Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta20108.05.20126

863-2011 (041, 650)

Lausunto Orikedon palvelukeskuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Orikedon palvelukeskus mahdollistaa Turun kaupungin päihde- ja mielenterveysohjelman mukaisen päihdehuollon asumispalveluiden keskittämisen.

Perla § 201

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 3.5.2012:

Tilakeskus on pyytänyt 11.5.2012 mennessä peruspalvelulautakunnalta, tilaliikelaitoksen johtokunnalta sekä Turun seudun Kiinteistöpalvelu Oy:ltä lausuntoa Orikedon palvelukeskuksen hankesuunnitelmasta.

Tilakeskus on yhdessä sosiaali- ja terveystoimen, tilaliikelaitoksen, ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimiston, keskushallinnon talousasioiden, TVT Asunnot Oy:n, Turun seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n edustajien sekä apulaiskaupunginjohtajan avustajan kanssa valmistellut Orikedon palvelukeskuksen uudisrakennushankkeen hankesuunnitelman, joka on valmistunut 26.4.2012.

Turun kaupungin päihde- ja mielenterveysohjelman tavoitteiden mukainen palveluohjausta ja hoitoketjujen toimivuutta parantava asumispalveluiden kokonaisuus voidaan toteuttaa Oriketoon, Niuskalan hoitokodin nykyiselle tontille. Sinne pystytään kokoamaan päihdehuollon asumispalveluiden keskus. Tarkoituksenmukaista on keskittää samalla tontille Paattisten huoltokoti Tortinmäestä, Niuskalan hoitokoti sekä Liekakadun tukiasunnot Orikedon palvelukeskukseksi.

Muita sijoitusvaihtoehtoja ei ole tutkittu, sillä Liekakadun tukiasunnot sijaitsevat suunnitellun Orikedon palvelukeskuksen vieressä ja Liekakadun tukiasuntojen tukipalvelut saadaan tällä hetkellä Niuskalan hoitokodista. Jatkossa tukipalvelut tulevat Orikedon palvelukeskukselta

Hanke on tarkoituksena toteuttaa yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n kanssa siten, että TVT Asunnot Oy rakennuttaa Orikedon palvelukeskuksen uudisrakennuksen. Niuskalan tontti nykyisine rakennuksineen olisi tarkoitus siirtää kokonaisuudessaan TVT Asunnot Oy:lle tai mahdollisesti perustettavan TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiölle. Turun kaupunki toimii kohteessa vuokralaisena. Niuskalan nykyinen rakennuskanta toimii väistötilana uudisrakennushankkeen ajan, jonka jälkeen mietitään nykyisen rakennuskannan jatko.

TVT Asunnot Oy on hakenut Orikedon palvelukeskus -hankkeeseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta rahoitusta, joka on erityisryhmien avustusta. Ara on myöntänyt avustusvarauksen ja korkotukilainan kyseiseen hankkeeseen.

Hankkeen kustannuslaskennan mukainen hinta on 6 555 000 € (Alv. 0 %). Ara on myöntänyt investointiavustusta 7 024 840 € (alv. 0 %) asti. Avustettava osuus on 30 %. Investointiavustusta saadaan tähän hankkeeseen siis korkeintaan 2 107 455 €. Tästä aiheutuva Turun Kaupungin vuokrakustannus vuodessa on 508 919,40 €. Hankkeen alustava valmistumisaikataulu on 8/2014.

Hallintokuntien lausuntojen jälkeen Tilakeskus saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon.

Liite 1Orikedon palvelukeskuksen hankesuunnitelma liitteineen

Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt 23.3.11 § 94 Päihdehuollon asumispalveluiden selvittävän työryhmän (PAST) työryhmäraportin ja päihdehuollon päivitetyt tarveselvitykset (Paattinen, Niuskala, Sillankorva, Sirkkala) sekä Orikedon hankesuunnittelun käynnistämisen.

Sekä Paattisten huoltokodin että Niuskalan hoitokodin nykyiset tilat ovat käyttötarkoitukseensa sopimattomat ja vanhentuneet. Nykyisten tilojen vuokrakustannukset ovat kaupungille noin 300 000 € vuodessa. Uusien tilojen vuokrasta valtaosa koostuu edelleen vuokrattavien asuntojen vuokrista.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 3.5.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää edellä olevan lausunnon tilakeskukselle Orikedon palvelukeskuksen hankesuunnitelmasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKeskushallinto, tilakeskus


Liitteet:

Perla § 201
Liite 1:Orikedon hankesuunnitelma liitteineen