Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta10129.02.201210

931-2012 (032)

Selvitys Turun sosiaali- ja terveystoimen tarjoamista palveluista sotainvalideille ja vaikeavammaisten sotainvalidien lounassetelin arvon nostaminen

Tiivistelmä: -

Perla § 101

Kotihoidon johtaja Anne Rauhala, 15.2.2012:

Valtiokonttori korvaa sotainvalideille järjestettyjä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Sotilasvammalainsäädännön tarkoituksena on turvata invalidien tarvitsemien palvelujen saatavuus riippumatta kunnan tai kuntayhtymän taloudellisesta tilanteesta.

Korvattavia sosiaalihuollon palveluja ovat:

Korvattavia terveydenhuollon palveluja ovat:

Avopalveluiden saaminen ei edellytä invalidin tulojen selvittämistä, vaan ratkaisevaa on palvelujen tarve. Avopalveluiden korvaamisen edellytyksenä on invalidin 20 % työkyvyttömyysaste. Laitoshoidon korvaamisen edellytyksenä on 25 % työkyvyttömyysaste.

Kaikki palvelut ovat invalideille maksuttomia.

Tällä hetkellä tarjotaan erilaisia avopalveluita 61 turkulaiselle sotainvalidille.

Eri palveluihin saajat jakautuvat seuraavalla tavalla:

Kotihoidon henkilökunnalla on varsin hyvin tiedossa sotainvalidien erikoisasema palveluita järjestettäessä. Kotihoitoon liittyvä hoiva- ja huolenpito järjestyy joustavasti. 

Sotainvalidien siivouspalveluiden toteutuksessa on suunniteltu laadullista muutosta. Siivouspalvelua on aikaisemmin järjestetty sotainvalideille oman henkilökunnan toimesta. Tässä tiimissä on ollut neljä työntekijää, jotka siivoavat kolme päivää viikossa ja kahtena päivänä ovat kotihoidon asiakkaiden saunotustyössä. Omana toimintana toteutettu siivouspalvelu on haavoittuva, kun esimerkiksi sairaslomasijaisia ei ole ollut saatavissa. Siivousaikoja on jouduttu perumaan esimerkiksi työntekijöiden sairaslomien vuoksi. Muutenkin on ollut vaikeuksia järjestää siivousaikoja sotainvalidien toivomana aikana.

Nyt sotainvalideille esitetään mahdollisuutta saada palveluseteli kaksi kertaa kuussa kaksi tuntia toteutettavan kotisiivouksen teettämiseksi. Palvelusetelillä he voivat valita itse oman siivouspalveluyrittäjän Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hyväksymistä palveluntuottajista. Tällä tavalla pystytään lisäämään siivouskertoja ja tuomaan siihen laadullista parannusta. Yksityinen siivouspalveluyrittäjä tulee juuri asiakkaan toivomalla ajalla ja yrittäjä myös hoitaa palvelun omilla välineillään ja omilla siivousaineillaan. Sotainvalidien siivouspalvelusetelissä ei ole omavastuuta, vaan se on sotainvalidille täysin ilmainen.

Yleisesti on tiedossa, että muut kunnat hoitavat sotainvalidien siivouspalvelun yksityisen palveluntuottajien toimesta.

Nyt on tarkoitus käydä sotainvalidien kanssa yksilölliset keskustelut asiasta. Mitään muutosta palveluihin ei tässä kohtaa ole tarkoitus tehdä ilman sotainvalidin toivetta ja tahtoa.

Toinen sotainvalidien palvelukokonaisuudessa puhututtanut asia on Sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalveluiden järjestäminen. Peruspalvelulautakunta on kuitenkin juuri 26.10.2011 § 294 korottanut taksisetelin arvoa ko kuljetusmuodossa. Vuoden 2012 alusta alkaen taksisetelin arvo on ollut 12 €/yhdensuuntainen matka. Näitä seteleitä myönnetään 8 kpl kuukaudessa. Sotainvalideilla ei ole tulorajoja kuljetuspalvelua myönnettäessä. 

Sotainvalidien lounassetelin arvoa ei ole nostettu 1.7.2010 jälkeen. Tällä hetkellä lounassetelin arvo on 8.80 euroa. Esimerkiksi ympäristökunnissa on käytössä korkein mahdollinen lounasseteli eli 9.30 euroa. Sotainvalidien palveluiden kehittämiseksi, esitetään vaikeavammaisten sotainvalidien lounassetelin arvon nostamista 9.30 euroon 1.4.2012 alkaen.

Palvelujohtaja Seija Arve, 16.2.2012:

Sotainvalidien siivouspalveluun käyttöön otettavaksi esitetty palveluseteli on hyvä vaihtoehtoinen tapa palvelun tuottamiseen. Vaihtoehdosta tulee kuitenkin informoida hyvin iäkkäitä henkilöitä, jotta heillä on riittävä osaaminen palvelusetelin käyttöön.  Palveluntuottajia tulee myös informoida uuden kohderyhmän lisäämisestä palvelusetelien käyttäjäksi.

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 17.2.2012:

Siivouksen palveluseteli on otettu käyttöön vuonna 2004, jonka jälkeen palveluntuottajien hakukriteereitä eikä siivouksen palvelukuvausta ole tarkastettu. Vuonna 2008 siivousseteliin liittyviä asiakkaiden tulorajoja on tarkastettu. Siivouksen palveluseteliin liittyvät asiakirjat tulee ajantasaistaa ja sotainvalidien kotisiivouksen palvelukuvaus tulee siinä vaiheessa myös sisällyttää uusittavien asiakirjojen sisältöön. Tässä vaiheessa siivouksen palveluseteli voidaan sotainvalidien palveluissa ottaa käyttöön siten, että palvelun saaminen toteutuu samantasoisena kuin heidän aiemmin saamansa palvelu.  

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 17.2.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee sotainvalidien palveluista annetun selvityksen tiedoksi. Lisäksi peruspalvelulautakunta päättää tarjota sotainvalidien käyttöön palvelusetelit kotisiivouksen toteuttamiseksi siten, että palvelun saaminen toteutuu samantasoisena kuin aikaisemmin. Edelleen peruspalvelulautakunta päättää korottaa sotainvalidien lounassetelin arvoa 1.4.2012 alkaen. Uusien lounassetelien arvo tulee olemaan 9.30 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Edellä olevan lisäksi peruspalvelulautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta, että palvelusetelien käyttöönotosta informoidaan sotainvalideja asianmukaisella tavalla ja että tarvittaessa palvelu järjestetään muulla tavalla kuin palvelusetelillä.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedKohonen Merja
tiedKuustonen Tarja
tiedPaatonen Pekka
tpvPitkäkari Ritva
tpvRauhala Anne
tiedSalmiosalo Eija
tiedSuoranta Paula
tiedVälilä Joonas