Turun kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi

Ympäristöterveydenhuolto

Liisa Palmu

Linnankatu 55 K

20100 Turku

 

 

Lausuntopyyntö 20.2.2012

Lausunto terveydensuojelulain 18 §:n mukaisen hyväksynnän hakemisesta Turun vesiliikelaitoksen toiminnan muutokselle

Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto on pyytänyt Lounais-Suomen aluehallintovirastolta lausuntoa Turun vesiliikelaitoksen hakemuksesta, joka koskee talousvettä toimittavan laitoksen toiminnan muutosta. Hakemuksen liitteenä on valvontatutkimusohjelma Turun vesiliikelaitokselle. Aluehallintovirastolla on ollut luettavissa myös TSV:n varautumis- ja kriisiviestintäsuunnitelma. Turun vesiliikelaitoksen toiminta muuttuu oleellisesti, kun Turun Seudun Vesi Oy (TSV) toimittaa Turun vesijohtoverkkoon tekopohjavettä.

Terveydensuojelulain 18 §:n mukaan talousvettä toimittavan laitoksen on haettava toimintansa hyväksymistä, jos vedenottoa tai vedenkäsittelyä olennaisesti muutetaan taikka veden laadussa tai jakelussa tapahtuu toimitettavan talousveden laadun kannalta olennaisia muutoksia. Toiminnan muutosta koskeva hakemus on tehtävä viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan olennaista muuttamista. Toimintaa ei saa muuttaa ennen kuin hakemus on hyväksytty.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto lausuu hakemuksesta seuraavaa.

Lainsäädännön mukaan tekopohjavesi rinnastetaan pintaveteen, josta seuraa se, että talousvesi on desinfioitava ennen sen toimittamista kuluttajille. Järjestelmään kuuluu kalliosäiliöitä, joiden tiiviydestä ei voida olla ehdottoman varmoja ja siksi säiliöissä oleva vesi voi likaantua. Vesijohtoverkosto on laaja, josta syystä viipymät verkostossa ovat pitkiä. Veden laatu voi muuttua verkostossa useiden tekijöiden osalta. Terveydensuojeluviranomaisen tulee huolehtia, että vesi käsitellään ja desinfioidaan riittävällä tavalla siten, että myös verkoston latvaosissa saadaan talousvesiasetuksen vaatimukset täyttävää vettä. Vesi tulee desinfioida TSV:n toimesta jo ennen kuin se toimitetaan osakaskuntien verkostoihin. Desinfiointi on hyvä toteuttaa valvontatutkimusohjelmassa esitetyllä tavalla.

Koska tekopohjaveden laatu muuttuu joiltakin osin Halisten vesilaitoksen aikaisemmin toimittaman veden laatuun verrattuna ja laadun muutokset ovat mahdollisia vielä verkostossakin ja koska varsinkin veden toimituksen alussa toiminta on vielä vakiintumatonta ja desinfiointijärjestelmä joiltakin osin puutteellinen, tehostettu käyttötarkkailu valvontatutkimusohjelmassa esitetyllä tavalla on tarpeen.

Turun vesiliikelaitoksen Halisten vesilaitos on tarkoitus ajaa alas ja remontoida se varavesilaitokseksi. Saneerauksen aikana ei Turussa, kuten ei myöskään koko alueella, jolle TSV toimittaa vettä, ole käytettävissään riittävää määrää varavettä sellaisessa tapauksessa, että TSV ei voisi toimittaa alueelle vettä lainkaan. TSV:n tulee alueen talousvettä toimittaville laitoksille vettä toimittavana vesihuoltolaitoksena huolehtia, että sillä on toimitettavissa varavettä mahdollisissa erityistilanteissa, joissa ei vettä voida toimittaa normaalisti.

Hakemuksesta puuttuu Turun vesiliikelaitoksen selvitys erityistilanteisiin varautumisesta, joka terveydensuojeluasetuksen 8 §:n mukaan tulee olla hakemuksen liitteenä. Hakemusta tulee siltä osin täydentää. Varautumissuunnitelma tulee päivittää vastaamaan seudullisen vedenjakelun tilannetta.

TSV on laatinut varautumis- ja kriisiviestintäsuunnitelman, mutta se on osin vanhentunut ja sisältää paikkansapitämättömiä tietoja. Suunnitelma on päivitettävä vastaamaan nykyistä seudullisen vedenjakelun tilannetta yhteistyössä TSV:n sekä kaikkien niiden kuntien terveydensuojeluviranomaisten ja vesihuoltolaitosten kanssa, joiden alueelle TSV toimittaa vettä.

 

Lisätietoja tarvittaessa antaa ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Erja Alanen, p. 040-5151571.

 

 

 

Johtaja   Kirsi Paasikoski

 

 

 

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja   Erja Alanen