Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta20208.05.20127

591-2012 (451)

Sotainvalidien kuljetuspalvelut 1.7.2012 alkaen (kuntalaisaloite)

Tiivistelmä: -

Perla § 202

Kotihoidon johtaja Anne Rauhala 26.4.2012:

Kauko Virtanen on tehnyt kuntalaisaloitteen sotainvalidien kuljetuspalveluista ja pyytänyt samalla selvitystä siitä, miten sotainvalidien etuuksista kokonaisuutena on Turussa päätetty.

Liite 1Kuntalaisaloite

Peruspalvelulautakunta on kokouksessaan 29.2.2012 § 101 merkinnyt tiedokseen sotainvalidien palveluista annetun selvityksen. Siinä kuvattiin laajasti Valtiokonttorin sotainvalideille korvaavia turkulaisia palveluita. Sotilasvammalainsäädännön tarkoituksena on turvata invalidien tarvitsemien palvelujen saatavuus riippumatta kunnan tai kuntayhtymän taloudellisesta tilanteesta.

Kaikki palvelut ovat invalideille maksuttomia.

Tällä hetkellä tarjotaan erilaisia avopalveluita 61 turkulaiselle sotainvalidille. Palvelumuotoina on kotipalvelu, kotisairaanhoito, tukipalveluateria, siivouspalvelu, kylvetyspalvelu, vaatehuolto, turvapuhelinpalvelu, pihatyöt, kauppapalvelu, ikkunanpesupalvelu ja lounassetelit.

Kuntoutumispalvelut, Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 26.4.2012:

Sotainvalidien kuljetuspalvelut on Turussa järjestetty sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun periaatteilla. Kuljetuspalvelua myönnetään kahdeksan yhdensuuntaista matkaa/kk ja matkan arvo on 12 €/yhdensuuntainen matka. Asiakkaille, jotka asuvat kaukana palveluista (Kakskerta, Paattinen, Jäkärlä), on voitu myöntää matkoja, joiden arvo on 15 €/yhdensuuntainen matka. Matkan arvoa ja tulorajoja on korotettu viimeksi 1.1.2012 alkaen (peruspalvelulautakunta 26.10.2011 § 294). Sotainvalideille myönnetään sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua ilman tuloharkintaa. Tällä hetkellä sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua saa 34 sotainvalidia. Valtiokonttori korvaa kotihoidon tukipalveluna järjestetyistä kuljetuspalveluista kunnalle aiheutuneita kustannuksia. Vaikeavammaisuuden kriteereiden täyttyessä sotainvalideille myönnetään vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua.

Kuntalaisaloitteessa esitetään, että Turussa sotainvalideille myönnetään kuljetuspalvelua siten, että kuljetuspalvelusta ei aiheudu sotainvalideille itselleen kustannuksia ja että matkojen määrää harkitaan. Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu on harkinnanvarainen palvelu, jota kunta järjestää siihen varattujen määrärahojen puitteissa. Koska tulorajoja ja matkan arvoa on juuri korotettu, ei kuljetuspalvelun kriteereihin ole mahdollista tehdä kovin suuria muutoksia. Sotainvalidien osalta käytäntöä voitaisiin muuttaa siten, että kaikille sotainvalideille myönnettäisiin kuljetuspalvelu niin, että matkan arvo olisi 15 €/yhdensuuntainen matka. Mikäli sotainvalidit käyttäisivät kaikki heille myönnetyt matkat 15 euron mukaisina verrattuna nykyiseen 12 euron matkoihin, olisi lisäkustannusten osuus vuositasolla noin 9.800 €. Muutos voitaisiin tehdä 1.7.2012 alkaen.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 27.4.2012:

Esitän, että peruspalvelulautakunta merkitsee kuntalaisaloitteen tiedoksi ja päättää, että sotainvalideille myönnetään sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua 1.7.2012 alkaen niin, että matkan arvo on 15 € / yhdensuuntainen matka.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 27.4.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee kuntalaisaloitteen tiedoksi ja päättää, että sotainvalideille myönnetään sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua 1.7.2012 alkaen niin, että matkan arvo on 15 € / yhdensuuntainen matka

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian puheenjohtaja Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palRauhala Anne


Liitteet:

Perla § 202
Liite 1:Kuntalaisaloite