Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2411.01.20124

25-2012 (410)

Ehkäisevä toimeentulotuki

Tiivistelmä:

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on lisätä yksilön ja perheen sosiaalista turvallisuutta kuten myös edistää omatoimista suoriutumista ja ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista toimeentulotukiriippuvuutta. Ehkäisevän toimeentulotuen perusteet on päätetty viimeksi Sosiaalilautakunnassa marraskuussa 2002 (Sosla 20.11.2002 § 1253). On tarpeen määritellä summat uudestaan ja tarkastella ehkäisevän toimeentulotuen perusteita.

Perla § 24

Avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 17.10.2011:

Toimeentulotuesta annetun lain 13 §:ssä säädetään ehkäisevästä toimeentulotuesta. Kunta myöntää päättämiensä perusteiden mukaan ehkäisevää toimeentulotukea 1 §:n 2 momentissa mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa tuen saajan aktivointia tukeviin toimenpiteisiin, asumisen turvaamiseksi, ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi sekä muihin tuen saajan omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin.

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on henkilön ja perheen sosiaalisen turvallisuuden edistämisen lisäksi myös henkilön ja perheen omatoimisen suoriutumisen edistäminen sekä syrjäytymisen ja pitkäaikaisen toimeentulotukiriippuvuuden ehkäiseminen. Sen myöntämisen perusteista päättää kunta.

Ehkäisevän toimeentulotuen riittävän varhaisella käytöllä on mahdollista puuttua henkilöä ja perhettä uhkaaviin riskeihin ja toimeentulo-ongelmiin. Tuleekin aina harkita, millä tavoin henkilön sosiaalista suoriutumiskykyä juuri senhetkisessä tilanteessa edistetään siten, että myönteiset vaikutukset olisivat kestäviä. Tavoitteena on pyrkiä parantamaan asiakkaan kuntoutumista ja toimeentulomahdollisuuksia sekä hänen edellytyksiään itse kohentaa sosiaalisia ja taloudellisia olosuhteitaan. Ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen sosiaalista turvallisuutta, omatoimista suoriutumista sekä syrjäytymisen ja pitkäaikaisen toimeentulotukiriippuvuuden ehkäisemistä.

Kriisitilanteessa tulee kiinnittää huomiota ehkäisevän toimeentulotukihakemuksen käsittelyn ja myönnetyn tuen maksatuksen nopeuteen. Ehkäisevä toimeentulotuki on riippumaton siitä, onko henkilö tai perhe oikeutettu toimeentulotukilain 1 §:n 1 momentin tarkoittamaan toimeentulotukeen. Ehkäisevää tukea voidaan myöntää siis myös tilanteissa, joissa henkilöllä tai perheellä ei toimeentulotukilaskelman perusteella ole oikeutta varsinaiseen toimeentulotukeen.

Kuntien tulee varata riittävät määrärahat ehkäisevää toimeentulotukea varten. Valtakunnallinen tavoite on, että ehkäisevän toimeentulotuen osuuden tulisi olla noin 3,3 prosenttia kunnan varsinaisen toimeentulotuen (perustoimeentulotuki ja täydentävä toimeentulotuki) menoista. Turussa myönnettävän ehkäisevän toimeentulotukeen osuus oli vuonna 2010 yhteensä 3,7 % varsinaisesta toimeentulotuesta kun Kuusikkokaupunkien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Oulu, Tampere, Turku) keskimääräinen prosenttiosuus on samaisena vuonna 2,8 %.

Ehkäisevää toimeentulotukea voi saada vain sosiaalityöntekijän erityisen harkinnan jälkeen ja pääosin vain silloin, jos tilapäisellä tuella voidaan auttaa asiakasta kriisitilanteen jälkeen siten, että tarvetta enempään tukeen ei todennäköisesti synny.

Ohjeiden tarkoituksena on korostaa yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumista kunnassa. Ohjeet eivät kuitenkaan rajoita viranhaltijoiden harkintaa päätettäessä perheen tai yksilön oikeudesta toimeentulotukeen. Sosiaalityöntekijän tulee tehdä ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisestä aina erillinen viranhaltijapäätös. Ennen päätöksen tekoa voi neuvotella asiasta esimiehen kanssa

Ehkäisevästä toimeentulotuesta on viimeksi päätetty Sosiaalilautakunnassa 20.11.2002 (Sosla 20.11.2002 § 1253). Koska lautakuntakäsittelystä on jo aikaa, on ehkäisevän toimeentulotuen perusteita ja siihen myönnettäviä summia syytä tarkastella uudestaan. Marraskuussa 2002 Sosiaalilautakunnassa hyväksytyssä ohjeessa ei ollut laitettu summia myönnettävien kohtien osalle. Summat on sovittu erikseen myöhemmin. Ohessa liitteenä uudet ohjeet.

Liite 1Ehkäisevän toimeentulotuen ohjeet 2012

Muutoksia esitetään siten, että kohtaan yksi (Työllistymiseen ja kouluttautumiseen liittyvät menot) sovittua summaa nostetaan 300 euroon. Lisäksi siirretään ehkäisevästä toimeentulotuesta täydentävään toimeentulotukeen pitkäaikaisaikuisasiakkaan harrastusmenot. Samoin täydentävään toimeentulotukeen ehdotetaan maksettavaksi kodin tarpeisto- ja tarvikehankinnat. Uutena kohtana tulee ”Muut erityistilanteet”, josta aina neuvoteltava esimiehen kanssa.

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen ja Maisa Kuusela 4.1.2012:

Ehkäisevä toimeentulotuki ja sen järkevä käyttö vähentää köyhyyttä, syrjäytymistä ja kaupunkilaisten hyvinvointieroja. Selkeät ohjeet tuen myöntämiseksi lisäävät kaupunkilaisten tasavertaisuutta. Ehkäisevän toimeentulotuen käyttö entistä laajemmin, ennalta tarkemmin määrittelemättömissä muissa erityistilanteissa antaa mahdollisuudet sen sujuvampaan käyttöön syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ehkäisevällä toimeentulotuella voidaan mm. varmistaa turkulaisen nuoren ohjausmallin toteutumista poikkeustilanteissa, joissa nuori ei ole opintojen lyhytaikaisen keskeyttämisen vuoksi ole oikeutettu opintotukeen.

Aikuisten pitkäaikaisasiakkaiden harrastuksiin liittyvien menojen ja kodin tarpeisto- ja tarvikehankintojen siirtäminen täydentävän toimeentulotuen piiriin helpottaa päätösprosessia ja parantaa asiakkaan asemaa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 4.1.2012

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä ehkäisevän toimeentulotuen ohjeistuksen noudatettavaksi 1.3.2012 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVirta Minna


Liitteet:

Perla § 24
Liite 1:Ehkäisevän toimeentulotuen ohjeet 2012