Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta29226.10.201110

11688-2011 (652)

Lausunto Työkeskuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Perla § 292

Kuntoutumispalvelut, toimistopäällikkö Jaana Malén ja tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 18.10.2011:

Tilakeskus pyytää lausuntoa Peruspalvelulautakunnalta ja Tilaliikelaitoksen johtokunnalta Työkeskuksen hankesuunnitelmasta.

Kuntoutumispalvelujen tulosalueen Työelämäkuntoutuksen Työkeskus toimii tällä hetkellä kahdessa toimitilassa; Vanha Littoistentie 12 ja Kanslerintie 19.

Tilakeskus on yhdessä Sosiaali- ja terveystoimen, Tilaliikelaitoksen, Keskushallinnon talousasioiden ja apulaiskaupunginjohtajan avustajan kanssa valmistellut Työkeskuksen hankesuunnitelman, joka on valmistunut 6.10.2011.

Työkeskuksen tiloissa Vanhalla Littoistentiellä on havaittu kosteusongelmia ja tämän seurauksena on alettu selvittää kyseisen työkeskuksen toimipisteen muuttoa uusiin tiloihin. Tässä yhteydessä päätettiin etsiä tilaa, johon nyt kahdessa eri osoitteessa toimivat työkeskusyksiköt sijoitettaisiin. Yhteistä tilaa puoltavat mm. Työkeskuksen logistiikan järjestäminen sekä tuotannon ja kuntoutuspalveluiden mahdollisimman tehokas tuottaminen.

Hankesuunnitteluvaiheessa toimintojen sijoittamispaikaksi tarkasteltiin alustavasti seuraavia kohteita: 

Tässä vaiheessa tehtiin myös hankkeen taloudellinen kannattavuuslaskelma, jossa mukana on Kanslerintie 19 laajennus sekä kokonaan uudiskohde.

Liite 1Kannattavuuslaskelma

Näistä vaihtoehdoista parhaimmiksi nousivat uudenmaantie 100 (osto-/korjaushanke) sekä Pansiontie 56 (vuokrahanke). Molemmissa vaihtoehdoissa Työkeskuksen toimipisteet yhdistetään samoihin tiloihin. 

Hankesuunnitelman valmisteluvaiheessa Uudenmaantie 100:n omistaja ilmoitti, ettei kiinteistö olisi enää käytettävissä kaupungin toimintojen sijoituskohteena. Tästä syystä ainoa varteenotettava sijoituspaikka Työkeskuksille on Pansiontie 56.

Pansiontie 56

Pansiontie 56 sijaitsee Pansion kaupunginosassa. Yksityisessä omistuksessa olevassa kiinteistössä on useita halleja sekä yksi iso toimistorakennuskokonaisuus. Näiden lisäksi tontilla on useita pienempiä rakennuksia. Kiinteistössä toimii useita eri yrityksiä.

Työkeskuksen käyttöön on kaavailtu kahta eri teollisuushallia sekä osa toimistorakennuksesta. Toiseen halliin tulisi puutyöosasto (nykyinen puutyö ja kalustekunnostus). Hallin kokonaishuoneistoala on 1 742 m2 . Toiseen halliin olisi tarkoitus sijoittaa metalliosasto ja ulkoryhmä. Tämän hallin kokonaishuoneistoala on 1 369 m2

Toimistorakennuksessa on olemassa oleva keittiö ja ruokala. Tämän lisäksi toimistorakennukseen sijoittuisi Työkeskuksen toimisto, tekstiiliosasto sekä kokoonpano. Toimistorakennuksesta vuokrattavan tilan neliömäärä on 4 244 m2.

Kokonaishuoneistoala on 7 355 m2.

Työkeskuksen asiakkaiden kulkuyhteydet uuteen tilaan on turvattu säännöllisesti kulkevalla bussiyhteydellä. Hankesuunnitelmassa on huomioitu työsuojeluvaatimukset muut työkeskustoiminnan erityistarpeet (mm. esteetön liikkuminen) siten, että Työkeskuksessa voi työskennellä myös vajaakuntoisia työntekijöitä.

Nykyisistä Työkeskuksen tiloista maksetaan vuokraa yhteensä 45.804 euroa/kk. Kahdessa eri toimipisteessä (Vanha Littoistentie 12, Kanslerintie 19) olevien rakennusten yhteispinta-ala on 4 961 m2. Vuokraa maksetaan n.9 euroa/ m2.

Tästä kokonaishuoneistoalasta puuttuu kokonaan Littoistentie 12:n alakerta (n. 970 m2), joka on ollut työsuojelupiirin päätöksellä suljettuna kosteusvaurioiden takia joulukuusta 2009 lähtien. Alakerran tilasta ei ole Tilaliikelaitokselle maksettu vuokraa vv. 2010 – 2011. Vuokra tästä tilasta olisi ollut 8.730 €/kk.

Littoistentie 12 alakerran sulkemisen jälkeen siirrettiin siellä toimineet osastot väliaikaisesti Kanslerintie19 toimitilaan. Osa toiminnoista jouduttiin tilan puutteen takia ajamaan väliaikaisesti alas. Tilanahtaus on vaikeuttanut merkittävästi Työkeskuksessa työskentelyä ja vaikuttanut sen tuottavuuteen ammatillisen kuntoutuksen ja vajaakuntoisten työttömien turkulaisten työllistäjänä.

Pansiontie 56:n koskeva hankesuunnitelma esittää, että kaupunki vuokraa tarvittavat toimitilat Työkeskuksen käyttöön. Pansiontie 56 kokonaishuoneistoala on 7 355 m2.

Liite 2Hankesuunnitelma

Tämän hetken tilanteeseen verrattuna nousu on noin 46 %. Tämä on perusteltua, koska keväällä 2011 tehdyn tilatarveselvityksen mukainen tilantarve on n. 6 200 m2 ja tämän lisäksi ottamalla tarpeisiin nähden enemmän tilaa, saadaan tilakokonaisuudet paremmin hyödynnettyä. Neliömäärän nousu selittyy myös sillä, että esitetyssä kohteessa (Pansiontie 56) on huomioitu nyt suljettuna oleva tila (n. 960 m2). 

Kaupungin maksama vuokra olisi Pansiontie 56:n kohteessa 48.052,50 euroa/kk. Kaupungin teettämä muutostyö Tilaliikelaitoksen alustavan tavoitehintalaskelman mukaan on 1.400.000 euroa. Näin ollen hallintokunnan sisäinen vuokra olisi noin 66.440,00 euroa/kk. Aikaisempaan kokonaisvuokraan nähden vuosikustannuksen nousu on noin 143.000 euroa. Tuotantomääriä on kuitenkin mahdollista nostaa v. 2012 ja tällä voidaan ainakin osittain kompensoida vuokran korotusta.

Vuokrasopimus ko. kohteessa alkaisi 1.4.2012. Tilakeskuksen tekemän hankesuunnitelmanluonnoksen mukaisesti Työkeskus voi muuttaa toimintansa esitettyihin tiloihin kokonaisuudessaan 10/2012.

Kuntoutumispalvelujen tulosalue toteaa lausunnossaan seuraavaa:

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Työkeskuksen tilojen hankesuunnitelmasta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lepän ehdotuksesta Rosenlöfin kannattamana yksimielisesti.


Liitteet:

Perla § 292
Liite 1:Kannattavuuslaskelma
Liite 2:Hankesuunnitelma