Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta1111.01.201211

5858-2008 (016, 033)

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke (TALK) - jatkorahoitushakemus Sosiaali- ja terveysministeriölle

Tiivistelmä:

STM on myöntänyt TALK-hankkeelle rahoitusta vuosille 2009-2011. Hankkeessa on kehitetty toimiva malli pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi. Päättyvän Kaste-ohjelmakauden rahoitusta on mahdollista hakea hankkeen jatkamiseksi vielä vuonna 2012.

Perla § 11

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 30.12.2011

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke Turussa (TALK) noudatti valtioneuvoston vuosille 2008 -2011 hyväksymän pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteita ja linjauksia, joissa tavoitteena oli tukiasuntojen määrän lisäämisen ja riittävien asumisen tukipalvelujen turvaamisen kautta tarjota asuntoa vailla oleville pitkäaikaisasunnottomille mahdollisuus omaan vuokra-asuntoon. TALK-hanke sai STM:n Kaste-ohjelman hankerahoituksen. Nyt päättyvän rahoituskauden valtionapurahoitusta on jäänyt käyttämättä ja sitä on mahdollista hakea vuodelle 2012. Valtioneuvosto on tehnyt 15.12.2011 uuden periaatepäätöksen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman käynnistämisestä vuosille 2012-2015.

TALK-hanke on saavuttanut sille asetetut tavoitteet ja sen toimintamalli on todettu hyväksi. Hankkeella parannettiin vailla vakinaista asuntoa olevien turkulaisten asemaa, palveluiden saatavuutta ja oikeaa kohdentumista sekä asiakaslähtöisten asumisratkaisujen löytymistä.

Talk-hankkeen ensimmäisen vaiheen aikana Turussa on syntynyt erittäin toimiva yhteistyöverkosto sosiaali- ja terveydenhuollon ja kaupungin vuokra-asuntoja hallinnoivan yhtiön (TVT-asunnot) välillä. Asuntoja on pystytty osoittamaan kaupungin omasta vuokra-asuntokannasta. Hankkeen aikana asuntoja on saatu 60. Asunnottomuuden vähentämisohjelman kautta saaduilla resursseilla on pystytty kohdentamaan ja järjestämään tarvittavat tukipalvelut siten, että henkilöiden asuminen uudessa asunnossaan on myös onnistunut. Asiakkaalle osoitettu asunto ei väliaikainen, vaan pysyvä ratkaisu, jossa hän voi asua niin pitkään kuin asuminen sujuu normaalisti. Asiakkaiden lukumäärän kasvaessa pyritään uusille asiakkaille osoittamaan uusi asunto vuokra-asuntokannasta. 

Vuoden 2012 aikana on halutaan soveltaa TALK-hankkeen menettelytapoja myös korkean sosiaalisen riskin nuoriin. Erityinen kohderyhmä näissä nuorissa ovat huostaanoton jälkeen laitoksista kotiutuvat nuoret. Jo nyt on tiedossa, että vuoden 2012 aikana jälkihuoltoon siirtyvistä nuorista n. 20 on vailla vakinaista asuntoa. Heidän syrjäytymisriskinsä on erittäin suuri. Näiden nuorten kohdalla TALK-hankkeen toimintamallin mukaisen tuetun asumisen vaihtoehtona on laitosasumisen jatkuminen.

Vuoden aikana on tarkoitus hankkia neljän ohjaajan tukemana 40 uuttaa tukiasuntoa yhteistyössä Turun kaupungin vuokrataloyhtiöiden kanssa. Näin TALK-hankkeen 60 tukiasunnon tavoite voidaan nostaa 100 asuntoon. Tavoitteena on saada asunnot vuokra-asuntokannasta ja/tai hankkia/rakentaa asuntoja muilla keinoin.

Tukipalveluiden järjestämistä varten tarvitaan henkilöstöresurssia lisää 4 ohjaajan työpanoksen verran. Tämä on välttämätöntä sekä valtion edellyttämän resurssointitarpeen täyttämiseksi että myös toiminnan kaikenpuoliseksi onnistumiseksi.

Tarkoitusta varten haetaan STM:ltä Kaste-ohjelman rahoitusta. Hankkeen kokonaiskustannus on 148.000 €, johon haetaan 50 % valtionrahoitus. Hankkeen omarahoitusosuus sisältyy sosiaalityön tulosalueen vuoden 2012 talousarvioon.

Liite 1TALK-hankkeen jatkon rahoitushakemus STM:lle ja hankesuunnitelma

Valtio ei ole vielä tehnyt asunnottomuusohjelman hankkeilta edellytettyjä aiesopimuksia osallistuvien kuntien kanssa, vaan ne tehdään myöhemmin. Tämä päätös toimii peruspalvelulautakunnan sitoumuksena TALK-jatkohankkeeseen osallistumisesta.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä oheisen hankesuunnitelman mukaiset ehdotukset osaksi pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi tähtäävää työtä ja hyväksyy hankehakemuksen jättämisen sosiaali- terveysministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveysministeriö
tpvKuronen Sirpa


Liitteet:

Perla § 11
Liite 1:TALK-hankkeen jatkon rahoitushakemus STM:lle ja hankesuunnitelma