Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34114.12.201116

13812-2011 (441, 032)

Ravintopäivämaksun käytön laajentaminen ja korottaminen tehostetun palveluasumisen yksiköissä

Tiivistelmä: -

Perla § 341

Ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellsten, vanhuskeskusten johtajat Riitta Karjalainen, Kirsi Kiviniemi ja Marja-Liisa Wilenius 3.11.2011:

Tehostettu palveluasuminen on sosiaalihuoltolain (710/1982) mukaista avopalvelua. Tehostettua palveluasumista voidaan tuottaa joko ryhmäkotityyppisenä asumisena (esim. dementiaryhmäkodit), jossa henkilöllä on oma huone hygieniatiloineen tai siten, että henkilö asuu yksiössä/kaksiossa tai vastaavassa oman ulko-oven sisältävässä asunnossa. Tehostetussa palveluasumisessa henkilöt maksavat erikseen asumisestaan ja käyttämistään palveluista. Niin sanotusta tavallisesta palveluasumisesta tehostettu palveluasuminen eroaa siten, että henkilökuntaa on paikalla 24 t vuorokaudessa. Sosiaalihuoltolain mukaisesta laitoshoidosta tehostettu palveluasuminen eroaa siten, että Kela on hyväksynyt tehostetun palveluasumisen yksiköt avohoidon yksiköiksi, ja näin henkilöiden on mahdollista hakea eläkkeensaajan asumistukea.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (734/1992) mukaan sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Siivous-, ateria-, turva-, sauna-, kuljetus- ja kauppapalvelu eivät ole jatkuvaa säännöllistä kotihoitoa, vaan tukipalvelua, joista peritään erillinen maksu. Asiakkaalta perittävä maksu ei saa olla suurempi kuin mitä ovat palvelun tuottamisesta aiheutuvat kustannukset.

Turun kaupungin omana toimintana toteutetun tehostetun palveluasumisen osalta ateriapalvelumaksun käytännöt ovat tällä hetkellä erilaiset riippuen siitä asuuko henkilö dementiaryhmäkodissa vai muussa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Dementiaryhmäkodeissa (Pohjantähti, Mansikkapaikka, Portsakodin dementiaryhmäkoti, Kutomokoti) on käytössä ravintopäivämaksu, joka on 11 €/vuorokausi (Sosla 7.9.2006 § 1329). Yksittäisasunnot käsittävissä tehostetun palveluasumisen yksiköissä (Hövelin palvelutalo, Katariinanpuiston palvelutalo, Niittykodin palvelutalo, Portsakodin palvelutalo Sävelkodin palvelutalo) asukkaiden on mahdollista ostaa lämmin lounas ja joissakin yksiköissä on mahdollisuus ostaa myös esim. aamupala.

Ravinnon laadulla ja määrällä on selkeä yhteys iäkkäiden ihmisten toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tämän vuoksi laadukas ravinto ja ruokailun järjestäminen ovat keskeinen osa tehostettua palveluasumista.

Esitämme, että tehostetussa palveluasumisessa olevien turkulaisten asukkaiden yhdenvertaisuuden ja hyvän ravitsemustilan turvaamiseksi kaikissa Turun kaupungin omissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä otetaan käyttöön 12 euron suuruinen ravintopäivämaksu 1.3.2012 alkaen. Ravintopäivämaksu kattaa aamupalan, lounaan, välipalan/iltapäiväkahvin, päivällisen, iltapalan ja tarvittaessa yöpalan. Dementiaryhmäkotien osalta ehdotus tarkoittaa yhden euron korotusta nykyiseen 11 €/vrk ravintopäivämaksuun. Koko ympärivuorokautisessa hoidossa hinnan korotus ja käytön laajentaminen lisäävät 1.3.-31.12.2012 ateriapalvelujen myyntituloja yhteensä n. 340.000 euroa.

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen puoltaa esitystä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 30.11.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että tehostetun palveluasumisen yksiköissä olevien turkulaisten asukkaiden yhdenvertaisuuden ja hyvän ravitsemustilan turvaamiseksi kaikissa Turun kaupungin omissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä otetaan käyttöön 12 euron suuruinen ravintopäivämaksu 1.3.2012 alkaen. Ravintopäivämaksu kattaa aamupalan, lounaan, välipalan/iltapäiväkahvin, päivällisen, iltapalan ja tarvittaessa yöpalan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvHellsten Kristiina
tiedJohansson Jaana
tpvKarjalainen Riitta
tpvKiviniemi Kirsi
tiedPitkäkari Ritva
tpvWilenius Marja-Liisa