Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta22130.05.201212

10959-2011 (411, 410)

Vastaus valtuutettu Eeva-Johanna Elorannan aloitteeseen toimeentulotuen vähentämisestä luopumiseksi perheen nuoren satunnaisten kesätyötulojen vuoksi

Tiivistelmä:

Valtuutettu Eeva-Johanna Eloranta ym. esittävät aloitteessaan, että Turku luopuisi käytännöstä vähentää perheen toimeentulotukea kotona asuvan alaikäisen nuoren satunnaisten kesätyötulojen perusteella. Sosiaalityön tulosalue vastaa, että kesällä 2012 luovutaan toimeentulotuen vähennyksestä ja satunnaiset kesätyöansiot jäävät kokonaisuudessaan työssäkäyvän nuoren käyttöön.

Perla § 221

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 21.5.2012:

Valtuutettu Eeva-Johanna Eloranta ym. ovat tehneet 26.9.2011 valtuustoaloitteen, jossa esitetään, ettei kesätyössä olevan nuoren kesäansioita huomioitaisi perheen toimeentulotukilaskelmassa. Aloitteessa mainitaan, että Turun kaupungin tulee harkita toimeentulotuen maksuperusteita tarkemmin ja lopettaa viimeistään kesällä 2012 perheen toimeentulotuen vähentäminen nuoren satunnaisten kesätyötulojen takia.

Liite 1Valtuutettu Elorannan ym. aloite

Turussa on toimittu siten, että kotona asuvan alaikäisen kesätuloja on huomioitu 10-17 –vuotiaan lapsen toimeentulotuen perusosan verran perheen toimeentulotukilaskelmassa. Lapsen saamasta palkasta on vähennetty ensin mahdolliset matkakulut sekä enintään 150 €, jota ei ole toimeentulotukilaskelmassa huomioida (ns. etuoikeutettu tulo/perhe). Tämän jälkeen lopusta palkasta on huomioitu lapsen toimeentulotuen perusosan verran (10-17 -vuotiaalla 239,38 €/kk) ja muu osa on jäänyt lapsen käyttöön. Lähtökohtana on ollut, että perheen lapsi ei ole elatusvelvollinen vanhempiinsa nähden. Loppuosa kesätyötulosta on jäänyt nuoren itsensä käyttöön.

Toimeentulotuen soveltamisohjeissa (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2007:11, Toimeentulotuki, Opas toimeentulotukilain soveltajille) todetaan, että lasten satunnaiset kesä- ja viikonloppupalkat ovat sellaisia vähäisiä ansiotuloja, jotka tulee jättää huomioon ottamatta. Näin ollen sosiaalityön tulosalue muuttaa toimintakäytäntöään siten, että kesästä 2012 alkaen menetellään seuraavasti:

Perheensä kanssa kotona asuvan alaikäisen lapsen kesällä kesäloman aikana saamia työtuloja ei huomioida tuloina perheen toimeentulotukilaskelmassa, vaan koko raha jää työssäkäyvän lapsen käyttöön.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa valtuutettu Elorannan ym. aloitteeseen edellä esitetyn vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastEloranta Eeva-Johanna


Liitteet:

Perla § 221
Liite 1:Valtuutettu Eeva-Johanna Elorannan ja yms. aloite