Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta10829.02.20123

1162-2012 (011, 423)

Lastensuojelun avohuollon palvelujen uudistaminen

Tiivistelmä:

Avohuollon lastensuojelun toimintaympäristö on nopeasti muuttunut viime vuosien aikana. Tällä hetkellä avohuollon palveluissa ei pystytä vastaamaan alati kasvaviin asiakas- ja palvelutarpeisiin. Avohuollon lastensuojelun puutteelliset resurssit heijastuvat kasvavina huostaanottolukuina. Vuonna 2011 huostaan otettiin kaikkiaan 84 lasta. Avohuollon lastensuojelutyöhön on tarkoitus siirtää henkilöstöresursseja omista lastensuojelulaitoksista niiden vapauduttua. Vakanssiesityksiä tuodaan peruspalvelulautakunnan käsittelyyn vuosittaisten henkilöstösuunnitelmien yhteydessä vuosina 2012-2015. Avohuollon lastensuojelutyötä uudistetaan työn tekemisen tapoja uudelleen organisoimalla ja uusia työmenetelmiä käyttöönottamalla. Toteutettavilla toimenpiteillä on vaikutuksia perheisiin, lastensuojelun palvelujen toimintaan ja talouteen.

Perla § 108

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 23.2.2012:

Taustaa

Lastensuojelun avohuollon rakennemuutoksen tavoitteena on se, että sijaishuollosta siirtyy avohuoltoon henkilöstöresursseja. Tarkkoja määriä ja nimikkeitä ei kuitenkaan tässä vaiheessa voida esittää. Peruspalvelulautakunnalle tehdään lastensuojelun rakennemuutoshankkeen edistyessä esitykset tarvittavista vakanssijärjestelyistä resurssipaineen helpottaessa sijaishuollon omassa palvelutuotannossa.

Lastensuojelun rakennemuutoksen tavoitteena on painopisteen siirtäminen lastensuojelun sijaishuollosta avohuoltoon. Entistä useampaa lasta ja perhettä on voitava auttaa lastensuojelun avohuollon keinoin - avohuoltoon tarvitaan lisää palveluja, rahaa ja henkilöstöä.

Avohuollon lastensuojelun toimintaympäristön muutosta ja nykyisiä resursseja kuvataan yksityiskohtaisemmin oheismateriaalissa.

Oheismateriaali 1Toimintaympäristön muutos ja nykyiset resurssit lastensuojelun avohuollossa

Avohuollon uudistamiseen tähtäävien ehdotusten vaikutukset ja yhteistoimintamenettelyn mukainen toiminta

Avohuollon lastensuojelutyöhön on tarkoitus siirtää henkilöstöresursseja omista lastensuojelulaitoksista niiden vapauduttua. Vakanssiesityksiä tuodaan peruspalvelulautakunnan käsittelyyn vuosittaisten henkilöstösuunnitelmien yhteydessä vuosina 2012–2015. Avohuollon lastensuojelutyötä uudistetaan työn tekemisen tapoja uudelleen organisoimalla ja uusia työmenetelmiä käyttöönottamalla. Toteutettavilla toimenpiteillä on seuraavia vaikutuksia:

Toiminnalliset vaikutukset asiakkaisiin

Taloudelliset vaikutukset

Henkilöstövaikutukset

Lastensuojelun palvelujärjestelmän rakennemuutosta on käsitelty seuraavissa yhteistoimintakokouksissa henkilöstön kanssa:

Yhteistoimintakokousten pöytäkirjat ovat nähtävinä peruspalvelulautakunnan kokouksessa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää,

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Asia käsitellään 28.3.2012 kokouksessa.

Jakelu

tpvVirtanen Petri
tpvVisa Leila