Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 320 16.11.2011 14

12641-2011 (114)

Tilapäisillä palkkaamisluvilla hoidettavien tehtävien vakinaistaminen 1.1.2012 lukien

Tiivistelmä: -

Perla § 320

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 4.11.2011:

Peruspalvelulautakunta hyväksyi 13.9.2011 § 256 työvoiman käyttöä koskevan suunnitelman vuodelle 2012 (talousarvioehdotuksen liitteet 8 – 10). Suunnitelmaan sisältyy useita esityksiä tällä hetkellä tilapäisillä palkkaamisluvilla hoidettavien tehtävien vakinaistamisesta. Vaikka ensi vuoden talousarviota ei ole vielä hyväksytty, tulee jäljempänä mainitut vakanssien perustamisesitykset saada vireille. Kaikkien näiden osalta tilapäiset palkkaamisluvat päättyvät 31.12.2011.

Esitykseen sisältyvien tehtävien vakinaistaminen ei lisää kustannuksia kuluvaan vuoteen verrattuna ja niiden määrärahat sisältyvät ensi vuoden talousarvioehdotukseen. Niillä ei ole vaikutusta työvoiman määrään.

Sosiaalityö/ tulosaluejohtaja Tarja Salonius:

Kaksi ohjaajaa (Ulkomaalaistoimisto, kotouttamispalvelut)

Ulkomaalaistoimisto järjestää kotouttamispalveluja kotouttamisen edistämisestä annetun lain (2010/1386) piirissä oleville maahanmuuttaja-asiakkailleen. Ulkomaalaistoimiston yhteydessä toimii myös erillinen, erityisesti kotouttavien ryhmätoimintojen toteuttamiseen keskittynyt kotouttamisyksikkö, jossa tällä hetkellä tilapäisillä palkkaamisluvilla palkatut kotouttamisohjaajat toimivat.

Ulkomaalaistoimiston palveluksessa on ollut määräaikaisia kotouttamisohjaajia vuodesta 1997 lähtien. Vuonna 2007 yksi kolmesta tilapäisenä ohjaajana toimineesta ohjaajasta vakinaistettiin. Kaksi muuta ohjaajaa jatkoivat tuolloin tilapäisillä palkkaamisluvilla. Vuodesta 2007 alkaen määräaikaiset kotouttamisohjaajat on palkattu kaupungin kotouttamisohjelman mukaisesti työllisyysmäärärahoista irrotetulla erillisellä kaupunginhallituksen alaisella keskitetyllä kotouttamisrahalla. Tätä ennen ohjaajat palkattiin projektirahoituksella ja työllisyysmäärärahoin. Tällä hetkellä määräaikaisia ohjaajan tehtäviä hoitavat ovat olleet ulkomaalaistoimiston palveluksessa määräaikaisissa työsuhteissa useita vuosia.

Kaupunginhallituksen hallintojaosto on samalla, kun se on päättänyt 24.1.2011 § 7 myöntää palkkaamisluvan kahden kotouttamisohjaajan palkkaamiseksi vuodelle 2011, päättänyt, että kotouttamisohjelman tarkistamisen yhteydessä tulee tehdä tarvittavat esitykset kotouttamistoimintaan mahdollisesti tarvittavien pysyvien vakanssien perustamisesta. Päätöksen selostusosassa mainitaan henkilöstön vastuualueen näkemyksenä, ”ettei kotouttamisohjaajien palkkaaminen vuodesta toiseen määräaikaisiin työsuhteisiin ei ole oikea tapa hoitaa kotouttamistoimintaa. Jos toiminta on luonteeltaan pysyvää, tulisi kotouttamistoimintaa varten perustaa tarvittavat vakanssit ja kotouttamisohjaajat tulisi palkata pysyviin työsuhteisiin.”

Kotouttamisohjelman tarkistamisen aikataulu on auki, eikä esitystä kotouttamisohjaajien toimien vakinaistamisesta ole näin ollen vielä voitu tehdä. Ohjaajien työpanos on kuitenkin välttämätön jatkossakin toiminnan pysyvän luonteen perusteella. Lisäksi osa ohjaajien työpanoksesta ja heidän tekemästään pysyväisluonteisesta kotouttamistyöstä on sitoutettu tehtävänkuvauksen mukaisesti eri maahanmuuttajien hyvinvointihankkeisiin mm. Osallisena Suomessa -hankkeeseen.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä on päättänyt 24.8.2011 § 36, että kotouttamisohjaajien palkkaukseen varatut määrärahat 63.450 € siirretään sosiaali- ja terveystoimen kustannuspaikalle 20556/Ulkomaalaistoimisto.

Kaksi yöhoitajaa (Lastenkodit Makslankatu ja Moikoinen)

Lastenkodeissa Maksankatu ja Moikoinen on ollut palkattuna tilapäiset yöhoitajat 1.1.2010 lukien. Nyt esitetään tehtävien vakinaistamista, koska vakansseja tarvitaan lakisääteisen henkilöstömitoituksen minimitason saavuttamiseksi.

Viisi ohjaajaa (Sirkkalan päiväkeskus)

Turku on allekirjoittanut valtion kanssa aiesopimuksen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma vv. 2008 -2011 on kokonaisuus, jossa yhdistetään sekä asuntojen hankinta että riittävien asumisen tukipalvelujen turvaaminen.

Turussa ohjelmatavoitteita on toteutettu molemmilla tavoilla. Asumisneuvojatoiminta kohdentaa tukea ennaltaehkäisevästi ja oikea-aikaisesti asunnottomuuden syntymistä estäen. Tuetun asumisen palvelut tarjoavat turkulaisille asunnottomille päihdeongelmaisille asiakaslähtöisen asumismuodon, jossa kotiin annettavalla monimuotoisella tuella voidaan mahdollistaa asuminen omassa vuokra-asunnossa ympärivuorokautisen asumispalvelun sijasta.

TALK -hanke (Päihdehuollon tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke) on osoittanut kahden vuoden aikana tarpeellisuutensa sekä taloudellisuutensa. Kuudenkymmenen (60) asiakkaan asuminen tukiasunnossa yksilöllisen tukipalvelun avulla ympärivuorokautisen hoitokodin sijaista on kustannusvaikutuksiltaan n. 1 miljoona euroa taloudellisempaa. Laskelmaan on päädytty vertaamalla asiakkaan todellisen aikaisemman asumismuodon ja hänen saamansa toimeentulotuen kustannuksia kustannuksiin, jotka syntyvät TALK -asumismuodon asiakaskohtaisista kustannuksista ja asiakkaan saamasta tukiasumisen aikaisesta toimeentulotuesta. 

TALK -hanke päättyy 31.12.2011. Hankkeen mukaisen toiminnan vakinaistaminen on strategian mukaista ja toiminnaltaan vaikuttavaa. Tuetun asumisen työmallin istuttaminen perussosiaalityöhön on edellä selostetun pohjalta perusteltua. Hankkeessa on tällä hetkellä palkattuna neljä tilapäistä ohjaajaa. Tehtäviä esitetään nyt vakinaistettaviksi. Samalla esitetään Sirkkalan päiväkeskuksen ruokapalvelutyöntekijän vakanssin lakkauttamista.

Perusterveydenhuolto - suun terveydenhuolto/ tulosaluejohtaja Anne Santalahti/ Pirjo- Riitta Liuksila, vs.

Suun terveydenhuollossa on järjestelty työtehtäviä uudelleen niiden vakituisten hammashoitajien kohdalla, joilla on terveydellisiä ongelmia kliinisessä työssä. He käyttävät tällä hetkellä osaamisensa suun terveydenhoidon terveyden edistämiseen, mikä on myös terveydenhuoltolain edellyttämää toimintaa. Ilman tätä tehtävän muutosta työntekijät olisivat joko sairauslomalla tai uudelleensijoitettavana muihin yksiköihin. Heidän työpanostaan korvaamaan on palkattu kolme tilapäistä hammashoitajaa 1.8.2010 lukien. Tilapäiset palkkaamisluvat ovat voimassa 31.12.2011 saakka. Tilapäiset hammashoitajat työskentelevät hammaslääkärin työparina. Näitä tehtäviä esitetään nyt vakinaistettavaksi. Syyskuussa peruspalvelulautakunnan hyväksymään henkilöstösuunnitelmaan on epähuomiossa kirjattu kahden tilapäisen hammashoitajan vakinaistaminen. Todellisuudessa tarkoitus on ollut esittää kaikkien kolmen tilapäisen tehtävän vakinaistamista.

Suun terveydenhuoltoon on palkattu 1.7.2010 lukien kaksi tilapäistä välinehuoltajaa. Lisäksi ko. yksikköön on palkattu 1.12.2010 lukien yksi tilapäinen hammashuollon vastaanottoavustaja, joka opiskelee oppisopimuksella välinehuoltajan ammattitutkintoa Keva:n rahoituksella. Koulutus päättyy 31.12.2011.

Hammaslääkärien vakanssien täyttöaste on aikaisempaa vuosia parempi. Tämä puolestaan lisää välinehuollon toimintaa. Ilman riittävää välinehuoltajien määrää osa hammashoitajan työpanoksesta menee välinehuoltoon ja tämä puolestaan vähentää kliinistä työskentelyä. Näitä tehtäviä esitetään nyt vakinaistettavaksi siten, että kaikkien kolmen nimike on välinehuoltaja. Esitys on henkilöstösuunnitelman mukainen.

Erikoissairaanhoito/ tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen:

Terveyslautakunta päätti vuonna 2008 suolistosyöpäseulonnasta. Seulonnan tarkoitus on vähentää liian myöhään todetun syövän aiheuttamaa haittaa ja hoitokustannuksia. Seulonnan perusteella tehdään tähystystutkimus, missä mahdollinen sairaus diagnosoidaan ja saadaan hoidon piiriin.

Seulontojen aloitus lisäsi tähystystutkimuksien tarvetta. Tästä syystä erikoissairaanhoitoon perustettiin tilapäisinä jo vuonna 2009 tilapäiset erikoislääkärin ja välinehuoltajan osa-aikaiset vakanssit. Välinehuoltajaa tarvitaan kalliiden tähystimien päivittäisessä puhdistuksessa ja huollossa. Tilapäisten vakanssien käyttö on ollut tarpeen koko ajan, sillä tähystystutkimuksien tarve lisääntyy koko ajan. Tähystykset ovat hoitotakuulain alaista toimintaa. Erikoissairaanhoito on toistaiseksi juuri ja juuri pystynyt toimittamaan tähystystutkimukset hoitotakuun mukaisina.

Koska tarve on pysyvä, ja kummatkin vakanssit ovat olleet budjetissa tilapäisinä vuodesta 2009, nyt esitetään pysyvien vakanssien perustamista 1.1.2012 lukien. Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti 17.10.2011 § 236 toukokuussa 2011 tehdystä esityksestä, että vuodeksi 2012 tähystysyksikköön saadaan palkata osastonlääkäri (50 % työajalla). Tämä palkkaamislupa jätetään käyttämättä, mikäli nyt esitettävä erikoislääkärin pysyvä vakanssi tullaan perustamaan.

Liite 1Esitykset vakanssien perustamisesta

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle liitteessä 1 mainittujen vakanssien perustamista.

Siinä tapauksessa, että hallintojaosto ei päätä vakanssien perustamisesta 1.1.2012 lukien, peruspalvelulautakunta esittää, että tehtävien hoitamiseksi myönnettäisiin tilapäiset palkkaamisluvat vuodelle 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 320
Liite 1:Esitykset vakanssien perustamisesta