Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta30126.10.201119

5104-2011 (111)

Ylihammaslääkärin viran perustaminen kliinisen hammashoidon yksikköön

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollon tulosyksikköön esitetään perustettavaksi kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärin virka. Ylihammaslääkärin viran perustamisen syynä on suun terveydenhuollon kasvanut työpaine ja johtamistyön tarve. Tähän liittyy hoitotakuulainsäädännön mukanaan tuomasta potilasmäärästä aiheutuva työmäärän lisäys, lisääntyvä ostopalvelutoiminta ja siihen liittyvä valvonta ja jatkohoitojen suunnittelu, laajentunut päivystystoiminta ja uudistuvan toimintamallin kuten suuhygienistien ja hammaslääkärien välisen tehtäväjaon suunnittelu ja ohjaus.

Perla § 301

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 19.10.2011:

Taustaa

Peruspalvelulautakunta hyväksyi 17.8.2011 § 229 ehdotuksen koskien ylihammaslääkärin viran perustamisesta suun terveydenhuollon tulosyksikköön perusterveydenhuollon tulosalueelle kliinisen hammashoidon yksikköön.

Liite 1Perusterveydenhuollon vakanssiesitys

Peruspalvelulautakunnan 17.8.2011 tekemä päätös on palautettu keskushallinnosta lisäselvityksiä varten uudelleen valmisteluun.

Peruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle lisäselvityksenä seuraavaa:

Perusterveydenhuollon tulosalue organisoitiin 1.1.2009 alkaen kolmen toimintaprosessin mallin mukaan. Tulosalueen toimintayksiköt ovat sairaanhoito, ehkäisevä terveydenhoito ja suun terveydenhuolto. Suun terveydenhuollon tulosyksikössä tarvitaan johtavan ylihammaslääkärin ja kaksi ylihammaslääkärin vakanssia.

Johtava ylihammaslääkäri

Suun terveydenhuollon tulosyksikön johtajana ja budjettivastuullisena virkamiehenä toimii johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen.

Johtavan ylihammaslääkärin ensisijaisena tehtävänä on koko Turun kaupungin suun terveydenhuollon operatiivinen johtaminen ja kehittäminen. Henkilöstölukumäärä on yli 200. Tehtäviin kuuluvat sekä Opetushammashuollon toiminnasta vastaaminen yhdessä Opetushammashoitolan ylihammaslääkärin kanssa että kliinisen yksikön toiminnasta vastaaminen yhdessä nykyisen kliinisen toiminnan asiantuntijahammaslääkärin kanssa.

Tulosyksikön budjettivastuu on noin 13 milj.€. Johtavan ylihammaslääkärin vastuulla ovat kaikki kone- ja materiaalihankinnat yhdessä Hankinta- ja Logistiikkakeskuksen kanssa. Erilaisten sopimusten valmistelu on oleellinen osa toimenkuvaa.

Palvelujen tuottamiseen liittyvät asiat kokonaisuudessaan ovat johtavan ylihammaslääkärin vastuulla. Oman toiminnan päivystyksellisen hammashoidon kokonaisvastuu ja -organisointi on johtavalla ylihammaslääkärillä. Hoitotakuulainsäädännön muutoksen tuoman potilasmäärän kasvun vuoksi myös päivystystoiminta on laajentunut ja laajentuu entisestään – tosin yhteistyössä Alueellisen hammaslääkäripäivystyksen kanssa.

Toiminnan organisointiin liittyy paitsi oman toiminnan henkilöstön rekrytointi, osaamisen varmistaminen ja työyhteisöasioiden kehittäminen, myös ostopalvelutuottajan ja –tuottajien kanssa tapahtuva jatkuva yhteistyön parantaminen.

Johtava ylihammaslääkäri vastaa mm. Aluehallintoviraston ja myös asiakkaiden kanteluihin, muistutuksiin ja erilaisiin selvityspyyntöihin.

Johtava ylihammaslääkärin tehtäviin kuuluu lausuntojen antaminen sosiaali- ja terveysministeriölle esim. asetusmuutosten yhteydessä. Johtava ylihammaslääkäri toimii mm. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin erityisvastuualueen erikoisalajohtoryhmän - joista yksi on suusairauksien erikoisalajohtoryhmä- jäsenenä. Lisäksi tärkeänä työkenttänä on toimiminen Terveydenhuoltolain järjestämissuunnitelman mukaan yhteistyössä kaikkinaisen hyvinvoinnin edistämisestä suun terveydenhuollon osa-alueella sekä muiden kuntien vastaavien toimijoiden että erikoissairaanhoidon kanssa. Suuri osa tehtävistä on luonteeltaan sellaisia, että ne liittyvät vahvasti juuri johtavan ylihammaslääkärin virkaan eivätkä siten ole delegoitavissa.

Opetustoiminnasta vastaava ylihammaslääkäri

Tulosyksikön toinen ylihammaslääkäri vastaa opetustoiminnasta ja toinen kliinisestä toiminnasta. Nyt on esitetty perustettavaksi kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärin vakanssi.

Opetustoiminnasta vastaava ylihammaslääkäri (vakanssinumero 221001) on Varpuleena Kirstilä. Opetushammashoitolan toiminta on laajentunut ja sen henkilöstö lisääntynyt, koska sisään otettavien opiskelijoiden määrää on nostettu toiminnan aloitusvaiheen vuoden 25 opiskelijasta (vuosi 2004) 40 opiskelijaan syksyllä 2008. Sisään otettavien opiskelijoiden määrä nousi 60 %, joten opettajahammaslääkärien määrää on täytynyt lisätä samoin kuin muuta henkilökuntaa. Näin ollen opetustoiminnasta vastaavalla ylihammaslääkärillä ei ole enää mahdollisuuksia osallistua kliinisen toiminnan johtamiseen.

Perustettavaksi esitetty kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärin vakanssi

Kliinisen hammashoidon yksikön johtamistehtäviä, joita on pidettävä ylilääkärin tehtävinä, on hoidettu tilapäisjärjestelyin siten, että erikoishammaslääkäri Marina Merne-Grafström on toiminut 1.2.2009 lähtien käytännössä kliinisen hammashoidon yksikön vetäjänä ja vastannut käytännössä siten suun terveydenhuollon kliinisestä ja ennaltaehkäisevästä hoitoprosessista. Marina Merne-Grafströmiä on kutsuttu asiantuntijahammaslääkäriksi ja hän on hoitanut tehtävää omalla vakanssillaan (vakanssinumero 223033).

Kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärin kelpoisuusvaatimus on erikoishammaslääkärin oikeus virkaan soveltuvalla hammaslääketieteen erikoisalalla (kliininen hammashoito) sekä riittävä kokemus hallinnollisista tehtävistä.

Kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärin tehtävät on lueteltu seuraavassa:

1. Suunnittelutehtävät

2. Hoitolinjausten tekeminen ja suositusten soveltaminen, laatutyö (esim. juurihoitosuositus, syvä karies ja käypähoitojen sovellukset)

3. Kliininen konsultaatio (ongelmapotilaat, erityisryhmät) sisäisesti sekä TKS ja TYKS

4. Hammaslääkärien sisäinen jatkokoulutus ja tiedotus käytännöistä

5. Lääkevastuuhenkilönä toimiminen

6. Materiaali, väline- ja instrumenttivalinnat ja hankinnat

7. Valitukset kliiniseen toimintaan liittyen (mm. hoitoon liittyvät tai käytöntöihin liittyvät esim. koululaistarkastukset)

7. Lomakkeiden ja esitteiden valmistelu ja päivittäminen

8. Yleiset yksikön viestintään liittyvät tehtävät

9. Ehkäisevä toiminta

Yhteenveto

Edellä kuvatut kliinisestä toiminnasta hammashuollosta vastaavan henkilön tehtävät ovat ylihammaslääkärille kuuluvia tehtäviä ja vastuita. Koko kliinisen hammashuollon henkilöstömäärä on 166, näistä hammaslääkäreitä on 55, suuhygienistejä 23 ja hammashoitajia 58.

Ylihammaslääkärin viran perustamisen perusteluna on suun terveydenhuollon kasvanut työpaine ja johtamistyön tarve. Tähän liittyy hoitotakuulainsäädännön mukanaan tuomasta potilasmäärästä aiheutuva työmäärän lisäys, lisääntyvä ostopalvelutoiminta ja siihen liittyvä valvonta ja jatkohoitojen suunnittelu, laajentunut päivystystoiminta ja uudistuvan toimintamallin kuten suuhygienistien ja hammaslääkärien välisen tehtäväjaon suunnittelu ja ohjaus.

Ylihammaslääkärin viran hinnoittelukohdaksi tulisi vahvistaa L2TH2000 ja tehtäväkohtaiseksi palkaksi 4.916,02 €/kk, joka on sama, kuin opetushammashoitolan yksikköjohtajana toimivan ylihammaslääkärin (vak.nro 221001) viran tehtäväkohtainen palkka.

Sosiaali- ja terveystoimi, peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, 19.10.2011: 

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollon tulosyksikköön perustetaan liitteen 1 mukaisesti kliinisen hammashoidon ylihammaslääkärin virka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 301
Liite 1:Perusterveydenhuollon vakanssiesitys