Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta9729.02.20126

1068-2012 (310)

Sosiaali- ja terveystoimen potilasvirtojen mallintaminen ja nykytila-analyysi -konsulttipalvelun hankinta

Tiivistelmä: -

Perla § 97

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, 17.2.2012:

Sosiaali- ja terveystoimessa toteutettiin syksyllä 2011 sisäinen kehittämishanke, jolla tähdättiin menettelytapojen kehittämiseen akuuttisairaanhoidossa ja yhteistyön vahvistamiseen perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, kuntoutumispalvelujen ja vanhuspalvelujen välillä. Kehittämishankkeessa sosiaali- ja terveystoimea avusti konsultti, jonka tuottamaa loppuraporttia käytettiin hyväksi valmisteltaessa peruspalvelulautakunnalle toimenpiteitä joulukuussa 2011 pidettyyn kokoukseen TYKS:n siirtoviivemaksun ja korotetun siirtoviivemaksun ehkäisemiseksi.

Peruspalvelulautakunta hyväksyi sittemmin kokouksessaan 14.12.2011 § 334 joukon toimenpiteitä, joilla voidaan vähentää edellä mainittujen siirtoviivemaksujen täysimääräinen toteutuminen (muun muassa toipilaskotitoiminnan vahvistaminen ostopalveluilla ja oman, noin 20-paikkaisen ikäihmisten kuntoutusyksikön toiminnan käynnistäminen alkuvuodesta 2012). Kuntoutumisyksikön toimintasuunnitelma esitellään lopullisessa muodossaan peruspalvelulautakunnalle 29.2.2012.

Syksyllä 2011 toteutetun kehittämishankkeen yhdeksi pullonkaulaksi osoittautui riittämätön informaatio sosiaali- ja terveystoimen tulosalueiden ja TYKS:n välisistä potilas- ja asiakasvirroista. Tältä osin sosiaali- ja terveystoimessa on selvitetty syksyisen 2011 kehittämistyön jatkamista mahdollisuutena laatia seikkaperäinen analyysi edellä mainittujen yksiköiden välisistä potilas- ja asiakasvirroista. Analyysin tuloksia voidaan hyödyntää myös pohdittaessa yhteiskäytäntöjä sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen kanssa vuonna 2012.

Sosiaali- ja terveystoimi on valmistellut syksyllä 2011 käynnistynyttä kehittämistyötä ja kehittämiskumppanuutta on tarkoituksenmukaista jatkaa kaupungin puitesopimustoimittajan PricewaterhouseCoopers Oy:n kanssa. Konsulttien esittelemää työsuunnitelmaa on käsitelty palvelutuotannon johtoryhmässä 2.2.2012 ja kehittämishankkeen toteuttamiseen suhtauduttiin myönteisesti, koska sen avulla katsottiin saatavan konkreettista tietoa asiakkuuksista eri tulosalueilta ja näihin asiakkuuksiin liittyviä kustannustietoja.

Konsultin esittämästä työsuunnitelmasta (liite 1) esitetään toteutettavaksi tässä vaiheessa sen ensimmäinen vaihe, joka kestää toukokuun 2012 loppuun. Kyseinen työvaihe koskee potilasvirtojen mallinnosta ja kokonaiskuvan muodostamista sosiaali- ja terveystoimen edellä mainittujen tulosalueiden potilasvirroista. Hinnoittelun perusteena on käytetty työmäärää (60 konsulttityöpäivää) á hinnan ollessa arvonlisäverottomana 1.312,50 €. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on siis 78.750 €.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveystoimessa ei ole kokonaisvaltaista tietoa todellisista potilasvirroista ja kustannuksista sekä tietoon perustuva argumentointi toiminnan kehittämispisteistä hankalaa. Toteutettavassa hankkeessa tunnistetaan potilasjärjestelmiin ja talouden seurantajärjestelmiin pohjautuva kokonaiskuva Turun sosiaali- ja terveystoimen keskeisten prosessien ja toimintojen kehittämispotentiaalista. Tarkoituksena on avata potilasvirtoihin liittyvä kokonaistilanne ja siihen liittyvä problematiikka faktoihin perustuen tavoitteena hyötyjen realisointi taloudellisesta ja toiminnallisesta näkökulmasta. Tämä menettely tukee Turun kaupungin päätöksentekoa sen eri tasoilla.

PricewaterhouseCoopers Oy:n kanssa käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että ko. toimittajan tuottamista vastaavista hankkeista on saatu hyötyä. Tämänkaltainen potilasvirta-analyysi on mahdollistanut tietoon perustuvan keskustelun organisoinnista, asiakastarpeista sekä kehityskohteiden priorisoinnista. Lisäksi projektit ovat mahdollistaneet kustannussäästöjen identifioinnin sekä niiden realisoinnin. PricewaterhouseCoopers Oy:n asiakkaita vastaavissa toimeksiannoissa ovat olleet muun muassa TYKS (analyysit hoitolinjojen sekä sopimusohjausmallin muodostamiseksi), HUS (analyysit uuden apuvälinekeskuksen liiketoimintasuunnittelun perustaksi), Etelä-Savon sairaanhoitopiiri (potilasvirta ja toimintoanalyysit prosessiorganisaation muodostamiseksi) sekä Megaklinikka (klinikan tuottavuus ja kannattavuus analyysi).

Potilasvirta-analyysin toteuttaminen edellyttää yhteistyösitoutumista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä. Asiasta on neuvoteltu maanantaina 13.2.2012 puhelimitse johtaja Olli-Pekka Lehtosen kanssa, joka on suhtautunut sosiaali- ja terveystoimen hankkeen myönteisesti.

Sosiaali- ja terveysvirasto asettaa konsultin työn tueksi ohjausryhmän peruspalvelujohtajan päätöksellä peruspalvelulautakunnan hyväksyttyä potilasvirta-analyysia koskevan hankinnan.

Liite 1Työohjelma

Liite 2Sopimus

Yhteenvetona voidaan todeta, että potilasvirtoja koskevan mallinnoksen ja analyysin avulla voidaan tehdä luotettavia päätelmiä sosiaali- ja terveystoimen tulosalueiden ja TYKS:n välisistä toiminnallisista pullonkauloista, joihin kohdistuu tavallisesti myös merkittäviä kustannuksia. Tarkoitus on, että analyysi tuottaa johtopäätöksiä yhtäältä yhteistyön vahvistamiseen ja toisaalta mahdollisiin toiminnallisiin uudelleen organisointeihin sosiaali- ja terveystoimessa edellä mainittujen tulosalueiden työnjaossa. Potilasvirta-analyysin avulla voidaan myös parantaa sosiaali- ja terveystoimen asiakkuuksien hallintaa ja tehostaa omaa toimintaa.

Asiantuntijapalvelun hankinta suoritetaan sosiaali- ja terveystoimen virastopäällikön kanslian (20100) toimintamenoista.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, 17.2.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy potilasvirta-analyysia koskevan konsultointipalveluhankinnan PricewaterhouseCoopers Oy:ltä liitteenä 1 olevan työohjelman ensimmäisen vaiheen osalta arvonlisäverottomaan hintaan 78.750 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPricewaterhouseCoopers Oy
ilmArve Seija
tpvVirtanen Petri


Liitteet:

Perla § 97
Liite 1:Työohjelma
Liite 2:Sopimus