Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta17125.04.201212

2457-2012 (5113)

Kouluterveyskysely Turun yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa vuonna 2011

Tiivistelmä:

Kouluterveyskyselyä on tehty vuodesta 1996 lähtien joka toinen vuosi yläkoulun ja lukion 2:lle vuosiluokalle ja nyt myös ammatillisissa oppilaitoksissa. Kouluterveyskysely tarjoaa runsaasti tietoa nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista. Kyselyn tuloksia tarkastellaan kouluissa ja terveydenhuollossa ja pyritään kehittämään toimintaa siten, että nuorten koulutyö, elinolosuhteet, terveys ja terveystottumukset paranisivat.

Perla § 171

Perusterveydenhuolto, ehkäisevä terveydenhuolto, tulosyksikköjohtaja Pirjo-Riitta Liuksila ja ylilääkäri Hannele Kallio 8.2.2012:

Raportissa esitetään perustulokset elinolojen, koulutyön, terveyden ja terveystottumusten muutoksista yläluokilla ja lukioissa 2005 - 2011.

Kouluterveyskyselyn tulokset tarjoavat kunnille välineen nuorten hyvinvoinnin seurantaan ja päätöksenteon tueksi. Tuloksia voidaan hyödyntää kunnan strategia- ja kehittämistyössä, esimerkiksi resurssitarpeita arvioitaessa. Kyselyn tuloksia voidaan käyttää mm. lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman, lastensuojelusuunnitelman tai kunnan hyvinvointikertomuksen laadinnassa sekä tehtyjen toimenpiteiden arvioinnissa.

Keskeiset tulokset

Ilonaiheet

Vuoden 2011 raportin perusteella Turun tuloksissa oli ilonaiheita edellisiin kyselyihin verrattuna. Kaikissa vastauksissa voitiin todeta, että koulutyöhön liittyvä työmäärä on aiempaa useampien mielestä kohtuullinen, vanhempien tupakointi on vähentynyt, liikunnan harrastaminen vapaa-ajalla on lisääntynyt ja nuorten humalajuominen on vähentynyt. Kouluterveydenhoitajan, -lääkärin, -kuraattorin ja -psykologin vastaanotolle pääsy koettiin aiempaa helpommaksi.

Tarkasteltaessa 8-9 luokkalaisten ilonaiheina voidaan todeta, että vanhemmat tietävät paremmin lapsensa viikonloppuiltojen viettopaikan, perheen yhteinen ateriointi iltaisin on lisääntynyt ja myöhään valvominen koulupäiviä edeltävinä iltoina vähentynyt.  Myös rikkeiden teko on vähentynyt ja fyysistä uhkaa on koettu vähemmän,

Lukiolaisten vastauksissa ilmeni, että koulun fyysiset työolot, työilmapiiri ja kuulluksi tuleminen koetaan aiempaa paremmiksi. Tietoisuus vaikutustavoista koulun asioihin on lisääntynyt. Opiskeluun liittyvät vaikeudet, koulukiusatuksi joutuminen ja lintsaaminen ovat vähentyneet.  Lukiolaisten koettu terveydentila on parantunut ja päivittäin koetut useat oireet ja väsymys vähentyneet. Samoin viikoittain koetut niska- tai hartiakivut sekä päänsärky ovat vähentyneet. Keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta ja koulu-uupumusta sekä ylipainoa on aiempaa vähemmän. Positiivista oli myös aamupalan syömisen lisääntyminen ja läheisten ystävyyssuhteiden yleistyminen.

Ammatillisten oppilaitosten vastauksista ilonaiheina löytyi vanhempien tietoisuus nuoren viikonloppuiltojen viettopaikasta ja läheisen alkoholin käytön aiheuttamien ongelmien vähentyminen. Fyysisen uhkan kokeminen, toistuva rikkeiden teko ja lintsaaminen vähenivät täälläkin. Oppilaitoksen työilmapiiri parani ja kuulluksi tuleminen oppilaitoksessa lisääntyi. Lisäksi opiskeluun liittyvät vaikeudet vähenivät.

Huolenaiheet

Huolenaiheina perusopetuksessa ja ammatillisissa oppilaitoksissa oli vanhempien työttömyyden lisääntyminen. Ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa avun saaminen koulunkäynnin vaikeuksiin koetaan vähentyneeksi.

Ammatillisissa oppilaitoksissa ilmeni lisäksi oppilaitosten fyysisten työolojen puutteellisuuksia, lisääntyvästi niska- tai hartiakipuja, valvomista myöhään opiskelupäiviä edeltävinä iltoina ja tupakoinnin lisääntymistä. Lisäksi kouluterveydenhoitajan ja -lääkärin vastaanotolle pääsy koettiin aiempaa vaikeammaksi.

Turkulaisten nuorten vastauksia tarkasteltaessa voidaan todeta monen asian olevan paremmin kuin valtakunnallisesti mutta turkulaiset peruskoululaiset valvovat ja käyttävät ruutuaikaa keskimääräistä enemmän ja vastaavasti liikkuvat vähemmän kuin muut. He kokevat koulun fyysiset puitteet paremmiksi. Turkulaiset lukiolaiset syövät koulussa huonommin ja opiskeluhuollon palvelut koetaan huonoiksi.

Kouluterveys 2011: Turun kuntaraportti nähtävänä kokouksessa

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedoksi kouluterveyskyselyn vuodelta 2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.