Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta17425.04.201215

11388-2009 (011)

Turun kaupungin ikääntymispoliittisen strategian vuosille 2009 - 2012 päivittäminen vuodelle 2013

Tiivistelmä: -

Perla § 174

Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen – ydinprosessi, palvelujohtaja Seija Arve 5.4.2012:

Turun kaupungin ikääntymispoliittinen ohjelma on osa kaupunginvaltuuston 28.9.2009 hyväksymää Turun kaupungin asukkaiden hyvinvointiohjelmaa vuosille 2009 - 2013.

Ikääntymispoliittisen strategian tarkoituksena on ollut ohjata vanhuspalveluiden tuottamista ja kehittämistä sekä tukea kaupungin päätöksentekoa ja suunnittelua. Nykyisen Ikääntymispoliittisen strategian peruslähtökohtana oli sosiaali- ja terveysministeriön Ikäihmisten palvelujen laatusuositus (STM 2008:3), Vanhusten palvelujen linjat vuoteen 2015, Vanhasen II hallituksen hallitusohjelman hyvinvointipolitiikka – ohjelma ja Turussa tehty valtuustoryhmien välinen sopimus valtuustokaudelle 2009 - 2012.

Ikääntymispoliittinen stgrategian keskeiset sisältöalueet ovat turkulaisten ikäihmisten palvelurakenteen tavoiteasetanta, keinot ja mittarit. Strategiassa on kuvattu Turun kaupungin järjestämä ikäihmisten palvelukokonaisuus ja soveltuvin osin palvelukokonaisuuksien esittelyn yhteydessä on tuotu esille ikäihmisiltä itseltään saatuja kehittämisehdotuksia. Yleistä palautetta kerättiin erityisesti ohjaus- ja neuvontapiste Poijussa sekä eräiltä vanhusjärjestöiltä. Lisäksi vanhusneuvostolta saatiin lausunto. Työryhmät muodostuivat pääsääntöisesti oman toiminnan henkilöistä mutta myös järjestöjen, kolmannen sektori edustajista sekä poikkihallinnollisista toimijoista.

Ikääntymispoliittisen palvelurakenteen toteutumista on seurattu sekä kuulemiskierroksella 2010 että strategisen palvelusopimuksen toteutumisen kautta. Parhaat tulokset on saavutettu ympärivuorokautisen hoidon piirissä olevien määrän lähentymisellä valtakunnallista laatusuositusta, kotihoidon kattavuustavoite on lähes toteutunut ja dementiahoidon kehittämisohjelma on tehty ja sitä on edelleen päivitetty. Toisaalta voidaan sanoa, että kotihoidon palveluluokkien välinen strategisen palvelusopimuksen mukainen tavoite ei ole vielä toteutunut eikä myöskään tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon välinen suhde ei vielä ole riittävästi kehittynyt asumispalvelujen suuntaan. Omaishoidon tukea saavien osuus on kehittynyt heikoiten. Maahanmuuttaneiden ja ikääntyneiden palvelujen kehittäminen on myös jatkossa haaste, koska kulttuurisen ymmärtämisen osaamista tulee lisätä ja toisaalta tarve koskee tiettyjä kaupungin asuinalueita. Ikäihmisten sairaanhoidollisten palvelujen kehittäminen on alkanut merkittävimmin strategian loppuvaiheessa painottuen terveysasemilla käyttöönotettuun terveyshyötymalliin sekä oman sairaalahoidon ja avohoidon yhteiseen kehittämishankkeeseen.

Turun kaupungin ikääntymispoliittinen strategia on tarkoitus päivittää vuodelle 2013 kevään 2012 aikana ja tuoda peruspalvelulautakunnalle alkusyksystä 2012. Päivittämisen tärkeimmät perustelut ovat seuraavat

Nykyisen ikääntymispoliittisen strategian päivitys on tarkoitus tehdä samojen työryhmien yhteistyönä, jotka valmistelivat alkuperäisen strategian. Tavoitteiden päivitys liittyy strategisen palvelusopimuksen sisältöön vuodelle 2013. Lisäksi tulee ottaa huomioon toimintaympäristössä ja väestörakenteessa tapahtuvat muutokset. Uusi suunnitelmakausi ottaa huomioon Turun kaupungin asukkaiden hyvinvointiohjelman aikataulun sekä mahdollistaa tulossa olevan ikälain vaikutukset uuden strategian lähtökohdiksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 19.4.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen annetun selvityksen Turun kaupungin ikääntymispoliittisen strategian päivityksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArve Seija