Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta14928.03.201217

3294-2012 (114)

Työterveyshuollon esitykset tilapäisten tehtävien vakinaistamisesta

Tiivistelmä: -

Perla § 149

Työterveyshuolto, va. tulosaluejohtaja Marjo Sinokki 6.3.2012:

Työterveyshuollossa on tällä hetkellä kaksi työterveyspsykologin pysyvää vakanssia. Psykologiliiton suosituksen mukaan yhdellä työterveyspsykologilla saisi olla vastuullaan 2000- 3000 henkilöasiakasta. Tällä hetkellä työterveyshuollon tulosalueella yksi psykologi olisi vastuussa noin 12 000 asiakkaasta. Mielenterveyden ongelmat ovat huomattava sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttaja. Psyykkiset sairaudet aiheuttavat inhimillisen kärsimyksen lisäksi huomattavia taloudellisia kustannuksia. Työterveyspsykologien työpanosta tarvitaan myös työyhteisöjen muutosprosesseissa, monissa työyhteisöjen ongelmatilanteissa ja johtamisen tukemisessa. Työterveyshuollossa on 1.4.2011 lukien ollut yksi tilapäinen työterveyspsykologi. Tilapäinen palkkaamislupa on päättymässä 30.6.2012. Tarve kolmannen pysyvän vakanssin saamiseksi on pysyvä, minkä vuoksi esitän, että tehtävä vakinaistettaisiin ja tehtävän nykyinen hoitaja palkattaisiin tehtävään. Samalla voidaan lakkauttaa perushoitajan avoin vakanssi 268030.

Työfysioterapeuttien työmäärä on lisääntynyt. Ergonomiakoulutukset, työpaikkaselvitykset, ohjaus ja neuvonta sekä lisäksi varhaisen tuen malli vaativat edelleen työfysioterapeuttien lisäpanosta. Työterveyshuollon tulosalueella on 5 työfysioterapeutin vakanssia ja henkilöasiakkaiden määrä Turun kaupungilla ja PK- yrityksissä on yhteensä noin 23 000. Suosituksena on, että työfysioterapeuttia kohden olisi 3000- 3500 henkilöasiakasta. Tällä hetkellä yhtä työfysioterapeuttia kohden on lähes 5000 asiakasta. Työterveyshuollossa on 1.1.2010 lukien yhtä kuukautta lukuun ottamatta ollut palkattuna yksi tilapäinen työfysioterapeutti. Nyt voimassa oleva palkkaamislupa päättyy 30.4.2012. Työfysioterapeutin palveluille on erittäin suuri tarve. Esitän, että työfysioterapeutin tilapäinen tehtävä vakinaistettaisiin ja että tehtävän nykyinen hoitaja palkattaisiin hoitamaan tehtävää.

Työterveyshuolto toimii nettobudjetoituna yksikkönä.  Työterveyspsykologi ja työfysioterapeutti tuottavat laskutettavalla työllään oman palkkansa sivukuluineen.

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 16.3.2012:

Va. tulosaluejohtaja Marjo Sinokin esitykset kahden tilapäisellä palkkaamisluvalla hoidetun tehtävän vakinaistamiseksi ovat perusteltuja. Työterveyspsykologin tehtävää on hoidettu tilapäisellä palkkaamisluvalla n. vuoden ajan ja työfysioterapeutin tehtävää yhtä kuukautta lukuun ottamatta yli kaksi vuotta. Esityksen mukaan molemmissa tehtävissä on kysymys pysyvästä tarpeesta, mistä syystä tehtäviä hoitamaan ei enää voi palkata henkilöitä määräaikaiseen palvelussuhteeseen.

Esitykset sisältyvät työterveyshuollon kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelmaan. Esitysten vaikutus työvoimaan on vuositasolla 0,2. Esitysten kustannusvaikutus vuositasolla on yhteensä 10.100 €. Määrärahat sisältyvät tulosalueen kuluvan vuoden talousarvioon. Tulosaluejohtajan esityksestä käy ilmi, että työterveyspsykologi ja työfysioterapeutti tuottavat laskutettavalla työllään oman palkkansa sivukuluineen.

Liite 1Työterveyshuollon vakanssiesitykset

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautalunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että työterveyshuollossa toteutettaisiin liitteen 1 mukaisesti tilapäisesti hoidettavien tehtävien vakinaistaminen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 149
Liite 1:Työterveyshuollon vakanssiesitykset