Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta14628.03.201214

13494-2010 (001, 011)

Palveluseteli Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä palvelusetelitoiminnan kehittäminen lähivuosina

Tiivistelmä: -

Perla § 146

Palvelujohtaja Seija Arve, palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 21.3.2012:

Omaishoitoa tukeva palveluseteli ja siivousseteli otettiin Turussa käyttöön vuonna 2004. Kuukaudessa siivousseteleitä käyttää noin 550 asiakasta ja omaishoitoa tukevia seteleitä noin 200 asiakasta.

Omaishoitoa tukevat palvelusetelit ovat olleet asiakkaalle maksuttomia. Hoidettavat ovat usein hyvin huonokuntoisia, ja hoitajakin voi olla jo hyvin iäkäs. Omaishoitajat ja hoidettavat tarvitsevat tukea sairaanhoitoon ja terveydenhoitoon liittyvissä asioissa ja toisaalta hoitajien jaksamista tukevat lyhyetkin vapaahetket.

Siivousseteleitä on myönnetty pienituloisille asiakkaille. Seteleiden arvot ovat olleet 10 tai 15 euroa ja niiden arvo on sidottu asiakkaan tuloihin. Tulorajoja on tarkistettu viimeksi vuonna 2008. Siivousseteleiden avulla on pystytty auttamaan asiakkaita selviytymään kotona ja toisaalta siivousseteleihin liittyvällä arviokäynnillä on pystytty selvittämään muutoinkin asiakkaan kokonaistilannetta. Peruspalvelulautakunta päätti 29.2.2012, että siivousseteleitä voidaan käyttää myös sotainvalidien palveluissa.

Palvelusetelien käyttö Turussa tulee lisääntymään tulevien vuosien aikana. Lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin käyttöönottoa koskevaa esitystä valmistellaan syksyksi 2012, lisäksi suun terveydenhuoltoon suunnitellaan palveluseteliä.

Palvelusetelien käytön laajentamista ja sähköisten palvelujen hyödyntämistä on suunniteltu vuodesta 2011 Turun seudun palvelusetelihankkeessa. Hankkeeseen osallistuvat Turun lisäksi Kaarina, Lieto, Naantali ja Raisio. Sitra on rahoittanut hanketta 30.9.2011 asti, jonka jälkeen hankkeen rahoitus on tullut kunnilta. Hankkeelle on palkattu projektijohtaja 1.4.2011 – 30.4.2012.

Turun seudun palvelusetelihankkeessa on suunniteltu, että säännöllisen kotihoidon, tilapäisen kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen palvelusetelit otetaan käyttöön 1.5.2012. Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on käynnistänyt kuntien lukuun palveluntuottajien haun palveluseteliyrittäjiksi sekä valmistellut palveluntuottajien hyväksymisen. Jokainen kunta tekee itse päätökset hyväksymistään palveluntuottajista. 

Palvelusetelin käytön tukemiseksi Turku on osallistunut Palvelusetelin ja ostopalvelun sähköinen tietojärjestelmä -hankkeeseen. Hanketta on hallinnoinut Espoon kaupunki, mukana ovat Turun lisäksi olleet Helsinki, Vantaa, Tampere, Oulu, Kouvola. Hankkeen tavoitteena on löytää palveluprosesseja helpottavia ja nopeuttavia toimintamalleja, sekä

Määrittelyvaihe päättyy huhtikuussa ja mahdollisesti käyttöönotettava järjestelmä kilpailutetaan loppukesästä. Hankkeessa toimiminen edellyttää myös Turulta asianmukaista resursointia (projektijohtaja, joka tuntee palvelusetelin käytännön asiat sekä projektijohtaja, jonka osaamisalueena on it-toiminta).

Esitämme, että sosiaali- ja terveystoimeen saadaan palkata edelleen projektijohtaja ajalle 1.5.2012 – 30.4.2014 kehittämään palveluseteleiden käyttöönottoa ja toimintamallia 3.963,41 € mukaisella tehtäväkohtaisella kuukausipalkalla.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 21.3.2012:

Seudullisen palvelusetelin toteuttaminen siihen liittyvine määrittelyineen on onnistunut hyvin. Kaikki mukana olleet kunnat ovat tehneet käyttöönotosta samansisältöisen päätöksen. Hankkeen jälkeinen jatkotyö on toteutettu yhteisrahoituksella. Kunnilla on tarpeita laajentaa maltillisesti palvelusetelien käyttöä saatavien kokemusten perusteella. Nyt mukana olleiden kuntien lisäksi on ollut kiinnostusta laajentamiselle. Palvelutuottajien hakuaika on osoittanut seudullisen koordinaation tarpeen. Kyselyjä on tullut paljon ja niihin vastaaminen on ollut työlästä ja monialaista yhteistyötä vaativaa. Koska palveluseteliyrittäjäksi hakeutuminen on jatkossakin mahdollista, yhteydenottojen ja selvitettävien asioiden määrä tulee jatkumaan palvelusetelien käyttöönoton laajentuessa. Myös yhteisen tietokannan ylläpitäminen vaatii koordinaatiota. Tietojen tulee olla yhteneviä kaikissa niissä kunnissa, joiden kuntalaisille palvelutuottajat tarjoavat palvelujaan.

Seudullisessa palvelusetelihankkeessa mukana olevat kunnat ovat alustavien neuvottelujen jälkeen halukkaita jatkamaan yhteistoimintaa. Kuntien käyttämät volyymit saattavat vaihdella merkittävästikin tulevina vuosina. On arvioitu, että Turun osuus tulee olemaan 70 - 80 % palvelusetelihankkeessa tarvittavasta työpanoksesta. Kuntien kanssa tullaan tekemään sopimukset ja vain sopimuksen tekevät kunnat ovat oikeutettuja käyttämään yhteistä ylläpito- ja kehitysalustaa.

Turun osalta palvelusetelin laajentaminen suunnitellun mukaisesti edellyttää resursointia, joskin kokonaistaloudellinen vaikutus on tarvittavia voimavaroja hillitsevä. Palveluseteliin siirtyminen ja sähköisen setelin käyttöönotto vähentävät pitkällä tähtäimellä työvoiman tarvetta.

Esitetyn työpanoksen vaikutus työvoimaan vuodelle 2012 on 0,4 henkilötyövuotta.

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä palveluseteleihin liittyvän jatkotyöskentelyn ja tilapäisen projektijohtajan palkkaamisen selostusosassa kerrotulla tavalla edellyttäen, että hankkeeseen saadaan talousarvion noudattamista koskevien määräysten mukainen lupa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvArve Seija
tpvKuronen Sirpa
tpvKuusela Maisa