Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta20708.05.20121

7740-2011 (343)

Koneellisesti jaettujen lääkeannosten tarkastuslaitteen hankinta sairaala-apteekkiin

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Sairaala-apteekkiin hankittavasta koneellisesti jaettujen lääkeannosten tarkastuslaitteesta on pyydetty tarjouksia. Tarjoukset on saatu kahdelta toimittajalta. Koneellisesti jaettujen lääkeannosten tarkastuslaite esitetään hankittavaksi Baxter Oy:ltä hintaan 88.699,00 € (alv 0 %). Lisäksi esitetään solmittavaksi Baxter Oy:n kanssa ZiuZ-ohjelmisto- ja tukipalvelusopimus 2.700,00 € (alv 0 %) / vuosi.

Perla § 207

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Sosiaali- ja terveystoimi, sairaala-apteekkari Tiina Järvinen ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen 26.4.2012:

Hankinta- ja logistiikkakeskus on pyytänyt sosiaali- ja terveystoimen toimeksiannosta avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia sairaala-apteekkiin hankittavasta koneellisesti jaettujen potilaskohtaisten lääkeannosten tarkastuslaitteesta.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon alittavana tavarahankintana julkaistiin 27.1.2012 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 24.2.2011 kello 11.00 mennessä seuraavilta toimittajilta: Baxter Oy ja HP-Annostelutekniikka Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde, laitteelle ja sen toimitukselle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajille ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjous tuli antaa tarjouspyynnön liitteenä olleella tarjouslomakkeella (liite 1). Tarjouksen tuli olla voimassa vähintään 4 kk tarjousten viimeisestä jättöajasta lukien.

Tarjoushinnan tuli sisältää kaikki alennukset, laitteen kuljetus perille, pakkauksesta purkaminen ja pakkausmateriaalin poisvieminen, laite käyttökuntoon asennettuna ja testattuna, asennuksesta aiheutuneen lian ja jätteen siivoaminen, käyttökoulutus ja huolto-opastus toimituskohteessa sekä suomenkieliset käyttöohjeet kahtena (2) kappaleena ja suomenkieliset huolto-ohjeet yhtenä (1) kappaleena.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien taloudelliset ja tekniset edellytykset hankinnan toteuttamiseksi. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavalta laitteelta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

HP Annosjakelutekniikka Oy:n tarjous tulisi hylätä tarjouspyynnön vastaisena, sillä tarjouksessa on asetettu Tilaajalle seuraavia velvollisuuksia ja rajoituksia:

Baxter Oy:n tarjous täyttää tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjousten valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se, joka on kokonaistaloudellisesti edullisin. Arviointiperusteina ovat hinta, huollon tuntiveloitus ja takuuaika.

Koska tarjouspyynnön mukaisia tarjouksia saatiin vain yksi, niin kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailua ei voitu suorittaa.

Baxter Oy tarjoaa Ziuz Foresee Inspector – merkkistä koneellisesti jaettujen lääkeannosten tarkastuslaitetta hintaan 88 699,00 € (alv 0 %). Takuuajan jälkeisten huoltotöiden hinta on 121,00 € (alv 0 %) / tunti.

Baxter Oy tarjoaa lisäksi ZiuZ-ohjelmisto- ja tukipalvelusopimusta 2 700,00 € / vuosi (alv 0 %). Toistaiseksi tai määrittelemättömän ajan voimassaolevien hankintojen osalta sopimuksen ennakoidun arvon laskennassa käytetään yleisesti neljän (4) vuoden aikaisia kustannuksia. Ohjelmisto- ja tukipalvelusopimuksen arvonlisäveroton kokonaiskustannus on neljän (4) vuoden osalta 10 800,00 €.

Hankinta maksetaan leasingrahoituksella, kustannukset talousarviotililtä 21800.

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Tarjouksen arvioinnin perusteella esitämme, että

Tekninen huolto puoltaa esitystä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 26.4.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen tiedoksi päätöksen ja muutoksenhakuosoituksen. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoBaxter Oy
aoHP Annosjakelutekniikka Oy
ilmJuhola-Soisalo Paula
tpvJärvinen Tiina
tiedLindberg Merja
tiedMäntynen Kirsi
ilmPönkkä Yrjö
tiedRavea-Unkuri Teija