Vastaus selvityspyyntöön LSAVI /932/05.07.03/2011

Johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen:

Aluehallintovirasto velvoitti 21.10.2011 Turun kaupungin huolehtimaan 31.3.2012 mennessä siitä, että suun terveydenhuollon hoitoon pääsy saatetaan lain edellyttämälle tasolle, ja jonotusaika hoitoon suun terveydenhuollossa on enintään kuusi kuukautta. Samalla Turun kaupunki velvoitettiin huolehtimaan siitä, että hoitoon pääsy suun terveydenhuollossa myös tulevaisuudessa toteutuu jatkuvasti lain mukaan. Aluehallintovirasto velvoitti Turun kaupungin antamaan aluehallintovirastolle 16.4.2012 mennessä selvityksen siitä, miten hoitoon pääsy on saatettu lain edellyttämälle tasolle.

Suun terveydenhuollon suurimpana ongelmana on ollut viime vuosien aikana kertyneen hoitojonon muodostuminen ja alkuvuodesta 2011 yli 6 kuukautta jonottaneiden hoitotakuuaikarajan ylittyminen.

Päätökset ja niiden toteutuminen

Vallitsevan tilanteen vuoksi peruspalvelulautakunta valtuutti kesällä 2011 sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan suun terveydenhuollon palveluita lisää 400 000 eurolla. Palveluita hankittiin ostopalvelulla ja oman henkilökunnan lisätyöllä. Toimenpiteistä huolimatta suun terveydenhuollon jono ei lyhentynyt riittävästi eikä hoitotakuuseen päästy vuoden 2011 aikana.

Peruspalvelulautakunta käsitteli loppuvuodesta 2011 kolmeen kertaan 26.10, 16.11 ja 14.12 suun terveydenhuollon resurssikysymyksiä ja hoitotakuuajoissa pysymistä.

Peruspalvelulautakunta esitti hallintojaostolle kokouksessaan 14.12.2011 § 332 useiden uusien hammaslääkärien, hammashoitajien ja suuhygienistien vakanssien perustamista toiminnan saattamiseksi hoitotakuun edellyttämälle tasolle.

Peruspalvelulautakunta päätti 14.12.2012 § 332, että riittävien suun terveydenhuollon palvelujen takaamiseksi

Edellä mainittujen vakanssiesitysten lisäksi sosiaali- ja terveystoimi oli loppuvuodesta 2011 tehnyt esitykset kaikkiaan 14 tilapäisestä palkkaamisluvasta (kolme hammaslääkäriä, kolme hammashoitajaa ja kahdeksan suuhygienistiä). Esitettyihin tilapäisiin vakanssiesityksiin saatiin palkkaamisluvat 1.2.2012. Tarkoituksena oli käyttää näitä tilapäisiä palkkaamislupia kunnes peruspalvelulautakunnan 14.12.2011 § 332 kaupunginhallituksen hallintojaostolle esittämät vakanssit oli saatu perustettua.

Edellä mainitut tilapäiset vakanssit on pääsääntöisesti saatu täytettyä helmi-maaliskuun aikana ja peruspalvelulautakunnalle annettiin selvitys 15.2.2012 § 87 toiminnan kehityksestä alkuvuoden 2012 osalta.

Kaupunginhallituksen hallintojaosto käsitteli edellä mainittuun peruspalvelulautakunnan 14.12.2011 § 332 tekemään esitykseen liittyen kokouksessaan 20.2.2012 § 30 suun terveydenhuollon asiaa seuraavasti:

”Edellä mainitun selvityksen mukaan esitettyjä vakansseja ei ole sisällytetty vuoden 2012 henkilöstösuunnitelmaan eikä niihin ole alustavasti budjetoitu palkkamenoja, vaikka tilanteen heikkeneminen oli useita kertoja peruspalvelulautakunnan käsittelyssä vuoden 2011 syksyllä.

Peruspalvelulautakunnan 15.2.2012 listalla oli useita talouden parantamiseen liittyviä toimenpidepykäliä. Hammashuoltoa koskevassa selvityksessä on todettu, että kyseisten vakanssien kustannukset on tarkoitus kattaa perusterveydenhuollon budjetista käyttämällä tähän tarkoitukseen ostopalveluihin ja muihin palkkamenoihin varattuja rahoja. Toisaalta lautakunnan perustamisesityspykälässä on todettu, ”että ylitys katetaan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti peruspalvelulautakunnalle lautakuntakäsittelyn yhteydessä osoitetulla lisärahalla ja operatiivisen palvelusopimuksen muutoksilla.” 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti 20.2.2012 § 30, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.3.2012 lukien

Ja että perustetut vakanssit voidaan ottaa käyttöön vasta sen jälkeen, kun on varmistettu, että toiminnan laajenemisesta aiheutuvat kustannukset saadaan katettua. Hallintojaoston päättämien vakanssien täyttämisestä on tehty suun terveydenhuollon tulosyksikössä sittemmin suunnitelma, ja vakansseja täytetään maalis-huhtikuussa systemaattisesti. Edellä mainittujen tilapäisten/vakinaisten vakanssien lisäksi on ollut haettavana 2,5 hammaslääkärin vakanssia, joiden hakuaika päättyi 27.2.2012. Kahteen kokonaiseen vakanssiin saatiin peräti kahdeksan hakijaa ja yhteen osa-aikaiseen vakanssiin kaksi hakijaa.Rekrytointitilanne Turussa on siten merkittävästi helpottunut viime vuoteen verrattuna.

Paikalliset työehtosopimusneuvottelut käynnistyvät 21.3.2012. Neuvonpito liittyy hammaslääkäreiden osalta 37-tuntisen säännöllisen työajan työaikojen sijoitteluun. Määräajaksi asetettiin vuosi 2013 loppuun, minkä jälkeen tilannetta tarkastellaan uudelleen.

Jonotilanne

Tällä hetkellä potilaita hakeutuu hoitoon suun terveydenhuollossa noin 700 henkilöä kuukaudessa. Jonotilanne ei ole olennaisesti muuttunut joulukuun 2011 jälkeen:

1.5.2012 lähtien otetaan käyttöön hoidontarpeen arvio, jossa kaikki potilaat tulevat suuhygienistin arvion kautta hoitoon. Potilaat eivät enää tulevaisuudessa hakeudu hoitojonoon vaan heillä on tiedossa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan suun terveydentilan perusteella asetettu seuraava tarkastusajankohta. Puhelimitse tapahtuva ajanvaraus palvelee lähinnä kiireellistä hoitoa ja suun terveydenhuollon neuvontaa. Ostopalveluilla hoidetaan mahdollisia ruuhkahuippuja ja estetään tulevaisuudessa hoitotakuun ylittyminen. 

Yhteenveto

Sosiaali- ja terveystoimi on pyrkinyt saattamaan suun terveydenhuollon lain edellyttämälle tasolle 31.3.2012 mennessä. Työvoiman rekrytoinnissa on kuitenkin ollut ongelmia.

Henkilöstöresurssin käyttöönotto tulee korjaamaan tilanteen vuoden 2012 aikana.

Suun terveydenhuollossa saadaan uusi hoitomalli käyttöön 1.5. alkaen. Työntekijät uusiin toimiin saadaan pääsääntöisesti 1.6.2012 alkaen. Ostopalveluita on käytetty koko kevään ajan yli 6 kuukautta jonottaneiden hoitamiseksi. Edellä kuvatulla uusitulla toimintamallilla ja yksilöllisillä hoitosuunnitelmilla sekä kysyntähuippujen aikana ostopalveluita käyttämällä Turun suun terveydenhuollossa päästään pysyvästi lain mukaiseen hoidon saatavuuteen vuoden 2012 aikana.