Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34714.12.201122

14038-2011 (001, 012)

Hoitoilmoitusjärjestelmän laajentaminen 1.1.2012 lukien

Tiivistelmä: -

Perla § 347

Sosiaali- ja terveystoimi, IT -suunnittelupäällikkö Mika Lempinen, johtava järjestelmäkoordinaattori Irina Randelin 5.12.2011:

Sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoilmoitusjärjestelmää laajennetaan vuodesta 2011 lähtien siten, että perusterveydenhuollon avohoidosta kerätään tietoja kansalliseen rekisteriin. AvoHILMO merkitsee selvää edistysaskelta kansallisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tietovarannoissa ja antaa aiempaa huomattavasti paremmat mahdollisuudet väestön terveysongelmien selvittämiseen. Käyntisyitä voidaan kirjata sekä ICD-10 että ICPC2-koodeja käyttäen.

Tavoitteena on, että AvoHILMOn tiedot kerätään niistä tiedoista, joita potilastietojärjestelmään kirjataan potilaan hoidon dokumentointia varten. Esimerkiksi lääketiedoista poimitaan kentät, jotka ovat tarpeen mm. sähköistä reseptiä varten. Hoitoonpääsyn toteuttamisesta annetun asetuksen mukaan THL julkaisee hoitoonpääsyn toteutumista koskevat seurantatiedot. Näitä aikatietoja ja hoidon tarpeen arvioinnin liittymistä tiettyyn käyntiin ei automaattisesti voida toteuttaa, minkä takia hoitotakuun seuranta vaatii terveydenhuollon ammattilaisilta tiettyjen tietojen kirjaamista. Hoitotakuutietojen kerääminen AvoHILMOn tiedonkeruun yhteydessä poistaa kuitenkin erilliskyselyiden tarpeen, mikä puolestaan säästää terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Perusterveydenhuollon palvelujen antajat toimittavat avohoidosta oppaassa määritellyt tiedot THL:ään. AvoHILMO -rekisteriin kerättävä tietosisältö voi muuttua vuosittain. Toistaiseksi ei ole tulossa uusia luokituksia, mutta voimassa olevia luokituksia päivitetään tarpeen mukaan. AvoHILMOn luokitukset ja tietosisältö on kuvattu THL:n julkaisemassa oppaassa.

Ohje on myös että mm. kunnallisen organisaation tuottamat työterveyshuollon käynnit poimitaan mukaan AvoHILMOon. Hoidonsaatavuustietoja ei työterveyshuollosta tarvitse tuottaa eikä tietoja tarvitse tuottaa ajantasaisesti, vaan poiminta voidaan tehdä harvemmin. Tiedot ovat tarpeen työterveyshuollon kokonaistilastointia varten. Yksityisten yritysten toimesta tuotettu työterveyshuolto tilastoidaan aluehallintovirastojen kautta.

Palvelutuotannon johtoryhmässä asiaa on käsitelty syksyllä 2011 ja on nähty tarpeellisena, että tilastouudistus otetaan käyttöön kaikilla muilla tulosalueilla paitsi vanhuspalveluissa, alkaen 1.1.2012. Vanhuspalveluiden osalta asiaa käsitellään vielä palvelutuotannon johtoryhmässä, johon vanhuspalveluiden tulosalue toimittaa lisäselvityksensä. Vanhustenhuolto liittyy tilastointijärjestelmään heti kun mm. kotihoidon tiedot voidaan kirjata automaattisesti.

Käynneille ja ajanvarauksille tallennetaan THL:n edellyttämät uudet tilastotiedot. Uudet luokitukset käynnillä ovat palvelumuoto, yhteystapa, kävijäryhmä, hoidon kiireellisyys ja ensikäynti, uusi SPAT -luokitus (=Suomalainen perusterveydenhuollon avohoidon toiminto-luokitus). Hoitotakuun piiriin kuuluminen voidaan päätellä nyt ohjelmallisesti uusien tilastotietojen perusteella.

AvoHILMOn käyttöönotto sosiaali- ja terveystoimessa koskee yhteensä yli 2000 työntekijää.

Perustietojärjestelmän toimittaja on tehnyt tarjouksen tilastouudistuksen käyttöönotosta. Sovellusmuutoksessa käyttöönoton kustannukset ovat 41.500 € ja ylläpitomaksu 833 € / kk. Neljän vuoden laskennalliset ylläpitokustannukset ovat noin 40.000 €. Kustannukset on otettu huomioon Pegasos -järjestelmän ylläpitobudjetissa 2011 ja 2012. Yhteiskustannus on noin 81.500 €, joten asiasta päättäminen kuuluu peruspalvelulautakunnan toimivaltaan.

Liite 1Tarjous AvoHILMO -tilastouudistus

Resurssijohtaja Max Lönnqvist puoltaa esitystä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.12.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hankkia uudistuksen edellyttämät perustietojärjestelmän muutokset, kustannukseltaan yhteensä 41.500 € ja ylläpito 833 €/kk. Kustannus veloitetaan Pegasos -käyttökustannusten jaon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLogica Suomi Oy
tpvLempinen Mika


Liitteet:

Perla § 347
Liite 1:Tarjous AvoHILMO -tilastouudistus