Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta4231.01.201215

1100-2012 (114, 120)

Vakanssimuutoksia sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä: -

Perla § 42

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 24.1.2012:

Sosiaali- ja terveystoimen henkilöstösuunnitelma sisältää jäljempänä mainitut vakanssimuutokset. Kuluvan vuoden talousarvion laatimisen yhteydessä syksyllä 2011 hallintokuntien tuli esittää myös henkilöstösuunnitelmansa vuodelle 2012. Tähän suunnitelmaan tuli kirjata esitykset sellaiset vakanssimuutokset, joilla on vaikutusta työvoiman käyttöön tai merkittävä vaikutus henkilöstömenoihin. Tästä syystä kaikkia jäljempänä mainittuja esityksiä ei tuolloin kirjattu talousarvioesityksen yhteydessä laadittuun henkilöstösuunnitelmalomakkeeseen.

Tutkimus- ja kehitysyksikkö/tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola

Pääkäyttäjän henkilökohtaisen toimen (390025) nimikkeen muuttaminen suunnittelijaksi ja kahden IT -suunnittelupäällikön viran (275353 ja 300245) nimikkeen muuttaminen ratkaisupäälliköksi

Sosiaali- ja terveystoimessa on 1.1.2010 lukien ollut pääkäyttäjän henkilökohtaisen toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on tällä hetkellä 2.244,62 €/kk (hinnoittelematon vakanssi). Pääkäyttäjän nimike ei vastaa vakanssin nykyisiä tehtäviä. SoTe- tieto ja KuntaIT -hankkeet ovat päättyneet ja vakanssin haltijan nykyiset tehtävät liittyvät sosiaali- ja terveystoimen toiminnan raportoinnin suunnitteluun, kehittämiseen ja tietovaraston tekniseen toteutukseen ja ylläpitoon. Vakanssin nimike tulisi muuttaa suunnittelijaksi ja tehtäväkohtaista palkkaa tarkistaa tehtävien muutosten vuoksi. Uudeksi palkaksi esitetään 2.400 /kk, joka perustuu tehtävän vaativuuden vertailuun yksikön muiden suunnittelija -nimikkeellä olevien tehtävien kanssa. Esityksen kustannusvaikutukset vuositasolla ovat 2.606 €.

IT -toimintojen hallinnollinen yhtenäistäminen kaupunkitasolla tehtiin vuoden 2009 alussa. Tällöin keskitettiin virastojen ja laitosten IT -vakansseilla olevat henkilöt keskushallintoon ja nimikkeiden yhtenäistäminen aloitettiin. Sosiaali- ja terveystoimessa ratkaisuhallintaan kuului kolme henkilöä, joiden nimikkeet yhtenäistettiin silloisten linjausten mukaisesti IT -suunnittelupäälliköiksi. Uusi IT -strategia hyväksyttiin kaupunginhallituksen päätöksellä 6.6.2011 § 285. Uuden toimintamallin mukaan keskushallinnon IT -organisaatio on uudistettu ja toiminnan nimikkeet on yhtenäistetty IT -alkuisiksi.

Sosiaali- ja terveystoimessa toimivien IT -suunnittelupäälliköiden tehtäväkuvat ovat erilaisia kuin keskushallinnon IT-toiminnan, joten on perusteltua muuttaa nimikkeet paremmin nykyisiä tehtäviä vastaaviksi. Sosiaali- ja terveystoimen IT -suunnittelupäälliköiden tehtävänä on sosiaali- ja terveystoimen palveluiden ja sähköisen asioinnin kehittämisen tukeminen. Tehtävänä on palvelutoiminnan tarpeiden tunnistaminen, uusien ratkaisujen innovointi, teknologian kehityksen ennakointi, vastuualueensa tietojärjestelmäkokonaisuuden hallinta ja hankintojen tukeminen. Tehtävän menestyksekäs hoito edellyttää vahvaa toimialaosaamista ja sosiaali- ja terveystoimen perusjärjestelmien (mm. Effica Sosiaalipalvelut ja Pegasos) osaamista.

IT -suunnittelupäälliköiden vakanssit 275353 ja 300245 esitetään muutettavaksi ratkaisupäälliköiksi. (Kolmas IT -suunnittelupäällikön vakanssi 300155 tulee avoimeksi 1.3.2012 ja sitä koskeva esitys tuodaan erikseen päätettäväksi.) Esityksellä ei ole kustannusvaikutuksia.

Sosiaalityön tulosalue/tulosaluejohtaja Leila Visa

Ohjaajan vakanssin (370402) lakkauttaminen sekä vastaavan ohjaajan vakanssin perustaminen Sillankorvaan

Sillankorvan perustehtävää on suunnitellusti muutettu palveluohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin suuntaan. Kehitystyö noudattaa sekä Turun mielenterveys- ja päihdeohjelman että valtakunnallisia kehittämislinjauksia. Asiakkaiden toimintakyvyn arviointi yhdessä muiden viranomaisten kanssa vaatii sisällöllisesti jäsentyneempää työskentelyä kuin päihtyneiden vastaanotto sellaisenaan. Ohjaustyön sisällöllisen vastuuhenkilön puuttuminen näkyy tällä hetkellä Sillankorvan työskentelyssä. Vastaavan ohjaajan työtehtäviin kuuluu arvioinnin lisäksi ohjaajien työjohdollinen esimiestyö sekä Sillankorvan johtajan sijaistaminen. Esityksen nettokustannusvaikutukset vuositasolla ovat 3.827 €.

Kuntoutumispalveluiden tulosalue/tulosaluejohtaja Jukka Juvonen

Ohjaajan vakanssin (380375) kelpoisuusvaatimuksen muuttaminen ja tehtäväkohtaisen palkan tarkistaminen

Orikedon toimintakeskuksen ohjaaja vakanssi on tullut avoimeksi 1.11.2011. Vakanssin nykyinen kelpoisuusvaatimus edellyttää perustutkinnon tasoa. Kehitysvammaisten toimintakeskuksessa tarvitaan laaja-alaista osaamista mielekkään työ- ja päivätoiminnan järjestämiseksi. Ohjaajan työ edellyttää kuntoutuksellista työotetta ja itsenäistä työn suunnittelua ja toteuttamista, johon tarvitaan amk -tason koulutusta. Kelpoisuusvaatimuksen muuttamisen johdosta vakanssin hinnoittelukohta tulee muuttaa 04SOS06A:sta 04SOS050:aan ja vakanssin tehtäväkohtainen palkka määritellä TVA -pisteiden 24 mukaiseksi eli 2.019,94 €/kk. Esityksen nettokustannusvaikutukset vuositasolla ovat 1.500 euroa.

Vanhuspalveluiden tulosalue/ tulosaluejohtaja Sari Ahonen

Ennalta ehkäisevät palvelut ja kotona asumista tukevat palvelut:

Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman palvelukeskukset: yhteensä neljän kodinhoitajan toimen (352076, 352246, 352078 ja 352068) ja yhden lähihoitajan (352267) nimikkeen muuttaminen virketoiminnan ohjaajaksi

Nimikemuutoksien toteuttamista palvelukeskuksissa perustellaan sillä, että nyt esitettävä nimike kuvaa toimenkuvia paremmin kuin nykyisin käytössä olevat nimikkeet. Ko. vakanssien hoitajat suunnittelevat ja toteuttavat monipuolista toimintaa keskuksissa ja sieltä talon ulkopuolelle johdettuna toimintana.

Geriatrinen sairaanhoito:

Geriatrisen arviointiyksikön kylvettäjän avoinna olevan toimen (245703) nimike esitetään muutettavaksi sairaala-apulaiseksi. Vakanssin nimikemuutosta perusteellaan sillä, että yksikössä ei ole enää kylvettäjän, vaan sairaala-apulaisen tehtäviä. Näin osaston siistimis- ja hygieniataso voidaan ylläpitää ja turvata sairaalainfektioiden ehkäisemiseksi.  ja Neurologisen jatkokuntoutusosaston lähihoitajan toimen muutosta sairaanhoitajan toimeksi

Geriatrisen jatkokuntoutusosaston kaksi lähihoitajan tointa (260161 ja 322225) esitetään lakkautettavaksi ja tilalle esitetään kahden sairaanhoitajan toimen perustamista. Geriatrisen jatkokuntoutusosaston toiminta on muuttunut sairaanhoitopainotteiseksi. Tästä syystä henkilöstörakennetta on muutettava vastaamaan osaston nykyistä toimintaa.

Neurologisen jatkokuntoutusosaston lähihoitajan toimi (266707) esitetään muutettavaksi sairaanhoitajan toimeksi. Muutosesitys perustuu ko. osaston toiminnan muutokseen. Osasto on laajentunut 27 -paikkaiseksi ja osastolla hoidetaan potilaita, joilla on vaativia neurologisia jatkokuntoutustarpeita. Osastolla on tarve muuttaa henkilöstörakennetta ja lisätä sairaanhoitajan vakansseja suhteessa perus-/lähihoitajien vakansseihin. Toimen nykyisellä vakituisella haltijalla on sairaanhoitajan tutkinto. Muutos vaikuttaa myös vakanssin hinnoittelukohdan muuttamiseen 03HOI040:sta 03HOI030:aan sekä suoritetun TVA-arvioinnin perusteella myös tehtäväkohtaiseen palkkaan.

Ympärivuorokautinen hoito:

Ympärivuorokautisessa hoidon eri yksiköissä esitetään yhteensä 23 vakanssimuutosta.

Ympärivuorokautisen hoidon viidessä vanhuskeskuksessa työskentelee n. 1000 työntekijää. Henkilöstön rakenne ja terveydenhuollon koulutettujen määrä eivät vastaa ikäihmisten palvelujen valtakunnallisia laatusuosituksia. Tilannetta voidaan korjata ilman huomattavaa resursointia jatkamalla systemaattisesti aiemmin aloitettua henkilöstörakenteen muutosta ja välittömään hoitoon ja hoivaan osallistuvan henkilöstön nimikkeiden yhtenäistämistä.

Vanhuspalveluiden esittämien muutosten nettokustannusvaikutukset ovat vuositasolla 78.867 euroa.

Kaikkien tähän pykälään sisällytettyjen esitysten kustannusvaikutukset ovat vuositasolla yhteensä 86.800 euroa. Näiden muutosten toteuttamiseen tarvittavat määrärahat vuonna 2012 on otettu huomioon kuluvan vuoden talousarviossa. Esityksillä ei ole vaikutusta työvoiman määrään.

Liite 1Vakanssimuutosesitykset

Todettakoon, että liitteenä olevien esitysten laatimisen aikana ei ole ollut käytettävissä 1.1.2012 vakanssien tehtäväkohtaisia palkkoja. Ko. ajankohtana toteutettiin paitsi yleiskorotus myös palkkarakenteen muutos. Muutosten suuruudesta johtuen palkanlaskentajärjestelmään tullaan viemään uudet tehtäväkohtaiset palkat vasta tammikuun lopussa. Hallintojaostolle tehtävän esityksen tulee sisältää esitys myös muuttuneiden palkkojen vaikutuksesta tässä pykälässä mainittuihin vakanssimuutosesityksiin.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle toteutettavaksi liitteen 1 mukaiset vakanssimuutokset.

Vakanssimuutoksia toteutettaessa tulee ottaa huomioon valtakunnallisiin sopimuksiin perustuvat muutokset tehtäväkohtaisissa palkoissa 1.1.2012 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 42
Liite 1:Vakanssimuutosesitykset