Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta33914.12.201114

14025-2011 (032, 315)

Asiakasmaksut vanhusten asumispalveluiden ostopalveluyksiköissä

Tiivistelmä: -

Perla § 339

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja johtava sosiaalityöntekijä Raili Hietanen:

Turun sosiaali- ja terveystoimen vanhuspalvelujen tulosalue järjestää ympärivuorokautisena hoitona asiakkailleen asumispalveluja ja tehostettua asumispalvelua ostamalla palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta. Tehostettua palveluasumista ostetaan tällä hetkellä noin 470 asiakkaalle, lisäksi tavallista asumispalvelua ostetaan noin 30 asiakkaalle.

Nykyiset ostopalvelusopimukset päättyvät 1.5.2012. Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on käynnistänyt muutaman muun lähikunnan kanssa uuden kilpailutuksen asumispalvelujen hankinnasta seuraavalle hankintakaudelle.

Aikaisemmat hankintasopimukset tehtiin ns. kokonaishankintoina, jolloin Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi hankki asiakkailleen sekä varsinaisen asumisen, että hoiva- ja ruokapalvelut. Asiakkaan kaupungille maksavat asiakasmaksut kattoivat niin ikään sekä vuokra, että hoiva- ja ateriapalvelut. Koska laitos- ja asumispalvelut ovat viimevuosina sisällöllisesti lähentyneet toisiaan, on lähtökohtana Turun sosiaali- ja terveystoimen vanhusten asumispalvelujen asiakasmaksuissa pidetty sitä, että maksujärjestelmä kohtelee mahdollisimman tasapuolisesti kaikkia ympärivuorokautisen hoidon asiakkaita. Näin ollen ero laitoshoidon maksuihin tulisi olla mahdollisimman vähäinen. Tulee kuitenkin huomioida, että lääkkeet ja hoitotarvikkeet eivät kuulu asumispalvelujen kokonaisuuteen toisin kuin laitoshoidossa.

Nyt muiden lähikaupunkien toivomuksesta on päädytty siihen, että kaupunkien hankkima palvelu kattaa ainoastaan hoiva- ja ateriapalvelut, jolloin asiakkaan maksettavaksi jää varsinaiseen asumiseen liittyvät kustannukset.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että asiakasmaksun perusteet tulee muuttaa siten, että varmistetaan asiakkaalle jäävän käyttövaran kattavan vuokrakulut. Lisäksi tulee huomioida, että asiakkaalle tulee jäädä riittävät käyttövarat hoitotarvikkeiden ja lääkkeiden hankintaan, jotka eivät sisälly asumispalvelujen kokonaisuuteen.

Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista ei erikseen määrittele asumispalveluista perittäviä maksuja, yleisesti todetaan että:

1 § Kunnallisesta sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan.

Maksun enimmäismäärästä todetaan, että:

2 § Palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen.

Edelleen maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä todetaan seuraavasti:

11 § Sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu tai terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu voidaan jättää perimättä tai sitä voidaan alentaa jos henkilön elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioiden siihen on syytä.

Laitoshoidon asiakasmaksut ovat enintään 85 % asiakkaan nettotuloista, lisäksi asiakkaan käyttövaraksi on asiakasmaksuasetuksessa määritelty vähintään 97 € kuukaudessa (1.1.2011 alkaen 99 €/kk). Jotta varmistettaisiin asiakkaiden tasavertainen kohtelu ympärivuorokautisessa hoidossa, tulisi vähimmäiskäyttövara asumispalveluasiakkailla määritellä samansuuruiseksi. Samoin lääkkeistä ja hoitotarvikkeista aiheutuvat kulut tulisi huomioida maksua määriteltäessä asetuksen 11 §:n mukaisina maksua alentavina menoina.

Laitoshoidon osalta sosiaali- ja terveydenhuollon maksuasetus (§ 28) sisältää maksukykyä määriteltäessä huomioon otettavat tulot. Näiden lisäksi asumispalveluasiakkaan kohdalla tuloina tulisi huomioida Kelan maksama eläkkeensaajan asumistuki. Jotta perusteetonta eroa ei laitos- ja asumispalvelujen maksuihin synny, tulee myös varsinaisen vuokran ja asumistuen välinen erotus huomioida maksualennuksen perusteina.

Koska jatkossa kaupungin maksamien ostopalveluiden asumispalvelumenoista poistuu vuokran osuus ja vastaava osuus siirtyy asiakkaan tuloista vähennettäväksi eräksi, on muutos sosiaali- ja terveystoimen nettomenojen kannalta kustannusneutraali.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen:

EhdotusPeruspalvelulautakunta vahvistaa 1.5.2012 alkaen noudatettavaksi seuraavat periaatteet vanhusten asumispalvelujen ostopalveluyksiköiden asiakasmaksuihin:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tiedHeikkonen Ulla
tpvJohansson Jaana
tiedPaatonen Pekka
tpvPitkäkari Ritva
tpvVirtanen Petri
tiedVälilä Joonas