Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta12213.03.20128

15019-2011 (33)

Peruspalvelulautakunnan vastine aluehallintovirastolle Turun psykiatrian osastolla A1 suoritetun tarkastuksen johdosta

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 21.12.2012 päivätyllä kirjeellään antanut Turun peruspalvelulautakunnalle mahdollisuuden antaa vastineen aluehallintoviraston 25.8.2011 Turun psykiatrian osastolla A1 suorittaman tarkastuksen johdosta.

Perla § 122

Sosiaali- ja terveystoimi, psykiatrinen erikoissairaanhoito, ylilääkäri Teija Nummelin, ylihoitaja Maria Oksanen-Mäkelä, ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 23.2.2012:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 21.12.2011 päivätyllä kirjeellään antanut Turun peruspalvelulautakunnalle mahdollisuuden antaa vastineen aluehallintoviraston 25.8.2011 Turun psykiatrian osastolla A1 suorittaman tarkastuksen johdosta.

Liite 1Lounais-Suomen aluehallintoviraston kirje 21.12.2011

Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastuskertomuksessa todettiin, että Turun sosiaali- ja terveystoimen psykiatrisella suljetulla osastolla A1 ei hoitosuunnitelmatyöskentely kaikilta osin toteutunut mielenterveyslaissa edellytetyin tavoin. Potilasasiakirjoista ei löytynyt selkeää, kattavaa hoitosuunnitelmaa, mihin potilaan keskeiset ongelmat ja niihin suunniteltu hoito olisi kirjattu.

Kyseisenä ajankohtana osastolla A1 ei ollut käytössä varsinaista hoitosuunnitelmalomaketta, vaan hoitosuunnitelma kirjattiin sairauskertomukseen. Tarkkailujakson aikana lääkäri haastatteli potilaan päivittäin ja tarkkailuhaastattelu kirjattiin Pegasos-sairauskertomuksen SAI-lehdelle. Kyseinen teksti toimi hoitosuunnitelmana seuraavaan tarkkailuhaastatteluun asti.

Tarkkailujakson päätyttyä tehtiin hoitopäätös ja mikäli sairaalahoito jatkui, pidettiin potilaan hoitokokoukset viikoittain. Hoitokokouksissa tarkistettiin ja päivitettiin hoitosuunnitelma. Hoitokokoukset kirjattiin Pegasos-sairauskertomuksen SAI-lehdelle hoitokokousotsikon alle.

Tämän lisäksi osaston hoitajat tekivät jokaiselle potilaalle sisäänkirjoituksen yhteydessä hoitotyön rakenteisen kirjaamisen mukaisen hoitotyön suunnitelman (HoSu), mihin kirjattiin lyhyesti syy potilaan hoitoon, hoitotyön tavoitteet ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. HoSua päivitettiin hoidon edetessä.

Yllä kuvatut menettely- ja kirjaamistavat ovat edelleen käytössä. Näistä kirjauksista löytyy voimassa oleva hoitosuunnitelma.

Ongelmaksi on kuitenkin todettu, ettei tahdosta riippumattomaan hoitoon määrätyn psykoottisen potilaan käsitys psykiatrisen sairautensa luonteesta eikä sen edellyttämästä hoidosta ole useinkaan yhtenevä hoitohenkilökunnan kanssa. Psykoosissa olevan potilaan on vaikea pitää mielessään käytyjä keskusteluja ja samoihin asioihin palataan useaan otteeseen.

Tilannetta voisi helpottaa, jos potilaalle annettaisiin kirjallinen päivitetty hoitosuunnitelma, mistä potilas itse voisi tarkistaa viikoksi eteenpäin sovitut asiat. Tällä hetkellä osastolla A1 on suunnitelmana ottaa käyttöön Pegasos-potilastietojärjestelmässä erillinen hoitosuunnitelmalomake, päivittää sitä viikoittain hoitoneuvottelujen yhteydessä ja antaa kopio potilaalle itselleen.

Ehdotamme, että peruspalvelulautakunta lähettää oheisen selvityksen vastineenaan Aluehallintovirastolle 25.8.2011 Turun psykiatrian osastolla A1 suoritetun tarkastuksen johdosta.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 28.2.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle vastineenaan Turun psykiatrian osastolla A1 suoritetun tarkastuksen johdosta.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvHeikkilä Jyrki
tpvNummelin Teija
tpvOksanen-Mäkelä Maria
tpvVirtanen Hilkka


Liitteet:

Perla § 122
Liite 1:Lounais-Suomen aluehallintoviraston vastinepyyntö