Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta10929.02.20124

1162-2012 (011, 423)

Lastensuojelun sijais- ja jälkihuollon palvelujen uudistaminen

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunnalle esitetään sijaishuollon palvelujen uudistamista lastensuojelulakiin 1.1.2012 alkaen tehtyjen muutosten mukaiseksi. Muutos tarkoittaa painopisteen siirtämistä perhehoitoon, sijaisvanhempien rekrytointiin ja sijaisvanhempien tukemiseen vaativassa kasvatus- ja hoitotyössä. Omia lastensuojelulaitoksia esitetään kolmiportaiseksi malliksi koostuen jatkossa kahdesta vastaanottokodista, kahdesta erityislastenkodista ja kahdesta lastenkodista. Uudistusten myötä lisätään perhehoidon osuutta sijaishuollon kokonaisuudessa, varmistetaan omien laitosten tarkoituksenmukainen henkilöstö- ja tilamitoitus sekä vähennetään lastensuojelun ostopalvelukustannusten määrää suunnitelmallisesti ja systemaattisesti vuoteen 2015 mennessä.

Perla § 109

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 22.2.2012:

Taustaa

Lastensuojelun sijaishuoltoon kohdistuu tällä hetkellä enenevässä määrin paineita korkeiden huostaanottolukujen vuoksi. Sijaishuollon palvelujen uudistamisen tarve aiheutuu pitkälti lastensuojelulainsäädännössä tehtyihin muutoksiin sekä toisaalta Turun tekemiin strategisiin painopistevalintoihin lapsiperheitä koskevissa strategisissa asiakirjoissa (kaupunginvaltuuston vahvistamat ohjelmat ja sopimusohjausdokumentit).

Lainsäädäntömuutokset korostavat perhehoidon ensisijaisuutta, mikä väistämättä merkitsee perhehoidon osuuden lisäämistä ja perhehoidon palvelujen uudelleen organisointia. Lastensuojelulaki muuttui 1.1.2012 lukien siten, että perhehoidosta tuli laitoshoitoon nähden ensisijainen sijaishuollon muoto. Lapsen voidaan järjestää laitoshoitona vain, jos sitä ei voida järjestää lapsen edun mukaisesti riittävien tukitoimien avulla muualla.

Perhehoidon ensisijaisuus tulee merkitsemään lastensuojelun ostopalveluiden asteittaista vähentämistä. Tätä prosessia vauhdittaa esimerkiksi se, että vuonna 2012 Turun kaupungin huostaan ottamista lapsista kaikkiaan 61 täyttää 18 vuotta ja näistä 18 vuotta täyttävistä 34 on tällä hetkellä sijoitettu sijaishuollossa lastensuojelun ostopalveluihin.

Oman laitosrakenteen uudistaminen tulee toteuttaa asteittain, mutta johdonmukaisesti, kokonaisvaltaisesti ja systemaattisesti. Viime vuodet ovat osoittaneet, että, että oma lastenkotijärjestelmä tulee rakentaa kolmiportaiseksi koostuen vastaanottokodeista, erityislastenkodeista ja lastenkodeista.

Kokonaisuutta arvioitaessa lastensuojelun palvelujärjestelmässä tulee tehdä yhtäällä painopisteen siirto sijaishuollosta avohuoltoon ja toisaalta painopisteen siirto sijaishuollon sisällä laitossijoituksista (omat/ostetut) perhehoitoon.

Sijais- ja jälkihuollon lastensuojelun toimintaympäristön muutosta ja nykyisiä resursseja kuvataan yksityiskohtaisemmin oheismateriaalissa.

Oheismateriaali 1Toimintaympäristön muutos ja nykyiset resurssit lastensuojelun sijais- ja jälkihuollossa

Sijais- ja jälkihuollon uudistamiseen tähtäävien ehdotusten vaikutukset ja yhteistoimintamenettelyn mukainen toiminta

Omiin lastenkoteihin ehdotetaan seuraavassa yksilöityjä muutoksia.

Vastaanottokotien valmistuskeittiöistä luopuminen

Erityislastenkotitoiminnan vahvistaminen

Makslankadun ja Moikoisten lastenkotien tilojen uudistaminen

Kolmen lastenkodin lakkauttaminen vuoden 2015 loppuun mennessä

Edellä mainituilla toimenpiteillä on seuraavia vaikutuksia:

Toiminnalliset vaikutukset asiakkaisiin

Taloudelliset vaikutukset

Henkilöstövaikutukset

Lastensuojelun palvelujärjestelmän rakennemuutosta on käsitelty seuraavissa yhteistoimintakokouksissa henkilöstön kanssa:

Yhteistoimintakokousten pöytäkirjat ovat nähtävinä peruspalvelulautakunnan kokouksessa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää,

Mainitut uudet vakanssit korvaavat nykyiset tilapäiset palkkaamisluvat ja ne sisällytetään sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2012 henkilöstösuunnitelmaan, jossa esitetään vakanssien yksityiskohtaiset kustannustiedot vaadittavilla lomakepohjilla, Hallintojaostolle nyt esitettävät uudet vakanssit on tarkoitus ottaa käyttöön kustannusneutraalisuuden periaatteella eli vakanssien käyttöön ottaminen edellyttää vastaavien säästöjen aikaan saamista lastensuojelun ostopalveluissa ja omassa palvelutuotannossa lastensuojelun laitoshoidossa.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Asia käsitellään 28.3.2012 kokouksessa.

Jakelu

tpvVirtanen Petri
tpvVisa Leila