Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34314.12.201118

13849-2011 (011, 350)

Ympäristöterveydenhuollon tulosalueen valvontasuunnitelman 2011-2014 päivityksen hyväksyminen vuoden 2012 valvontasuunnitelmaksi

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma, joka sisältää elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja kuluttajaturvallisuuslainsäädännön sekä eläinlääkintähuoltolain edellyttämän valvonnan yksityiskohtaiset suunnitelmat, tulee hyväksyä peruspalvelulautakunnassa. Lautakunnan tulee toimittaa hyväksymänsä valvontasuunnitelma tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -yksikölle.

Perla § 343

Ympäristöterveydenhuolto, va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu 1.12.2011:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Säteilyturvakeskus SYKE, Turvatekniikan keskus Tukes ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ovat laatineet yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2011-2014. Siinä määritellään ympäristöterveydenhuollon yleiset ja yhteiset periaatteet lainsäädännössä tarkoitettujen viranomaisten suorittamalle valvonnalle. Se sisältää myös ympäristöterveydenhuollon toimialakohtaiset valtakunnalliset valvontaohjelmat ja kyseisen toimialan erityispiirteet. Kuntien tulee laatia vuosittain vastaavat omat suunnitelmansa, hyväksyä ne ao. monijäsenisessä toimielimessä ja lähettää tiedoksi aluehallintovirastoon (AVI). Myös suunnitelmien toteutuminen arvioidaan samassa toimielimessä ja lähetetään tiedoksi AVI:in. Evira, Tukes ja Valvira ovat päivittäneet suunnitelman vuodelle 2012 ja nämä päivitykset on huomioitu myös Turun ympäristöterveydenhuollon suunnitelmassa.  

Turun ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma sisältää valtakunnallisten valvontaohjelmien pohjalta laaditut elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka-, kuluttajaturvallisuus- ja eläinlääkintähuoltolainsäädännön edellyttämät valvonnan yksityiskohtaiset suunnitelmat. Suunnitelma sisältää mm. arvion voimavaroista, koulutussuunnitelman, varautumisohjeet, toimialakohtaisen kohteiden tarkastustiheyden, näytteenottosuunnitelman käytettävine laboratorioineen ja valvonnan maksutaksan. Suunnitelma laitetaan näkyviin ympäristöterveydenhuollon www.sivulle.

Valvontasuunnitelma on lainsäädännön mukaan edellytys kunnan perimille valvonnan maksuille ja suunnitelman mukainen valvonta on toimijalle maksullista. Valvontasuunnitelma on myös oleellinen osa ympäristöterveydenhuollon tulosalueen ja itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistamisen ydinprosessin välistä operatiivista palvelutuotantosopimusta. Ympäristöterveydenhuollon tulosalue sitoutuu kuitenkin tuottamaan vain 60 % suunnitelman mukaisista palveluista, koska käytettävissä olevat resurssit eivät ole valtakunnallisten suositusten mukaiset. Suunnitelma on laadittava valtakunnallisten ohjeiden mukaan, koska keskusviranomaiset haluavat sen toteutuman perusteella arvioida kuntien resurssien riittävyyttä.

Liite 1Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2012 liitteineen (5 liitettä)

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 8.12.2011:

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma on laadittu Elintarviketurvallisuusviraston, Säteilyturvakeskuksen, Turvatekniikan keskuksen ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston antamien ohjeiden ja tavoitetasojen mukaisesti. Mainittujen viranomaisten ohjeiden mukaisesti nyt laadittu valvontasuunnitelma on edellisten vuosien tapaan tavoitteiltaan ylimitoitettu eikä tilanne poikkea tässä suhteessa muista isoista kaupungeista. Tällä hetkellä on tiedossa, ettei viranomaisten edellyttämiä tavoitetasoja valvonnan osalta tulla saavuttamaan johtuen resurssivajauksesta ympäristöterveydenhuollon tulosalueella. Ympäristöterveydenhuollon osalta vuoden 2012 talousarvioehdotukseen on sisällytetty lisävakanssien perustaminen, joilla tätä henkilöstövajetta yritetään kuroa umpeen (1 terveystarkastajan vakanssi ja 1 valvontaeläinlääkärin vakanssi) ja joilla osittain tehdään mahdolliseksi nyt vahvistettavan valvontasuunnitelman laajuinen toimintamalli.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.12.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan vuoden 2012 ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman käyttöön otettavaksi ja toimittaa sen tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -yksikölle (POL).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedPalmu Liisa
tiedPouri Pia
tiedRasi Jaakko


Liitteet:

Perla § 343
Liite 1:Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2012 liitteineen (5 liitettä)