Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta7915.02.20127

58-2012 (032)

Perhehoidon palkkiot vuonna 2012

Tiivistelmä:

Lastensuojelun perhehoidon hoitopalkkioita tarkistetaan vuosittain työntekijän eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Kulukorvauksia ja käynnistämiskorvauksia tulee lain 3 §:n mukaan tarkistaa kalenterivuosittain vuoden alusta elinkustannusindeksin (lokakuu 1951=100) edellisen vuoden lokakuun vuosimuutoksen mukaisesti. Lakisääteinen indeksikorotusvuonna 1.1.2012 on 3,03 prosenttia ja kulukorvausten indeksikorotus 3,57 prosenttia.

Perla § 79

Tulosaluejohtaja Leila Visa, 24.1.2012:

Turun kaupungin tavoitteena on edistää sijaishuollon rakennemuutosta vahvistamalla toimeksiantosuhteista perhehoitoa. Palkkioista ja kustannusten korvaamisesta säädetään perhehoitajalain 2 ja 3 §:ssä (948/2006). Perhehoitajalain 2 §:n mukaan hoitopalkkion määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työnteki jän eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Vuodelle 2012 vahvistettu palkkakerroin on 1,291. Hoitopalkkiot nousevat vuoden 2011 tasosta 3,03 prosenttia. Hoitopalkkion vähimmäismäärä 650 euroa. Kulukorvausten tarkistus perustuu elinkustannusindeksiin muutokseen: vuonna 2011 pisteluku oli 1827, joka merkitsee kulukorvauksien nostamista 3,57 prosentilla. Vastaavalla prosenttiosuudella korotetaan käynnistämiskorvausta.

Liite 1Perhehoidon palkkiot - lakisääteinen minimitaso

Kokoaikainen hoitopalkkio alle 3 -vuotiaille lapsille on ollut korkeampi pienen lapsen hoidon vaativuuden johdosta. Pienen lapsen hoito vaatii jatkuvaa läsnäoloa kiintymyssuhteen vakaan kehityksen turvaamiseksi. Vuodelle 2012 esitetään yli 3-vuotiaiden hoitopalkkion nostamista samalle tasolle kuin alle 3-vuotiaiden. Huostaan otetut lapset ovat hoidoltaan vaativia myös yli kolmevuotiaina ja hoidollisesti paljon aikuisen läsnäoloa vaativaa. Korotettavan hoitopalkkion toivotaan osaltaan helpottavan sijaisperheiden saamista myös yli kolmevuotiaille. Perhehoidossa asuvien jälkihuollettavien nuorien hoitopalkkioksi esitetään samaa kuin muilla perhehoidossa oleville lapsille. Perhehoidon hoitopalkkioksi esitetään 1185 €/kk.

Kulukorvauksen lisäksi perhehoidossa olevalle henkilölle korvataan yksilöllisistä tarpeista johtuvat terapian ja terveydenhuollon sekä alle 21 -vuotiaan lapsen tai nuoren opinnoista aiheutuvat erityiset kustannukset, joita muun lainsäädännön nojalla ei korvata. Lyhytaikaisessa perhehoidossa oleville vanhemmille on maksettu kulukorvausta matkakustannuksista heidän kuljettaessaan lasta. Korvaus on vastannut sosiaali- ja terveysministeriön Kelan sairaanhoitokustannusten korvaukseksi vahvistamaa määrää, joka on nyt 0,2 €/km. Kulukorvaukseksi esitetään 0-12 -vuotiaat 528 €/kk ja 13–20 -vuotiaat 652 €/kk.

Käynnistyskorvaukseksi esitetään 2780,96 €.

Erityistä hoitoa vaativasta lapsesta maksetaan korkeampaa hoitopalkkiota. Tilanteessa sosiaalityöntekijä on tehnyt arvion maksuperusteesta. Lapsella ei välttämättä ole diagnoosia. Palkkiota voidaan maksaa esim. suoraan sairaalasta synnytyksen jälkeen perheeseen menevästä pienestä vauvasta. Korkeimman hoitopalkkion maksaminen perustuu aina sosiaalityöntekijän arvioon ja selvitykseen. Erityistä hoitoa vaativan lapsen hoitopalkkioksi esitetään 1777 €/kk.

Korotetun hoitopalkkion maksamisen perusteena pitää olla lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto tai sosiaalityöntekijän selvitys. Korotetuksi hoitopalkkioksi esitetään 2370 €/kk.

Vammaisen lapsen hoitopalkkiota esitetään korotettavaksi vammaistuen verran.

Jos lapsen tilanne kriisiytyy, sijaisperheen kotiin jäävälle vanhemmalle voidaan maksaa ansionmenetyskorvausta 1-12 kuukauden ajan. Perusteluna on mm. se, että perhehoitajan edellytetään jäävän vuodeksi kotiin lapsen tulon jälkeen. Ansionmenetyskorvaukseksi esitetään 774,05 €/kk.

Alennetuksi hoitopalkkioksi esitetään 386,38 €/kk ja se on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin lapsi sijoituksen aikana asuu viikon koulupaikan tai armeijan vuoksi toisaalla.

Alennetuksi kulukorvaukseksi esitetään 391,58 €/kk ja se on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin lapsi sijoituksen aikana asuu viikon koulupaikan tai armeijan vuoksi toisaalla.

Korvaukseksi perhehoitajalain 6 §:n 1 momentin mukaisesta vapaasta esitetään 564 €/lapsi/vuosi.

Lyhytaikaisessa perhehoidossa sekä lastensuojelun tukiperheissä esitetään hoitopalkkioksi 40 €/vrk ja kulukorvaukseksi 30 €/vrk ja matkakorvaukseksi oman auton käytön kustannuksista 0,20 €/km. 

Lyhytaikaisessa perhehoidossa sekä lastensuojelun tukiperheissä erityistä hoitoa vaativasta lapsesta esitetään maksettavaksi hoitopalkkiota 57 €/vrk (edellyttää perhehoitajalta Pride-valmennuksen suorittamista tai vastaavaa), kulukorvausta 30 €/vrk ja matkakorvausta oman auton käytön kustannuksista 0,2 €/ km.

Ammatillisessa sijaisperheessä edellytetään toiselta vanhemmalta riittävää alan koulutusta ja soveltuvuutta. Ammatillisen sijaisperhehoidon hoitopalkkioksi esitetään maksimissaan 144 €/vrk.

Lapsen lahjojen katsotaan kuuluvan kulukorvaukseen, mutta Turun sosiaali- ja terveystoimi on maksanut 100 €/lapsi opintojen valmistumisen tueksi. Esitetään, että jatkossakin maksetaan 100 €/lapsi opintojen valmistumisen tueksi.

Korvaukseksi perhehoitajalain 6 §:n 1 momentin mukaisesta vapaasta esitetään 564 €/lapsi/vuosi.

Turun osalta palkkiot ja korvaukset ovat pääsääntöisesti kilpailukykyisiä muiden kuntien palkkioiden kanssa ja ne on valmisteltu yhteistyössä Kaarinan sijaishuollon yksikön kanssa.

Tammikuussa 2012 sijaisperheissä on yhteensä 141 lasta, joista 132 on huostassa ja 9 jälkihuollossa. Lasten ikäjakauma on seuraavanlainen:

Perhehoidon hoitopalkkioita varten oli vuodelle 2011 varattu 2,7 M€ ja toteutuma oli 3,3 M€. Vuoden 2012 talousarvioon on varattu 2,6 M€.

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 9.2.2012:

Puollan sosiaalityön tulosalueen esitystä.

Lastensuojelulain 50 § määrittää perhehoidon ensisijaiseksi lapsen sijoitusvaihtoehdoksi 1.1.2012 alkaen. Turun omat perhehoidon lisäämisen tavoitteet ovat lakimuutoksen suuntaiset. Perhehoidon osuutta huostaan otettujen sijoituksista on vuoden 2011 aikana pystytty kasvattamaan yli 38 %:iin. Perheisiin oli marraskuun lopussa 2011 sijoitettuna 141 lasta. Kuluvan vuoden aikana huostaan otetut alle alle 7-vuotiaat on pystytty sijoittamaan perheisiin. Sopimustavoitteena on lisätä perhesijoitusten osuutta vuoden 2012 aikana n. 45 %:iin ja vuoden 2013 aikana n. 53 %:iin. Huostassa olevien kokonaismäärän kasvaessa tavoite on muuttunut koko ajan haastavammaksi.

Nyt perhehoidon palkkioihin esitetyillä muutoksilla yhtenäistetään palkkiotaso Turun ja ympäristökuntien kanssa. Palkkiot on valmisteltu yhteistyössä Kaarinan kaupungin hallinnoiman sijaishuollon yksikön Sihun kanssa, joka antaa sijaishuollon asiantuntijapalveluja muille Varsinais-Suomen kunnille. Kustannusvaikutus vuonna 2012 on arviolta yli 800 000 €. Esitetyt korotukset ovat kokonaistaloudellisesti perusteltuja.

Sosiaalityön tulosalueen esitys yli 3-vuotiaiden hoitopalkkion nostamisesta samalle tasolle alle kolmevuotiaiden kanssa on hyvin perusteltu. Alle 3-vuotiaden palkkioihin tehtiin tasokorotus jo vuonna 2011. Koska sijaisperheitä on helpointa saada pikkulapsille, nyt tehtävän korotuksen toivotaan osaltaan helpottavan perheiden hakeutumista myös yli 3-vuotiaden sijaisvanhemmiksi. Yli 3-vuotiaiden lasten hoitopalkkio nousee 384 €/kk ja kulukorvaus alle 14-vuotiaista 128 €/kk ja yli 14-vuotiaista 152 €/kk.

Perhehoitajalain 3 §:ssä todetaan, että ”lisäksi kulukorvaus sisältää lastensuojelulain (683/1983) nojalla perhehoitoon sijoitetulle lapselle tai nuorelle hänen omaan käyttöönsä mainitun lain nojalla annettavat käyttövarat”.

Jotta myös korvausten rakenteessa päästäisiin mahdollisimman yhtenäiseen käytäntöön ympäristökuntien kanssa, sisällytetään tässä esityksessä aikaisemmin erillisenä maksettu 15-vuotiaan käyttöraha kulukorvaukseen perhehoitolain mukaisesti. Tämänkin muutoksen jälkeen yli 15-vuotiaiden kulukorvaus nousee 104 €/kk. Opintojen valmistumisen tuki 100 €/nuori halutaan edelleen säilyttää kannustavana elementtinä.

Perhehoidon palkkiot ovat osa perhehoidon kehittämisen kokonaisuutta. Sijaisperheiden valmennuksen kilpailutus on käynnistymässä ja perhehoidon muita tukimuotoja kehitetään Remontti-hankkeen tuella

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 9.2.2012:

Sosiaali- ja terveystoimessa on suunniteltu lastensuojelu palvelujärjestelmän muutosta kesästä 2011 alkaen ja tähän liittyvät esitykset tuodaan peruspalvelulautakunnan kokoukseen 29.2.2012. Uudistustoimenpiteiden taustalla on monia seikkoja, joista yksi merkittävimmistä liittyy lastensuojelulakiin 1.1.2012 tulleisiin muutoksiin, jotka korostavat perhehoidon ensisijaisuutta sijaishuollon sijoitusmuotona.

Vuoden 2011 täsmentyneiden tilinpäätöstietojen mukaan perhehoidon ostopalvelujen toteutuma on 3.266.200 € (1000STPEOSPA). Perhehoidon ostopalveluihin on tällä vaiheessa pystytty kohdentamaan 2.922.200 €. Palvelujohtaja Sirpa Kurosen mukaan nyt esitettävien hoitopalkkion ja kulukorvausten korostusten vaikutus tulee olemaan vuositasolla noin 800 000 €.

Sosiaalityön tulosalueella tulee olemaan kuluvana vuonna suuria vaikeuksia pysyä talousarviokehyksessään. Tästä syystä hoitopalkkioiden ja kulukorvausten korotuksen ajankohtaa tulee arvioida kokonaistaloudellisesta näkökulmasta. Näin ajatellen tarkoituksenmukaista olisi korottaa hoitopalkkioita ja kulukorvauksia vasta 1.4.2012 lukien. Tällöin hoitopalkkioiden ja kulukorvausten nostamisen kustannusvaikutus olisi tälle vuodelle noin 600 000 €. Tarkoitus on kattaa kyseinen kustannusnousu sosiaalityön tulosalueen sisäisin talousarviomäärärahasiirroin talousarviovuoden kuluessa muun muassa kohdentamalla resursseja uudella tavalla sijaishuollon ostopalveluista (laitoshoito) sijaishuollon perhehoidon palkkioihin ja kulukorvauksiin.

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää vahvistaa 1.4.2012 lukien seuraavat palkkiot ja korvaukset perhehoitajille:

Pitkäaikainen perhehoito   

Lyhytaikainen perhehoito ja lastensuojelun tukiperheet

Lyhytaikainen perhehoito

Erityistä hoitoa vaativa lapsi

Ammatillinen perhehoito

Opintojen valmistumisen tuki

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 79
Liite 1:Perhehoidon palkkiot - lakisääteinen minimitaso