Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta33314.12.20118

13778-2011 (310, 315)

Mäntymäen terveysasemien ja Keskustan terveysasemien yhdistäminen ja Pansio-Pernon sivutoimipisteen eriyttäminen omaksi terveysasemaksi sekä mahdollisuus terveysasemien aukioloaikojen pidentämiseen

Tiivistelmä:

Mäntymäki 1, 2 ja 3 sekä Keskusta 1, 2 ja 3 terveysasemat yhdistetään Mäntymäkien osalta yhdeksi Mäntymäen terveysasemaksi ja Keskustan osalta yhdeksi Keskustan terveysasemaksi, joissa molemmissa toimii kolme toimintayksikköä. Keskusta 3 terveysasemasta irrotetaan erilliseksi terveysasemakokonaisuudeksi Pansio-Pernon terveysasema. Ruotsinkielinen vastaanotto jatkaa toimintaansa Mäntymäki 2:n toimipisteen osana. Terveysasemien aukioloajaksi vahvistetaan klo 8.00 - 16.00 ja jokaisella terveysasemalla on mahdollisuus olla auki klo 18.00 asti.

Perla § 333

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 30.11.2011:

Peruspalvelulautakunta on kokouksessaan 30.9.2009 § 397 vahvistanut terveysasemaverkon seuraavasti: Turussa toimii Mäntymäki 1, Mäntymäki 2, Mäntymäki 3, Keskusta 1, Keskusta 2, Keskusta 3, Runosmäen, Kirkkotien ja Varissuon terveysasemat. Näistä Runosmäen terveysasemalla on sivutoimipisteenään Mullintien terveysasema, Keskusta 3:n terveysasemalla on sivutoimipisteenään Pansio-Pernon terveysasema ja Keskusta 2:n terveysasemalla on sivutoimipisteenä Maarian lähipalvelupiste.

1.5.2011 voimaan astuneen uuden terveydenhuoltolain mukaan kuntalaisella on oikeus valita, minkä terveysaseman palveluja hän kunnassaan käyttää. Valinta tehdään yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Terveysaseman vaihdoksia on tapahtunut tähän mennessä noin 1700. Eniten siirtyjiä on ollut Mäntymäki 3 terveysasemalta Varissuon terveysasemalle. Lisäksi Mäntymäki 2 terveysasemalle on siirtynyt muita terveysasemia enemmän kroonisia sairauksia sairastavia potilaita. Muuten terveysasemien välillä sekä poislähtijöitä että tulijoita on ollut suunnilleen sama määrä.

Vuonna 2011 toteutetun perusterveydenhuollon kehittämishankkeen myötä terveysasemien toimintamalleja ja työskentelytapoja on kehitetty ja niissä jatkuu edelleen v. 2012 potilaslähtöinen toimintojen kehittäminen.

Terveydenhuoltolain valinnanvapaudesta ja kehittämishankkeessa esille tulleista toimintamallimuutoksista johtuen toiminnallisesti ajatellaan saatavan paras hyöty, jos Mäntymäki 1, 2 ja 3 sekä Keskusta 1, 2 ja 3 terveysasemat yhdistetään Mäntymäkien osalta yhdeksi Mäntymäen terveysasemaksi, jossa toimii kolme toimintayksikköä ja Keskusta 1, 2 ja 3 osalta yhdeksi Keskustan terveysasemaksi, jossa niin ikään toimii kolme toimintayksikköä. Tässä yhteydessä Keskusta 3 terveysasemasta irrotetaan erilliseksi terveysasemakokonaisuudeksi ulkoistettavaksi sovittu Pansio-Pernon terveysasema, jonka väestöpohja on tällä hetkellä n. 6200 henkeä.

Sekä Mäntymäen että Keskustan terveysasemien osalta päästään hallinnollisella yhdistämisellä mm. ajanvarauksessa ja ilmoittautumisessa toteuttamaan rationalisointihyötyjä, kun erillisten terveysasemien ilmoittautumiset ja ajanvaraukset voidaan hoitaa yhdestä pisteestä. Lisäksi Mäntymäen tai Keskustan valinneelle kuntalaiselle voidaan joustavammin osoittaa oikea asiointipiste. Ruotsinkielinen vastaanotto jatkaa toimintaansa nykyisellään Mäntymäki 2:n toimipisteen osana.

Kehittämishankeen myötä uusien toimintamallien kokeilussa halutaan jatkossa mahdollistaa terveysasemille suurempi valinnanvapaus myös aukioloaikojen suhteen. Terveyskeskuksen virka-aika, jolloin terveysasemien tulee olla auki, on edelleen klo 8.00 – 16.00, mutta kaikille terveysasemille halutaan mahdollistaa aukioloajan pidennys klo 18.00 asti. Jatkossa terveysasemien aukioloajasta voidaan päättää potilaskysynnästä ja tarpeesta johtuen.

Terveydenhuoltolain mukainen jonoseuranta toteutetaan vuoden 2012 alusta lähtien kolme kertaa vuodessa siten, että ensimmäiset jonotiedot annetaan terveysasemakohtaisesti uudella terveysasemajaotuksella 2.1.-tilanteessa, 2.5. -tilanteessa ja 1.9. -tilanteessa.

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 8.12.2011:

Mäntymäen ja Keskustan terveysasemien hallinnollisella yhdistämisellä tähdätään yhtäällä parempaan asiakaspalveluun ja toisaalla henkilöstöresurssin joustavaan käyttöön. Terveysasemien aukioloaikojen jatkaminen klo 18 asti on perusteltua ennen muuta kuntalaisia koskevan paremman asiakaspalvelun kannalta. Terveysasemien aukiolojen laajentamisesta on viimeksi käyty keskustelu perusterveydenhuollon tulosalueen johtoryhmässä 30.11.2011 ja tarkoitus on toimia jatkossa joustavasti aukioloaikojen osalta asiakaskysynnän perusteella. Mainitussa johtoryhmän kokouksessa ovat olleet läsnä tulosaluejohtaja Anne Santalahden ilmoituksen mukaan myös lääkäriliiton paikalliset edustajat. Aukioloaikojen laajentamismahdollisuudesta informoidaan palvelujen käyttäjiä asianmukaisesti. Tarkoitus on laajentaa aukioloaikoja joustavasti ilman, että asemia pidetään automaattisesti auki klo 18 asti jos kysyntää ei ole. Perusterveydenhuollon johtoryhmä arvioi palvelukysynnän mukaan tarpeen pitää terveysasemia auki klo 18. Näin voidaan säästää palkkaus- ja materiaalikuluissa mikäli tarvetta terveysasemien aukipitämiseen ei ole. Terveysasemien aukipitäminen klo 18 on perusteltua myös siitä syystä, että näin voidaan välttää potilaiden siirtymistä sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen päivystyspalvelujen käyttäjiksi. Tällaisesta toimintamallista saatiin hyvin kokemuksia alkusyksystä sairaalapalosta seuranneen potilasvirtojen uudelleen ohjauksessa. Laajennettujen aukioloaikojen käytöstä raportoidaan peruspalvelulautakunnalle vuoden 2012 tulosraportoinnin yhteydessä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.12.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSantalahti Anne