Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta18125.04.201222

1808-2012 (101)

Sosiaali- ja terveystoimen kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelman tarkistaminen

Tiivistelmä: -

Perla § 181

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 11.4.2012:

Asia oli esillä peruspalvelulautakunnassa 15.2.2012 § 80, jolloin se palautettiin.

Alustavat, kuluvaa vuotta koskevat henkilöstösuunnitelmaan liittyvät tarpeet esitettiin peruspalvelulautakunnalle 13.9.2011 § 256 budjettikäsittelyn yhteydessä.

Palvelutuotannon johto on käynyt palvelujohdon kanssa keskustelut vuoden 2012 lopullisesta henkilöstösuunnitelmasta. Henkilöstösuunnitelman laatimisessa on otettu huomioon OPTS -sopimusten tilausosaan tehdyt muutokset. Lisäksi viraston johto on tarkistanut hallintopalveluiden alustavaa henkilöstösuunnitelmaa.

Osasta alustavan henkilöstösuunnitelman vakanssiesityksistä on jo hallintojaoston päätökset. Selvyyden vuoksi liitteissä 1 – 3 on esitetty koko vuoden tilanne, jolloin liitteissä on mukana jo toteutuneet esitykset, vireillä olevat esitykset sekä sellaiset tarpeet, joista ei vielä ole tehty esitystä lautakunnalle. Näin siksi, että useimmilla niistä on vaikutusta työvoiman määrään ja/tai euroihin. Mukaan on otettu myös uusia esityksiä, joita on tarpeen toteuttaa jo kuluvana vuonna, vaikka ne eivät olleet mukana budjettikäsittelyn aikana.

Alustavaan henkilöstösuunnitelmaan tehdyt muutokset tulosalueittain/vastuualueittain:

Hallinto

Alustavaan suunnitelmaan oli sisällytetty esitys rakennusmestarin toimen perustamisesta vakinaistamalla tehtävän hoitaminen. Tästä suunnitelmasta on luovuttu ja tarve tullaan hoitamaan vakanssimuutoksin ottamalla huomioon yksi avoimeksi tuleva vakanssi, jolloin työvoiman määrä vähenee yhdellä vuositasolla laskettuna.

Alustavaan suunnitelmaan sisällytetyistä, kahdesta tilapäisestä laitoshuoltajasta 1.3.2012 lukien on luovuttu. Suunnitelmaan on lisätty peruspalvelulautakunnan päätökseen perustuen palvelusetelihankkeen jatko.

Sosiaalityö

Alustavasta suunnitelmasta on poistettu esitykset uuden tilapäisen henkilöstön palkkaamisesta (asumis- ja päihdepalvelujen ohjaaja ja asumisneuvoja). Tämän lisäksi on poistettu yhden henkilökohtaisen vakanssin perustaminen uudelleensijoitustarpeen johdosta ja esitys on siirretty vanhuspalveluihin tilanteen muututtua.

Peruspalvelulautakunnan 28.3.2012 § 137 tekemän päätöksen mukaisesti henkilöstösuunnitelmaan on lisätty lastensuojelun palvelujärjestelmän uudistamiseksi tarvittavat uudet vakanssit (11 uutta ja 5 tilapäisen vakinaistamista 1.7.2012 lukien) lastensuojelun avohuoltoon, lastenvalvojan palveluihin ja sijaishuoltoon/perhehoitoon.

Perusterveydenhuolto

Alustavasta suunnitelmasta on poistettu ehkäisevän terveydenhuollon uudet vakanssit (terveyskeskuslääkäri, 2 terveydenhoitajaa ja 4 perhetyöntekijää) sekä Pegasos- pääkäyttäjän vakanssin perustaminen. Näiden lisäksi on poistettu ehkäisevän terveydenhuollon/ opiskeluterveydenhuollon uusi tilapäinen henkilöstö (terveyskeskuslääkäri ja 2 terveydenhoitajaa).

Suunnitelman on sisällytetty perusterveydenhuoltoon 1.1.2012 lukien perustetut vakanssit (14 kpl). Lisäksi suunnitelmaan on lisätty suun terveydenhuoltoon 1.3.2012 lukien perustetut vakanssit (28 kpl).

Erikoissairaanhoito

Alustavasta suunnitelmasta ei ole poistettu esityksiä, mutta vakanssien perustamisajankohtia ja tilapäisen henkilöstön palkkaamista on siirretty kuluvana vuonna myöhempiin ajankohtiin.

Suunnitelmaan on lisätty erikoissairaanhoitoon 1.1.2012 perustettu terveyskeskuslääkärin vakanssi.

Kuntoutumispalvelut

Alustavasta suunnitelmasta on poistettu lääkinnälliseen kuntoutukseen ja työelämäkuntoutukseen kaavaillut varahenkilövakanssit (fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja urasuunnittelija).

Peruspalvelulautakunnan 28.3.2012 tekemän päätöksen § 141 mukaisesti suunnitelmaan on lisätty Kuntouttavan lyhytaikaisyksikön tilapäinen henkilöstö, kolme fysioterapeuttia.

Vanhuspalvelut

Alustavasta suunnitelmasta on poistettu kotihoitoon kaavaillut uudet vakanssit (30 kpl). Lääkäripooliin kaavaillun kahden kotihoidon lääkärin vakanssin perustamista on myöhennetty niin, että ne perustettaisiin 1.8.2012 lukien. Lisäksi on poistettu ympärivuorokautiseen hoidon esitys vakanssimuutoksesta (toiminnanohjaaja).

Peruspalvelulautakunnan 28.3.2012 tekemän päätöksen § 141 mukaisesti suunnitelmaan on lisätty Kuntouttavan lyhytaikaisyksikön tilapäinen henkilöstö (erikoislääkäri, sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, kahdeksan lähihoitajaa, osastonsihteeri ja hoitoapulainen; yhteensä 13 tilapäisen tehtävän lisäys).

Alustava suunnitelma sisälsi esityksen yhden henkilökohtaisen vakanssin perustamiseksi sosiaalityön tulosalueelle uudelleensijoituksen toteuttamiseksi. Nyt esitys on siirretty vanhuspalvelujen ympärivuorokautiseen hoitoon, johon esitetään yhden tilapäisen työntekijän palkkaamista.

Ympäristöterveydenhuolto

Suunnitelmasta on poistettu terveystarkastajan uusi vakanssi. Alustavassa henkilöstösuunnitelmassa mainittu yhden avoimen vakanssin käyttöönotto jää suunnitelmaan siten muutettuna, että tulosalue lakkauttaa yhden eläkkeelle siirtymisten johdosta avoimeksi tulleen vakanssin.

Uutena esityksenä mukaan on otettu vakanssimuutos pieneläinhoitajan vakanssin muuttamisesta eläinhoitoapulaisen vakanssiksi (kustannusvaikutus negatiivinen).

Työterveyshuolto

Ei muutoksia alustavaan suunnitelmaan. Peruspalvelulautakunta esitti 5.10.2011 § 280 toteutettavaksi tekstinkäsittelijän vakanssin muutoksen toimistovirkailijaksi yhden uudelleensijoituksen toteuttamiseksi. Yksikköön on nyt siirretty päivystyksestä vapautunut toimistovirkailijan vakanssi. Vakanssin käyttöönoton jälkeen voidaan lakkauttaa yksi vakanssi.

Yhteenveto

Edellä luetellut muutokset tarkoittavat sitä, että kuluvana vuonna työvoiman määrän muutoksen arvioidaan olevan – 10,4. Alustavan henkilöstösuunnitelmassa työvoiman määrän arvioitiin nousevan 12,1:llä.

Liite 1Työvoiman käyttöä/henkilöstömenoja lisäävät toimenpiteet

Liite 2Työvoiman käyttöä/henkilöstömenoja vähentävät toimenpiteet

Liite 3Työvoiman käyttöä koskeva suunnitelma/yhteenveto

Toteutuma- arvio vuoden 2012 työvoiman määrästä

Vuonna 2011 työvoiman määrä SoTe:ssa oli 4.759,1. Liitteiden mukaan vuonna 2012 toteutettujen/toteutettavien vakanssilisäysten ja vakanssimuutosten vaikutus työvoiman määrään on -10,4. Laskettaessa arviota kuluvan vuoden työvoiman toteutumaksi tulee lisäksi ottaa huomioon, että

Edellä oleva huomioon ottaen vuoden 2012 työvoiman määrän arvioidaan tämän hetkisen tiedon ja liitteessä esitetyn perusteella olevan 4.807,25.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1 – 3 mukaisen tarkistetun henkilöstösuunnitelman.

Henkilöstösuunnitelmaan sisältyvistä uusista vakansseista ja vakanssimuutoksista tuodaan esitys lautakunnalle edelleen kaupunginhallituksen hallintojaostolle esitettäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPalomäki Maaria
tpvVirtanen Petri


Liitteet:

Perla § 181
Liite 1:Työvoiman käyttöä/henkilöstömenoja lisäävät toimenpiteet
Liite 2:Työvoiman käyttöä/henkilöstömenoja vähentävät toimenpiteet
Liite 3:Työvoiman käyttöä koskeva suunnitelma/yhteenveto