Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta16625.04.20127

4413-2012 (011, 451)

Muutoksia sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalvelujen vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon organisaatiossa

Tiivistelmä: -

Perla § 166

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 12.4.2012:

Kuntoutumispalvelujen tulosalueella vammaispalvelujen tulosyksikössä on kolme ohjatun asumisen toimipistettä. Karjakujan (255132), Kurjenkallion (255131) ja Tervahovin (255133) asuntoloissa on jokaisessa noin 10 asukasta sekä muutamia tuetun asumisen asiakkaita. Jokaisessa toimipisteessä on kaksi ohjaajaa, jotka työskentelevät aamu- ja iltavuoroissa.

Karjakujan asuntolan asiakasmäärä on pikkuhiljaa vähentynyt asiakkaiden toimintakyvyn heikentymisen myötä. Karjakujalla on tällä hetkellä seitsemän asukasta, joista viisi on muuttamassa kesän aikana enemmän tukea antaviin asumisyksiköihin. Kahdelle asukkaalle etsitään parhaillaan omia asuntoja, joihin vammaispalvelujen ohjaajat antavat heille yksilöllistä tukea. Karjakujalta vapautuviin asuntoihin ei ole tulossa uusia asiakkaita. Tällä hetkellä asumispalveluihin tulevat asiakkaat tarvitsevat joko huomattavasti enemmän tukea asumisessaan tai asiakkaiden palvelutarpeisiin voidaan vastata tuetun asumisen toimintamalleilla. Lisäksi Karjakujan asuntolassa on hankalat ulkoportaat, jotka vaikeuttavat asukkaiden liikkumista.

Ohjatun asumisen rakennetta vammaispalvelujen omana toimintana on järkevää muuttaa kokonaisuudessaan. Karjakujan asuntolan toiminta voidaan kokonaan lakkauttaa tämän vuoden aikana. Kaikki asunnot irtisanotaan sitä mukaa, kun asiakkaat muuttavat uusiin asuntoihinsa. Karjakujan ohjaajien kanssa on yhteisesti sovittu, että toinen ohjaajista siirtyy vammaispalvelujen tulosyksikössä ohjattuun asumiseen (Kurjenkallio) ja toinen tuettuun työtoimintaan, johon tarvitaan pikaisesti lisäresursseja kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin vastaamiseksi.

Ohjatun asumisen toiminta keskitetään kahteen toimipisteeseen Kurjenkallioon ja Tervahoviin, joista muodostetaan yksi, Vammaispalvelujen asunnot - niminen perusyksikkö ensi vuoden alusta. Kehitysvamma-alalla ei tulla tulevaisuudessa käyttämään nykyistä asumispalvelutermistöä (tuettu, ohjattu, autettu asuminen), vaan jo nyt puhutaan asumisen yksilöllisistä tukimalleista. Ohjatun asumisen toiminnassa tulee vahvistaa entistä enemmän yhteisöllisyyttä ja vertaistukea. Asiakkaiden tuen tarpeet ovat sellaisia, että pelkkä oma asunto ei välttämättä yksin riitä, vaan asiakkaat tarvitsevat yhteistä tilaa mm. oleskeluun, ruokailuihin ja kokoontumisiin. Kurjenkalliossa yhteistilaa ei ole ollenkaan ja Tervahovissakin se on liian pieni. Molemmille toimipisteille tullaan etsimään isompaa yhteistilaa ja muutamia asuntoja, jotka ovat kiinteässä yhteydessä yhteistilaan. Ohjaajien työtila olisi myös yhteisissä tiloissa. Toiminnan kehittäminen vastaa peruspalvelulautakunnan 26.10.2011 § 293 hyväksymää hankesuunnitelmaa, joka tehtiin Kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus –hanketta varten. Ko. hanke ei saanut Tekes-rahoitusta, mutta toiminnan kehittämistä jatketaan Kehitysvammaliiton ja ARA:n vetämässä yhteistyöryhmässä ja työpajoissa.

Lyhytaikaishoitoa antava Koskikoti on huhtikuun aikana muuttamassa Lännen YH-asuntojen ja Kotosalla -säätiön tiloihin osoitteeseen Helsinginkatu 13. Peruspalvelulautakunnan 20.4.2011 § 118 tekemän päätöksen mukaan samaan yhteyteen perustetaan 10-paikkainen ikääntyvien kehitysvammaisten asumisyksikkö. Asumisyksikön nimeksi tulee Kotiranta. Lyhytaikaishoito, asumisyksikkö ja niihin sisältyvä päivätoiminta muodostavat perusyksikön (255141), jonka nimenä säilyy nykyisen organisaatiorakenteen mukaisesti Koskikoti.

Itäharjun toimintakeskus on saanut uudet tilat entisestä Lausteen nuorisotalosta Pormestarinkatu 12 (peruspalvelulautakunta 13.9.2011 § 260). Tiloissa tehdään parhaillaan pintaremonttia ja jakelukeittiö tehdään kokonaan uusiksi tämän vuoden aikana. Koko toiminta voidaan siirtää Lausteen tiloihin kesään mennessä. Toimintakeskusten nimet ovat kiinnittyneet aina jollakin tavalla sijaintialueeseen. Itäharjun toimintakeskuksen uudeksi nimeksi ehdotetaan Pormestarin toimintakeskusta.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 13.4.2012:

Esitän, että peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä ohjatun asumisen suunnitelman, jossa Karjakujan asuntolan toiminta lopetetaan vuoden 2012 aikana ja Tervahovin ja Kurjenkallion asuntola yhdistetään yhdeksi yksiköksi, Vammaispalvelujen asunnot, 1.1.2013 alkaen. Samalla lautakunta päättää, että Itäharjun toimintakeskuksen nimi muutetaan Pormestarin toimintakeskukseksi 1.6.2012 alkaen.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 16.4.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä ohjatun asumisen suunnitelman, jossa Karjakujan asuntolan toiminta lopetetaan vuoden 2012 aikana ja Tervahovin ja Kurjenkallion asuntola yhdistetään yhdeksi yksiköksi, Vammaispalvelujen asunnot, 1.1.2013 alkaen. Samalla lautakunta päättää, että Itäharjun toimintakeskuksen nimi muutetaan Pormestarin toimintakeskukseksi 1.6.2012 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tiedPitkäkari Ritva