15.2.2012

 

VÄLIAIKAISEN KUNTOUTTAVAN LYHYTAIKAISHOIDON YKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA KASKENLINNAN SAIRAALAN TILOIHIN

 

 

Työryhmä: ylilääkäri Heikki Alanko, ylihoitaja Tuulia Koponen, osastonhoitaja Terhi Painilainen, osastonhoitaja Leena Korvenpää, Osastonhoitaja Kirsi-Marja Uotinen, geriatri Päivi Kairisto, ylilääkäri Maaria Seppälä

 

1.Toiminta-ajatus

Yksikön toiminta-ajatuksena on tuottaa ympärivuorokautista kuntoutumispalvelua asiakkaille (useimmiten vanhuksille), joiden akuuttisairaanhoidon tarve on päättynyt ja joiden kotiutuminen omaan kotiin tai palveluyksikköön on estynyt heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Toiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä vanhuksen toimintakyvyn huononemista, ylläpitää tai palauttaa toimintakykyä, jotta vanhus pystysi osastojakson jälkeen palaamaan kotiinsa tai palveluasumiseen.

 

Geriatrinen kuntoutus perustuu geriatrisen arvioinnin pohjalta toteutettuun oikea-aikaiseen ja oikein kohdennettuun moniammatilliseen tehokkaaseen toimintaan (Helin 2008). Jos toiminnanvajeet ovat kehittyneet hitaasti, on toimintakyvyn palautuminenkin aikaa vievää, kun taas äkillisen toimintakyvyn menetyksen yhteydessä kuntoutuminen voi olla nopeaa (Pitkälä ym. 2005). Geriatrisen potilaan kuntoutus on tehokkainta silloin, kun se liitetään akuuttisairaanhoidon vaiheeseen viiveettä. Akuutista sairastuneiden vanhusten kuntoutus laskee huomattavasti heidän laitoshoidon riskiä. (Huusko, Pitkälä 2012, Sosiaali- ja terveysministeriö 2008).

 

Kaskenlinnan sairaalassa on toiminut neurologinen ja geriatrinen jatkokuntoutusosasto, yhteensä 58 paikkaa, vuodesta 2009 lähtien. Osastojen toiminta-ajatuksena on tuottaa ympärivuorokautista kuntoutumispalvelua asiakkaille (useimmiten vanhuksille), joiden akuuttisairaanhoidon tarve on päättynyt ja joiden kotiutuminen omaan kotiin tai palveluyksikköön on estynyt heikentyneen toimintakyvyn vuoksi.. Näiden osastojen ikääntyneiden hitaasti kuntoutuvien potilaiden kuntouttavaa hoitotyön osaamista voidaan hyödyntää nyt perustettavassa lyhytaikaisessa kuntoutumisyksikössä.

 

Toimintasuunnitelman mukainen yksikkö toimisi geriatrisena vuodeosastona, joka tarjoaisi ympärivuorokautista kuntoutumista ylläpitävää hoitotyötä ja jo suunniteltujen kotiuttamisjärjestelyjen toteuttamista. Osastojaksoa edeltävässä hoitoyksikössä tulee olla tehtynä sas - päätös tai sas - arvio ja jatkohoidon suunnittelu. Perustettava yksikkö lisää olemassa olevia kuntoutumispaikkoja Kaskenlinnassa. siten, että jo olemassa oleville kuntoutuspaikoille (2. krs: 31 + 28) ohjattaisiin vain kuntoutusta tarvitsevia geriatrisia potilaita ja suunnitellulle lyhytaikaishoidon kuntoutumisyksikköön, josta käytetään nimeä geriatrinen vuodeosasto, ohjattaisiin jatkohoitoon jonottavia potilaita, joiden hoitojakson pituus olisi arvioitu olevan noin 30 vuorokautta.

 

Jo olemassa olevat kuntoutusosastot on resurssoitu hoitamaan aktiivista kuntoutusta tarvitsevia potilaita tavoitteena toimintakyvyn lisääminen ja palauttaminen, kun taas suunnitteilla olevan geriatrisen vuodeosaston tavoitteena olisi ylläpitää potilaan toimintakykyä sekä kotiuttaa potilas kotiin tai edeltävässä yksikössä suunniteltuun pitkäaikaishoitopaikkaan. Näin olemassa olevat resurssit saataisiin niille suunniteltuun käyttöön ja suunniteltavan osaston kustannukset jäisivät kohtuullisemmiksi. Nykytoiminnassa kuntoutuspaikoista pahimmillaan lähes puolet on jonottajien käytössä eikä näin uusia kuntoutujia osastolle pystytä ottamaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Toimitilat

Perustettava yksikkö on kooltaan 20ss. Yksikkö sijaitsee Kaskenlinna sairaalan osastolla 3 d-siivessä.

Nykyisestä osastotoiminnasta siirretään 8 pitkäaikaissairaanhoidon potilasta toiselle Kaskenlinnan pitkäaikaissairaanhoidolle osastoille 4 ja 4 pitkäaikaissairaanhoidon potilasta siirtyy 3 d-siivestä 3 c-siipeen perustettavan yksikön toiminnan ajaksi. Mikäli toiminnasta tulee pysyvää tai pidempiaikaista tulee em. pitkäaikaissairaiden potilaiden hoitopaikka asia ratkaista muulla tavoin.

 

Osaston 3 d-siivessä potilashuoneita on seuraavasti: 2 x 1hh, 15 x 2hh., joista tulevan kuntoutumisyksikön fysioterapian käyttöön tulevat huoneet nrot 1 ja 2, joihin voidaan sijoittaa fysioterapeuttien tarvitsemat kirjaamis- ja harjoitustilat sekä kuntoutumista edistävän hoitotyöhön tarvittavat apuvälineet.

 

Osastolle jäävät 8 pitkäaikaissairaanhoidon potilasta sijoitetaan huoneisiin nrot 3,4,5, ja 6, jotka ovat 2 hengen huoneita. Loput vapautuneet potilashuoneet 2 x 1hh + 9 x 2hh (yhteensä 20 ss) tulevat kuntoutuspotilaiden käyttöön.

 

Lääkärin huonetilat sijaitsevat Kaskenlinnan 1 kerroksessa.

 

 

3. Henkilöstö

Mitoitus 0,78 (yhteensä 28 pt, joista 8 psh-pt)

6 sh

16 lh

 

uutta hoitohenkilökuntaa tarvitaan kuntoutusyksikköä varten 1 sairaanhoitaja, ja 8 lähihoitajaa nykyisen 3 d-osaston henkilökunnan lisäksi.

 

Osa 3 d-osaston hoitohenkilökunnasta siirtyy nykyisten pitkäaikaispotilaiden mukana toisille osastoille.

Yksikön esimeistä ei tarvita, vaan nykyinen osastonhoitaja ottaa perustettavan kuntoutusyksikön esimiestehtävät hoitaakseen.

 

Lisäksi tarvitaan muuta henkilökuntaa seuraavasti:

3 fysioterapeuttia. Kolmen uuden fysioterapeutin saaminen varmistaa sekä neurologisen että geriatrisen jatkokuntoutusosaston että uuden yksikön kuntoutushenkilöstötarpeet sekä tarvittaessa parantaa ja auttaa akuuttiosastojen terapiaresurssia.

1 sosiaalityöntekijä/sosiaaliohjaaja, joka tekee tiivistä yhteistyötä muiden jatkokuntoutusosastojen kanssa.

1 geriatrian erikoislääkäri, joka tekee tiivistä yhteistyötä neurologisen ja geriatrisen jatkokuntoutus-

osaston kanssa

1 osastosihteeri

1 hoitoapulainen

 

Tämän suunnitelman toteutuminen korjaisi nykyisen epätarkoituksenmukaisen potilasvirran ja suuntaisi kuntoutushenkilöstön panoksen siitä hyötyville potilaille, mikä lisäisi myös tehokkuutta.

 

 

Tarvittavat kuntoutumisen apuvälineet:

nojapuut

motomed

puolapuut

WC-korotus 5 kpl

rollaattori 10 kpl

pyörätuoli 10 kpl

Ewa-teline 1 kpl, (käsijarrulla ja pumppusysteemillä)

siirtokiekko 2 kpl

tarramansetit 1,5 kg kpl.2 kg 2kpl ,3kg 2 kpl

vastuskuminauha 1

pallo 2 kpl

 

 

 

 

 

 

4. Tukipalvelut

Tarvittavat laboratorio- ja rtg - tutkimukset

Peruslääkevalikoimalla pärjätään todennäköisesti

Hoitotarvikkeet

Ravintohuolto

Pukukaappeja tarvitaan lisää

Jäte- ja pyykkihuolto

Tietokoneet ja toimistokalusteet fysioterapeuteille

 

 

 

5. Toiminnan kustannukset ja asiakasmaksut

 

Lisäkuluja tulee uudesta palkattavasta henkilöstön palkkakuluista ja tarvittavista hankinnoista.

 

Lisäkuluja tilojen vuokrasta ei tule, koska Kaskenlinna sairaalaan tilat ovat jo sote:n käytössä.

Tila vuokra on ollut vuonna 2011 19,983 €/m2. Osaston 3 d-siipeen tulevan kuntoutumisyksikön tila kokonaisuudessaan on 2977 m2.

 

Kuntoutumispotilaat maksavat vuodelle 2012 vahvistetun asiakasmaksujen mukaan hoitopäivämaksuna 32,60 € ja maksukaton täyttymisen jälkeen 15,10 €.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUVIO 1. Kuntoutumista edistävä hoitotyön malli (Routasalo & Lauri 2001)