Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta29126.10.20119

11707-2011 (642, 652)

Sosiaali- ja terveystoimen hallinnon tilajärjestelyt

Tiivistelmä: -

Perla § 291

Resurssijohtaja Max Lönnqvist ja hallintojohtaja Antti Perälä 18.10.2011

Tilakeskus on pyytänyt 28.10.2011 mennessä lausuntoa Peruspalvelulautakunnalta ja Tilaliikelaitoksen johtokunnalta Sosiaali- ja terveystoimen hallinnon tilajärjestelystä.

Tilakeskus on yhdessä Sosiaali- ja terveystoimen, Tilaliikelaitoksen, Keskushallinnon talouden vastuualueen ja apulaiskaupunginjohtajan avustajan kanssa valmistellut Sosiaali- ja terveystoimen hallinnon tilaselvityksen, joka on valmistunut 12.10.2011.

SoTe- hallinnon tilat sijaitsevat tällä hetkellä osoitteessa Kristiinankatu 1. Tilaliikelaitos on myynyt kiinteistön 3/2010. Siksi uusien toimitilojen hankinta on tullut välttämättömäksi. Myynnistä huolimatta sosiaali- ja terveystoimen vuokrasopimus on voimassa 31.3.2012 asti.

Työryhmässä on tarkasteltu toimintojen sijoittamispaikaksi alustavasti seuraavia kohteita: Kristiinankatu 1 (vuokraus), Linnankatu 39, Sairaala-alue sekä Yliopistonkatu 30.

Liite 1Työryhmäselvitys

Toiminnallisesti näistä vaihtoehdoista parhaimmaksi nousi Yliopistonkatu 30:ssä sijaitsevat tilat.

Kiinteistön ensimmäisessä kerroksessa on liiketiloja. Toimistotiloja on kerroksissa 2-5 ja 6. kerroksessa olevista edustustiloista voidaan pienin muutoksin tehdä lautakunnan kokoustilat. Kellaritilassa on väliarkistoksi soveltuvaa tilaa sekä henkilökunnalle sosiaalitilat. Kiinteistöstä löytyy autoparkkipaikkoja sisäpihalta, osa paikoista on tallipaikkoja. Toimistotilat ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti avotoimistotiloja. Yksittäisiä yhden ja joitakin useamman hengen huoneita on valmiina. Sosiaali- ja terveystoimen näkemyksen mukaan avokonttoritilaa ei tarvitse jakaa pienemmiksi kokonaisuuksiksi eikä näiltä osin merkittäviä muutostöitä tarvita. Kohde on sijainniltaan hyvä, koska sekä Soten Eskelin toimipiste että keskushallinto ovat kävelymatkan päässä.

Kristiinankatu 1 tiloista maksetaan tällä hetkellä sisäistä vuokraa 49.440 €/kk. Yliopistonkatu 30 tilojen vuokra ilman muutostöitä on noin 27.800 €/kk. Rakennuksessa on syytä suorittaa tarvittavat sisäilma- ja kosteustekniset kuntotutkimukset ennen käyttöönottoa. Sosiaali- ja terveystoimella on vuokrasopimus Kristiinankatu 1:n kiinteistöstä 31.3.2012 asti. Muutto Yliopistonkatu 30 tiloihin voidaan toteuttaa sujuvasti maaliskuun 2012 loppuun mennessä.

Tiloihin tarvitaan kulunvalvontajärjestelmä, rikosilmoitinlaitteisto sekä kaupungin atk-kaapelointi. Toiminnallisesti kahden verkon käytöstä luovutaan ja koko hallinto siirtyy adturku-verkon käyttäjiksi. Sisääntulokerrokseen on syytä tehdä pieniä muutostöitä asiakaspalvelun helpottamiseksi ja tilojen toiminnallisuuden parantamiseksi. Esteetön kulku tiloihin tulee huomioida aulatilojen muutostöiden yhteydessä. Piha-alueella olevat 22 + 6 autopaikkaa on syytä varata sosiaali- ja terveystoimen käyttöön. Sosiaali- ja terveystoimen näkemyksen mukaan Yliopistonkatu 30 vastaa parhaiten hallinnon tiloille asetettavia vaatimuksia ja on otettavissa käyttöön varsin nopealla aikataululla.

Saadun tiedon mukaan Tyks:n lastenpsykiatria on irtisanonut vuokrasopimuksen viikolla 42 rakennus 5:stä Mäntymäen sairaala-alueella ja tilat vapautuvat alkuvuonna 2012. Rakennuksen ylemmissä kerroksissa sijaitsee jo nyt SoTe:n psykiatrian toimintoja. Tilan jatkokäyttöä on ajateltu SoTe:n toiminnoille mutta rakennus vaatii kuntokartoituksen ja perusteellisen korjauksen, joka vie vähintään 1½ - 2 vuotta. Kokonaisuutena arvioiden voidaan ajatella rakennukseen sijoitettavan peruskorjauksen jälkeen perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon polikliinistä toimintaa ja luopua hajallaan olevista tiloista. Hallintotoimintojen sijoittaminen ko. kiinteistöön ei ole aikataulullisesti mahdollista koska rakennus vaatii mittavan peruskorjauksen eikä sitä voida pitää toiminnallisesti järkevänä ratkaisuna. Mikäli hallinto siirtyisi rakennus 5:een, pitäisi mm. siirtää oman psykiatrian erikoissairaanhoidon yksiköitä muualle. Muutoinkin tilajako on sellainen, että käytävä- ja hukkatilaa on paljon eikä hallinnon tilojen toimivuutta voida parantaa nykyisestä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 26.10.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Sosiaali- ja terveystoimen hallinnon tilajärjestelystä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, tilakeskus
tpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Perla § 291
Liite 1:Työryhmäselvitys