Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta4731.01.201220

800-2012 (002, 315)

Meriteollisuudesta irtisanottujen ja lomautettujen asiakkaiden palvelupisteen Troolin toiminnan jatkaminen

Tiivistelmä: -

Perla § 47

Kuntoutumispalvelut, työelämäkuntoutus, toimistopäällikö Jaana Malén, urasuunnittelija Suvi Heiniola ja tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 18.1.2012:

ELY-keskuksen ja TE-hallinnon yhteistyössä perustama Meriteollisuuden palvelupiste Trooli on toiminut 2010 alkaen palvellen meri- ja telakkateollisuudesta irtisanottuja ja lomautettuja henkilöasiakkaita verkostomaisella työotteella. Palveluja on tarjottu myös rekrytoiville yrityksille, jotka ovat tarjonneet joko tilapäistä tai vakituista työtä kyseiselle kohderyhmälle. Troolissa on työskennellyt kolme (3) TE-hallinnon ja V-S ELY-keskuksen palkkaamaa toimihenkilöä.

Trooli-toiminnan tarkoitus on ollut meriteollisuuden työyhteisöjen työkykyisenä pitäminen ja Trooli onkin ollut v. 2010-2011 meriteollisuudesta irtisanottujen ja lomautettujen asiakkaiden kohtaamispaikka, jossa kohderyhmälle on järjestetty mm. palveluneuvontaa ja opastusta työllistymiseen, kouluttautumiseen ja vapaa-aikaan liittyen.

V-S ELY-keskus on myöntänyt Troolille jatkoa vuodelle 2012, jonka aikana Trooli tulee toimimaan pisteenä, joka tarjoaa tilat ja toimintamahdollisuudet siihen linkitetyille itsenäisille projekteille, oppilaitoksille ja muille toimijoille. Trooli-hanke toimii kahden TE-hallinnon työntekijän voimin ja koordinoi pisteen jokapäiväistä toimintaa sen käyttäjäkunnan kesken.

Trooli tulee tarjoamaan palveluitaan vuonna 2012 myös muilta toimialoilta kuin meriteollisuudesta työttömiksi jääneille turkulaisille ammattilaisille, joilla on riski ajautua pitkäaikaistyöttömyyteen. Troolin ideana on koota yrityksille ja henkilöasiakkaille tarjottavat osaamisen parantamiseen liittyvät palvelut eheäksi kokonaisuudeksi ja näin helpottaa palvelujen saatavuutta. Kehitettävät palvelut tuotetaan eri toimijoiden verkostomaisella yhteistyöllä. Vuonna 2012 Troolin toiminnassa korostuu eri toimijoiden aktiivinen tapa palvella työnhakija-asiakkaita ryhminä ja yksilöinä. Eri toimijat tuottavat palveluita omien projektiensa kautta, mutta palveluja markkinoidaan ulospäin Trooli-nimen alla.

Vuoden 2011 aikana Turun kaupunki tuki Troolin asiakaskuntaa kaupungin erikseen myöntämällä työllisyysmäärärahalla, joka kohdennettiin Troolissa asioivien meriteollisuuden alan työttömien tai lomautettujen asiakkaiden työllistämiseen. Tämän Troolin ja kaupungin välisen hyvin toimineen yhteistyön pohjalta V-S ELY-keskus on esittänyt yhteistyötä jatkettavan kaupungin mahdollisella Trooliin liitettävällä osahankkeella vuonna 2012. Neuvotteluissa on esitetty kaupungin osuudeksi yhden henkilön sijoittamista Troolin tiloihin toimenkuvanaan osallistua kohderyhmien työllistämiseen ja työelämävalmiuksien parantamiseen.

Haettavalla kaupungin osahankkeella (PAKETTI) pyrittäisiin parantamaan turkulaisten, pitkäaikaistyöttömyyteen ajautumassa olevien henkilöiden tavoitettavuutta suhteessa Troolin palveluihin ja yrityskontakteihin. Projektilla pyrittäisiin tavoittamaan ensisijaisesti ne kohderyhmään kuuluvat, jotka olisivat ohjattavissa työmarkkinoille asiantuntevalla opastuksella ja verkostomaisen työotteen avulla. Tällä hetkellä työttömät henkilöt ja tarjolla olevat erilaiset julkiset palvelut eivät välttämättä kohtaa riittävän nopeasti tai riittävällä laajuudella, jolloin riskinä on sekä työttömyyden pitkittyminen, että henkilön työ- ja toimintakyvyn huononeminen.

Haettava kaupungin osahanke sijoittuisi sosiaali- ja terveystoimen Työelämäkuntoutuksen työllistymispalveluyksikön alaisuuteen tehden ko. yksikön kanssa tiivistä yhteistyötä. Osahanke hyödyntäisi palveluohjauksessaan myös mm. muita SoTen alaisia palveluita kuin myös valtion julkishallinnollisia palveluita, kuten TE-hallinnon ja Kelan palveluita.

Kaupungin osahanke hyödyntäisi myös Troolin luomia yritysverkostoja asiakasohjauksessaan. Tärkeää hankkeen yhteydessä olisi myös koota yhteen tieto kaikista niistä toimijoista, jotka luovat yhteyksiä yrityssektoriin työttömille työpaikkoja hakiessaan, jotta päällekkäinen työ saataisiin minimoitua. Siksi osahankkeen ja Troolin olisi tärkeää tehdä yhteistyötä myös mm. sosiaali- ja terveystoimen Tutkimus- ja kehittämisyksikön alaisuudessa toimivan maahanmuuttajille suunnatun Triangeli-hankkeen kanssa.

Haettavaan ja Trooliin sijoitettavaan osahankkeeseen tultaisiin sijoittamaan yksi projektityöntekijä, joka toimisi sosiaali- ja terveystoimen Työelämäkuntoutuksen työllistymispalveluyksikön alaisuudessa. Kaupungille aiheutuvat kustannukset olisivat projektityöntekijän tilapäisestä palkkaamisesta koituvat kustannukset kaupungin 25 %:n omavastuuosuudella. 75 % projektityöntekijän palkkakustannuksista tulisi ESR:n myöntämänä projektirahoituksena.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta hyväksyy esitetyn mukaisen osahankkeen hakemisen ESR-rahoituksena, jolloin hankkeen henkilöstökustannuksien omavastuuosuus kaupungille on 25 %. Sosiaali- ja terveystoimen Kuntoutumispalveluiden Työelämäkuntoutukseen on tarkoitus palkata tilapäisellä palkkaamisluvalla projektityöntekijä vuoden 2012 ajaksi.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 20.1.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä esitetyn mukaisen osahankkeen hakemisen ESR-rahoituksena, jolloin hankkeen henkilöstökustannuksien omavastuuosuus kaupungille on 25 %. Sosiaali- ja terveystoimen Kuntoutumispalveluiden Työelämäkuntoutukseen palkataan tilapäisellä palkkaamisluvalla projektityöntekijä vuoden 2012 ajaksi.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta hyväksyä esitetyn mukaisen osahankkeen hakemisen ESR-rahoituksena, jolloin hankkeen henkilöstökustannuksien omavastuuosuus kaupungille on 25 %.

Jakelu

tpvMalen Jaana