Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta4331.01.201216

12280-2011 (053)

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n avustusanomus palvelusopimuksen muodossa vuodelle 2012 tukihenkilötoiminnan järjestämiseksi lastensuojelun asiakkaille

Tiivistelmä:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry tarjoaa tukihenkilöpalveluja avohuollon lastensuojeluasiakkaille. MLL anoo avustusta vuodelle 2012 yhteensä 37.400 euroa. Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että MLL:lle myönnetään 37.400 euroa avustusta vuodelle 2012 tukihenkilötoiminnan järjestämiseksi.

Perla § 43

Sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 20.1.2012:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri (MLL) tarjoaa nuorten tukihenkilötoimintaa, jonka tavoitteena on parantaa nuorten ja heidän perheidensä elämänhallintaa. Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistyötä.

Tukihenkilötoiminnassa MLL rekrytoi ja kouluttaa vapaaehtoisia nuorten tukihenkilöiksi, käynnistää, arvioi ja lopettaa tukisuhteet yhteistyössä sosiaalityöntekijöiden kanssa, ohjaa ja tukee tukihenkilöitä tukisuhteen aikana sekä seuraa tukisuhteiden kehitystä ja raportoi niistä sovitusti sosiaalityöntekijälle. Tukihenkilöt saavat säännöllistä jatkokoulutusta ja työnohjausta.

Tukihenkilöinä toimivat MLL:n järjestämän tukihenkilökoulutuksen käyneet vapaaehtoiset. Heidät valitaan ammattilaisen tekemän haastattelun kautta. He eivät ole työsuhteessa MLL:oon ja he noudattavat vapaaehtoistyön eettisiä periaatteita.

Ulkomaalaistoimiston ja sosiaalitoimistojen sosiaalityöntekijät osoittavat asiakaskunnastaan tukihenkilötoiminnasta parhaiten hyötyvät asiakkaat. Tukisuhde solmitaan tuettavan ja tukihenkilön välille vuodeksi. Tukisuhteen käytännöistä (mm. tapaamisten sisältö, tiheys ja pituus) sovitaan tukisuhteen aloituspalaverissa ja ne kirjataan. Tukisuhdetta arvioidaan säännöllisesti sen aikana. Nuorten tukihenkilö on mukana nuoren arjessa mm. koulunkäyntiin, sosiaalisiin suhteisiin, kotiin ja perheeseen, itsenäistymiseen ja vapaa-ajan käyttöön liittyen.

MLL:n tukihenkilötoiminnan ohjaajat ohjaavat ja tukevat tukihenkilöitä toiminnassa. Ohjaajilla on kasvatus-, sosiaali- tai terveysalan koulutus sekä kyky tunnistaa nuoren avuntarve, jos vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta ei riitä nuorelle ja hänen perheelleen tai sen lisäksi tarvitaan myös ammatillista apua. Tukihenkilötoiminta luo siten edellytykset varhaiselle auttamiselle nuorille ongelmatilanteissa ja on tärkeä ennaltaehkäisevä tuki.

Vuonna 2011 tukisuhteita on ollut 20 ja jonossa on noin 10 nuorta jonottamassa.

MLL anoo nuorten tukihenkilötoiminnan järjestämisestä 22 tukisuhteelle vuodeksi 2012. Anottava summa on yhteensä 37.400 euroa. Kustannukset tulevat siitä, että yhden tukisuhteen perusmaksu on vuodessa 1.200 euroa ja 22 tukisuhteen osalta se on yhteensä 26.400 euroa. Sen lisäksi tulevat matkakustannukset ja kulukorvaukset, jotka ovat noin 11.000 euroa.

Liite 1Esitys Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n palvelusopimus vuodeksi 2012

Sosiaalityön tulosalueen vuoden 2012 talousarvioon on varattu määräraha tukihenkilötoiminnan rahoittamiseksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää tehdä palvelusopimuksen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kanssa liitteenä olevan ehdotuksen mukaisesti vuodelle 2012 ja oikeuttaa sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtajan allekirjoittamaan sopimuksen. Avustettavan summan määrä on 37.400 euroa.

Avustus maksetaan laskujen mukaan.

Yhdistys velvoitetaan toimittamaan selvitys toiminnastaan puolen vuoden osalta 15.7.2012 mennessä ja koko vuoden osalta 15.1.2013 mennessä.

Avustuksen saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus avustusta saavan yhdistyksen hallinnon ja tilien tarkistamiseen siltä osin kuin avustusten käytön valvonta sitä edellyttää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmMannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 43
Liite 1:Esitys Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n palvelusopimus vuodeksi 2012