Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Peruspalvelulautakunta | 140 | 28.03.2012 | 8 |
13612-2010 (011, 033, 444, 113)
Kuntouttavan kielituen kilpailuttaminen
Tiivistelmä: -
Perla § 140
Triangeli-projekti, projektipäällikkö Eeva Eskelinen:
Triangeli-projekti on Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hallinnoima ohjelmakauden 2007–2013 ESR-projekti, projektikoodi S11787. Triangeli-projekti kuuluu toimintalinja 2:n ”Työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen ja syrjäytymisen ehkäisy” valtakunnalliseen osioon. Rahoitus koostuu valtion ja ESR:n osuudesta (75 %) ja kaupungin osuudesta (25 %).
Hankkeen kohderyhmänä ovat työikäiset, pitkään työttömänä olleet maahanmuuttajat sekä peruskoulun tai toisen asteen koulutuksen päättäneet maahanmuuttajanuoret, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen tai jatko-opiskelupaikan saamiseen. Työllistymispolulla edetään yksilöllisen urasuunnittelun, työvalmennuksen ja lyhytkurssien keinoin. Kuntouttavan kielituen avulla parannetaan asiakkaiden kielitaitoa ja yritysyhteistyössä työssäoppijalle etsitään yrityksestä mentori, joka opastaa asiakasta työssään ja työelämän kysymyksissä.
Vuosittain projektissa arvioidaan olevan yhteensä noin 300 asiakasta. Tavoitteena on, että 30 % ydinprosessiin ja työelämävalmennukseen, työharjoitteluun ja kuntouttavaan kielitukeen osallistuneista työllistyy avoimille työmarkkinoille, mikä tarkoittaa 90 työllistynyttä vuosittain. Työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin ja ammatillisiin koulutuksiin ohjautuu vuosittain arviolta 20 % eli 60 henkilöä. Asiakastavoitteen lisäksi vuosittain luodaan työelämävalmennus- ja työharjoittelupaikkoja varten 150 yrityskontaktia asiakkaiden tarpeiden mukaan. Asiakastyön ohella tavoitteena on kerätä tietoa maahanmuuttajien erityistarpeista sekä toimivista työkäytännöistä.
Triangeli-projektin toiminnan perusajatuksena on kielen, koulutuksen ja työn yhteys ja vuorovaikutus työllistymisen ja kotoutumisen ytimenä. Suomen kielen oppiminen on edellytys kouluttautumiselle ja työllistymiselle. Työllistymistoimenpiteissä, työelämävalmennuksessa ja työharjoittelussa oleville annetaan tarvittaessa kuntouttavaa kielitukea ostopalveluna hankittavien tuntiopettajien toimesta. Omakielinen kuntouttava kielituki työpaikalla on uusi toimintatapa, jolla pyritään parantamaan asiakkaiden suomen kielentaitoa ja lisäämään erityisesti heidän työelämäsanastoaan. Kielitukea annetaan neljällä kielellä venäjä, albania, arabia ja kurdi, jotka ovat suurimmat kieliryhmät Turussa suomen ja ruotsin kielen jälkeen. Kielituen opettajilla tulee olla opettajan pätevyys tai muulla tavoin hankittu taito opettaa suomen kieltä.
Omakielinen kuntouttava kielituki kilpailutetaan Triangeli-projektin toiminta-ajalle 2012 - 2014. Kilpailutettavat kuntouttavan kielituen kielet ovat venäjä, albania, arabia ja kurdi. Kielituen opettajien valinnassa korostetaan opettajan pätevyyttä tai hankittua taitoa opettaa suomen kieltä, suomalaisen yhteiskunnan riittävää tuntemusta, hyviä vuorovaikutustaitoja ja työelämätuntemusta. Tarjouspyyntöön voivat vastata yhdistykset, yritykset tai yksittäiset ihmiset, joilla on oma toiminimi tai jotka tulevat sellaisen hankkimaan. Sosiaali- ja terveystoimi varaa itselleen oikeuden olla ostamatta omakielistä kuntouttavaa kielitukea, jos sille ei ole kysyntää tai mikäli projektin rahoitus ei toteudu projektisuunnitelman mukaisesti.
Triangeli-projektin talousarvioon on tehty tarvittava varaus ostopalveluna hankittavaa kuntouttavaa kielitukea varten. Arvion mukaan kielitukea tullaan hankkimaan vuosina 2012 ja 2013 noin 1000 – 1300 tuntia ja vuonna 2014 noin 500 tuntia.
Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 21.3.2012:
EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että Triangeli-projektin kuntouttavan kielituen kilpailutus ajalle 2012 - 2014 käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvEskelinen Eeva
tpvLindberg Merja