elintarvikelain § 63 kiireellisenä toimena tehnyt elintarvikelain § 56 mukaisen päätöksen ja kieltänyt elintarvikehuoneiston toiminnan toistaiseksi. Päätös on annettu leikkaamon omistajalle Serggio Agalille tiedoksi kirjallisena 30.11.2011 Turun poliisilaitoksen poliisivankilaan.

 

Laitoksessa havaittiin seuraavaa elintarvikelain vastaista toimintaa:

-alakerran   tiloihin oli rakennettu pakkasvarasto sekä muuta elintarvikkeiden varastointiin käytettävää tilaa ilman lupaa   

-kolmessa tarkastuksessa tarkastetussa pakkasvarastotilassa oli varastoituna sekä pakattua että pakkaamatonta lihaa. Pakkasvarastoidut lampaan ruhot oli varastoitu paljaaltaan ilman suojaa. Alakerran luvattomassa pakkasvarastossa lampaan ruhot oli varastoitu soraan lattialle ja ruhot olivat jäätyneet toisiinsa kiinni. Tässä tilassa paljaat ruhot koskivat lihalaatikoihin.

-pakkasvarastoissa oli varastoituna lukuisia laatikoita lihaa, joissa ei ollut mitään pakkausmerkintöjä. Myöskään kaikissa vakuumiin pakatuissa lihoissa ei ollut merkintöjä. Osa varastoidusta, pakatuista lihoista oli vanhentunutta.

-pihalla olevassa pakkasvarastossa oli yhdessä lihalaatikossa pakkaamatonta, pilkottua broilerin lihaa. Laatikko oli suoraan lattialla. Laitoksella ei ole lupaa käsitellä siipikarjan lihaa.

-myös viileässä varastossa oli varastoituna sekä pakattua lihaa että pakkaamattomia lampaan ruhoja vierekkäin

-laitoksen käytävässä olleissa pakkasaltaassa ja kylmäkaapissa oli paloiteltua broilerin lihaa sekä erilaisia lihavalmisteita pakattuna lihaliike Agalin pakkauksiin. Näissä pakkauksissa oli lihaliike Agalin laitostunnus FI 6272 EY. Tuotteet olivat pakattu marraskuussa 2011. Pakkausmerkinnöissä valmistuspaikaksi väitettiin broilerin lihan osalta Keltasiipi ja lihavalmisteiden osalta Dynameat. Broilerin lihojen pakkauksiin oli yritetty laittaa leimasimella toisen laitoksen merkki. Tästä virheellisestä pakkaustavasta on annettu helmikuun 2011 jälkeen monta määräystä muuttaa ne lainmukaisiksi.

-leikkaamon käsienpesuallas oli täynnä sankoja. Sitä ei voinut käyttää käsienpesuun

-puukkosterilaattori ei ollut päällä

-lattiakaivot olivat likaiset

-laitoksessa ei ole siivoustarvikkeita varten omaa varastoa eikä tilaa. Likainen moppi oli likaisessa vesisangossa vessanpöntön vieressä

-vessassa on käsikäyttöinen käsienpesuhana. Käsienpesupaikan yhteydessä ei ollut asiallisesti käsienpesuainetta, käsipyyhepapereita eikä desinfiointiainetta.

-komerossa oli pyykinpesukoneen lisäksi vaatteita ja kengät sekä pesuaine suoraan lattialla

-sosiaalitilat ovat erittäin likaiset ja sekaiset. Työntekijöiden vaatteet lojuvat lattialla. Kaapit ja pukukaapit ovat sekaiset.

-maustekaappi on likainen ja sen pinnat eivät ole helposti puhtaana pidettävät eikä pestävät. Tilassa ei ole asiallista valaistusta

-luvattomasti rakennetussa alakerran varastossa oli epäasiallisesti varastoitu jauhosäkkejä muiden tarvikkeiden seassa.

 

 

      Ympäristöterveydenhuolto, va tulosaluejohtaja Liisa Palmu 8.12.2011:

 

Elintarvikelain § 56 mukainen päätös

           Päätän, että Lihaliike Agali Oy:n, Y-tunnus 2026616-4, lihanleikkaamo Lihaliike Agali, osoite Honkaistentie 35 20900Turku, suljetaan elintarvikelain 56 §:n nojalla väliaikaisesti. Elintarvikehuoneistossa harjoitettava toiminta on sellaista, että sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa terveysvaaraa asiakkailleen eikä tätä terveysvaaraa voida muulla tavoin tässä tapauksessa estää.

 

          Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes päätöksen perustelussa olleet epäkohdat on korjattu. Toimijan tulee toimittaa kirjallinen selvitys epäkohtien korjaamisesta ja sen aikataulusta 16.12.2011 mennessä ympäristöterveydenhuoltoon osoitteeseen Linnankatu 55 K 20100 Turku 3.kerros tai faxilla 02 266 1066.

 

 

Päätöksen perustelut

-laitoksen pakkausvarastossa on runsaasti varastoituna lihaa, jossa ei ole mitään merkintöjä, joilla voisi selvittää lihan alkuperän ja iän.

-laitoksessa varastoidaan virheellisesti elintarvikkeita varastoissa, joille ei ole haettu elintarvikelain § 15 mukaista lupaa

-varastoissa varastoidaan sekä pakattuja ja pakkaamattomia elintarvikkeita siten, että aiheutuu ristikontaminaatiovaara

-luvattomassa varastossa kokonaiset lampaanruhot oli varastoitu suoraan lattialle ja ne olivat yhteenjäätyneet.

-laitoksessa on merkkejä siitä, että siellä käsitellään raakaa broilerinlihaa, johon laitoksella ei ole lupaa

-laitoksen muut kuin leikkaamotilat ovat hyvin likaisia ja huonokuntoisia

-laitoksessa ei ole asiallista siivouskomeroa. Siivousvälineitä säilytetään virheellisesti.

-laitoksen sosiaalitilat ovat likaiset ja epäjärjestyksessä

-laitoksen vessassa on käsikäyttöinen vesihana. Työntekijöiden käsienpesumahdollisuudesta vessassa ei ole huolehdittu riittävällä tavalla

-maustekaappi on likainen ja sotkuinen ja sen rakenteet eivät ole helposti puhtaana pidettävät ja pestävät

-toimija on jatkanut useista kehotuksista ja kielloista huolimatta virheellisesti merkittyjen broilerinlihojen ja lihavalmisteiden merkitsemistä ja myyntiä.

 

 

Asianomaisen kuuleminen

Toimijaa ei kuultu sulkemisen johdosta, koska se tilanteen johdosta oli mahdotonta ja olisi vaarantanut päätöksen toimeenpanon ja elintarviketurvallisuuden.

Päätöksen täytäntöönpano

Tämä päätös tulee voimaan välittömästi ja sitä on noudatettava mahdollisesta valituksesta tai oikaisuvaatimuksesta huolimatta.

 

Sovelletut säännökset                                       

Elintarvikelaki nro 23/2006 § 7, § 10, §11, § 16, § 20, § 56, § 63, § 74, § 78

EU parlamentin ja neuvoston asetus 852/2004

MMM asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 28/2009

Hallintolaki 434/2003 4 § 34 § kohta 4

 

Täytäntöönpano                                                                              

Päätöksen täytäntöönpano on 29.11.2011.

 

Voimassaolo 

Tämä päätös on voimassa heti. 

 

 

 

 

Liisa Palmu

va tulosaluejohtaja

puh. 266 1360

 

 

 

 

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

 

 

 

 

Jakelu

   ao Lihaliike Agali Oy

   tied Pouri Pia