Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta16425.04.20125

3708-2012 (117)

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteiden kesäajan toiminta 2012

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveystoimi supistaa toimintaansa kesällä 2012 aikaisempien vuosien tapaan. Vuonna 2012 toimintaa koskevat sulut ja supistukset ovat nyt laajempia verrattaessa tilannetta vuoteen 2011. Oman toiminnan supistuksiin vaikuttavat myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintayksiköiden supistukset. Sosiaali- ja terveystoimen kesäajan toimintaan liittyvät vaikeudet liittyvät henkilökunnan rekrytoin-tiin ja erityisesti sijaishenkilöstön saatavuuteen. Sosiaali- ja terveystoimen toiminnalliset supistukset on keskitetty heinäkuuhun.

Perla § 164

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 4.4.2012:

Sosiaali- ja terveystoimen tulosalueet ovat tehneet esityksensä niiden toimipisteiden kesäajan toiminnasta tulevana kesänä. Tulosalueiden esitykset on esitetty liitteessä 1. Liitteessä on esitetty vertailun mahdollistamiseksi toimipisteiden kesäajan aukiolosta vastaavat tiedot vuoden 2011 osalta.

Liite 1Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteiden sulut kesällä 2012

Sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotannon tulosyksiköiden toimipisteiden henkilöstösuunnittelu on toteutettu liitteessä 1 kuvatun perusteella (sarake ”vuosi 2012”). Valmistelun taustalla on vaikuttanut peruspalvelulautakunnan 15.2.2012 § 84 tekemät omaa palvelutuotantoa vuonna 2012 koskevat tehostamis- ja säästötoimenpiteet, jotka kohdistuvat muun muassa sijaisten palkkamäärärahoihin.

Liitteessä 1 kuvattu vuotta 2012 koskeva suunnitelma perustuu tulosalueiden käytössä oleviin henkilöstöresursseihin kuluvana vuonna. Palvelujen saatavuuden osalta supistukset vaikuttavat enemmän kuin vuonna 2011, vaikka vuoden 2012 supistukset on lähtökohtaisesti yritetty pitää mahdollisimman samansuuruisena kuin vuonna 2011. Vuoden 2011 tilanteeseen verrattuna supistukset ovat ajallisesti laajempia erityisesti terveysasemilla.

Oman palvelutuotannon näkökulmasta tilannetta hankaloittaa kesällä 2012 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yksiköiden (mm. Raision sairaala, TYKS:n neurologian ja ortopedian poliklinikat sekä Paimion sairaala) kesäajan toimintaa koskevat supistukset, jotka merkitsevät painetta sosiaali- ja terveystoimen yksiköihin lisääntyvinä vaateina sairaansijojen organisoinnista kesän ajaksi. Esimerkiksi Raision sairaalassa suljetaan kesäksi kaikkiaan 30 sairaansijaa.

Aiemmin tehdyn asiakaskäyntiseurannan perusteella voidaan arvioida, että 2.7. – 22.7.2012 on kesäajan hiljaisinta aikaa sosiaali- ja terveysvirastossa. Sosiaali- ja terveysviraston sulkeminen täksi määräajaksi on mahdollista. Viraston sulkeminen edellä mainituksi ajaksi edellyttää, että määräaikaistehtävistä ja tarvittavista päivystyksellisistä tehtävistä huolehditaan.

Sosiaali- ja terveystoimen tulosalueet ovat varautuneet kaikin mahdollisin keinoin liitteessä 1 kuvattuun kesänajan toiminta-aikatauluun. Kesänajan sijaisten rekrytoinnissa on ollut huomattavia vaikeuksia kuluvana keväänä.

Kaikkien tulosalueiden osalta voidaan todeta, että lomajaksoja on keskitetty heinäkuuhun, mikäli se suinkin on ollut perusteltua asiakkaiden ja potilaiden kannalta. Toiminnan supistukset on toteutettu kaikissa niissä toiminnoissa, joissa se on ollut mahdollista.

Sosiaali- ja terveystoimen toimipisteiden palvelujen supistuksista viestitään palvelujen käyttäjille viraston normaalin ulkoisen viestinnän keinoin tiedotusvälineissä ja verkkosivuilla.

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi sosiaali- ja terveystoimen toimipisteiden kesäajan toiminnan. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedJuvonen Jukka
tiedLiuksa Riitta
tiedLönnqvist Max
tiedPalmu Liisa
tiedPerälä Antti
tpvSalo Arto
tiedSannola Päivi
tiedSantalahti Anne
tiedSinokki Marjo
tiedVisa Leila


Liitteet:

Perla § 164
Liite 1:Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteiden sulut kesällä 2012