Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta17725.04.201218

4775-2012 (065)

Kotihoidon yhden alueen palvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Säännöllisen ja tilapäisen kotihoidon n. 150 - 160 asiakkaan palvelujen ulkoistaminen kilpailuttamalla esitetään tehtäväksi ajalle 1.11.2012 - 31.12.2015 ja yksi optiovuosi. Sopimuskauden vuotuiset kustannukset ovat n. 1.4 milj. euroa.

Perla § 177

Palvelujohtaja Seija Arve 19.4.2012:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2012 budjettipäätöksen yhteydessä hyväksynyt peruspalvelulautakuntaa koskevan muutosehdotuksen, jossa todetaan, että kotihoidon palveluita edistetään erilaisia vaihtoehtoisia palveluratkaisuja kehittäen.

Yhtenä vaihtoehtona on valmisteltu ja päätetty ottaa käyttöön seudullinen kotihoidon palveluseteli. Palveluseteli kohdennetaan mm. yksityisissä palvelutaloissa asuville sekä kotihoidon 1. palveluluokassa oleville ja tilapäisen kotisairaanhoidon asiakkaille. Toiseksi vaihtoehtoiseksi palveluratkaisuksi vuoden 2012 aikana esitetään n 150 - 160 asiakkaan kotihoitoalueen ulkoistamista kilpailuttamalla.

Tällä hetkellä kotihoidon palvelut ovat lähes kokonaan omana kunnallisena toimintana lukuun ottamatta 0.2 % - 0.7 % osuutta, joka kohdistuu ruotsinkielisiin asiakkaisiin tai johonkin tiettyyn erityisryhmään kuten mm. kuulovammaisiin.

Ulkoistaminen tullaan kohdistamaan yhteisesti sovittavalle vanhusvoittoiselle asuinalueelle, jonka toimintaa voidaan verrata vastaavan oman tuotannon hoitamaan alueeseen. Kilpailutettava alue tarkentuu tarjouspyynnön valmistelussa. Asiakasmääränä 150 - 160 asiakkaan kokonaisuus on todettu muualla aikaisemmin toteutetun kilpailutuskokemuksen kautta olevan riittävän suuri, jotta oman toiminnan ja ulkoistetun toiminnan vaikuttavuutta ja tuottavuutta voidaan arvioida.

Alkuvuoden 2012 toiminnan ja talouden seurannan perusteella oman kotihoidon toiminnassa ei ole tapahtunut sopimuksen mukaista tuottavuuden kehittymistä. Nyt esitetyn vaihtoehtoisen toimintamallin toteutumisen yhteydessä voidaan verrata oman ja ulkoistetun tuotantotavan tehokkuutta, tuottavuutta ja vaikuttavuutta etenkin kun myös omasta toiminnasta saadaan käyttöön otettavien mobiililaitteiden kautta luotettavaa vertailutietoa. Kun ulkoistettu toiminta on vakiintunut, voidaan verrata sen ja oman toiminnan toteutumista mm. asiakas-/omaistyytyväisyydellä, voidaan verrata kotihoidon kustannuksia, kotihoidon asiakkaan toimintakyvyn säilymistä tai potilaan sairaalasta kotiutumisen aikataulua.

Ulkoistetun alueen kotihoidon lääkäripalvelut tapahtuvat edelleen omana toimintana, jotta kotihoidon piirissä olevien lääketieteellinen hoito säilyy kokonaisuutena ja yhteys mm sairaalatoimintaan tai päivystykselliseen hoitoon on koordinoitua.

Rahoitus ulkoistamiselle toteutuu Vanhuspalveluiden budjetissa vuodelle 2012 olevalla kotihoidon henkilökunnan lisäykseen tarkoitetulla palkkarahavarauksella (henkilöstösuunnitelmassa + 30 vakanssia).  

Ulkoistettavan kotihoidon alueen kilpailutuksen valmistelu ja tarjouspyynnön laadinta tehdään yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen sekä oman kotihoidon kanssa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 19.4.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että n. 150 -160 asiakkaan kotihoitoalueen palveluiden kilpailutus käynnistetään yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Tavoitteena on, että toiminta voi alkaa 1.12.2012.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Rosenlöfin Muukkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti tuotavaksi peruspalvelulautakunnan käsittelyyn 30.5.2012.

Jakelu

tpvArve Seija