3052-2011 (111)

 

Laatuasiantuntijan toimen perustaminen ja ylilääkärin viran (vak.nro 211015) ja suunnittelusihteerin toimen (vak.nro 270012) lakkauttaminen (Pj)

 

Tiivistelmä:

 

Hallintojaostolle esitetään, että sosiaali- ja terveystoimeen perustetaan laatuasiantuntijan toimi. Samassa yhteydessä esitetään lakkautettavaksi ylilääkärin virka ja suunnittelusihteerin toimi. Esitys sosiaalityön erityisasiantuntijan toimen perustamisesta esitetään hylättäväksi.

 

 

Perla § 105

 

Sosiaali- ja terveystoimi, tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola 11.3.2011:

 

Vuoden 2011 henkilöstösuunnitelmaan sisältyy kahden vakanssin perustaminen tutkimus- ja kehitysyksikköön.

 

Sosiaali- ja terveystoimen tutkimus- ja kehitysyksikön tehtäviin kuuluu toimintasäännön mukaan vastata mm. sosiaalityön osaamisen koordinoinnista. Tätä tehtävää ei ole pystytty hoitamaan, vaikka tarve on yhteisesti tunnistettu. Sosiaalityön tehtäväkenttä on hyvin laaja ja sosiaalityötä tekeviä työntekijöitä on eri tulosaluilla noin 200 henkilöä.

 

Tutkimus- ja kehitysyksikköön esitetään perustettavaksi sosiaalityön erityisasiantuntijan toimi. Samalla esitetään käyttämättä olevan ylilääkärin viran (211015) lakkauttamista.

 

Sosiaalityön erityisasiantuntijan keskeisimmät tehtävät ovat mm.:

·sosiaalityön kehittäminen ja ammatillisen osaamisen vahvistaminen ja varmistaminen eri tulosaluilla ja koordinointi koko Sote -organisaatiossa

·sosiaalityön verkostoituminen ja sosiaalityön ammatillisen johtajuuden varmistaminen

·yliopisto, korkeakoulu- ja oppilaitosyhteistyö

·täydennyskoulutuksen kehittäminen ja koordinointi

·tieteellisen tutkimustoiminnan koordinointi

·opiskelijoiden harjoittelun koordinointi

·sosiaalialan kehittämishankkeisiin osallistuminen

·johtamista tukevan tiedon määrittely ja tuottaminen

 

Lisäksi tutkimus- ja kehitysyksikköön esitetään perustettavaksi laatuasiantuntijan toimi. Samalla esitetään käyttämättä olevan suunnittelusihteerin toimen (270012) lakkauttamista. 

 

Sosiaali- ja terveystoimen yhdistymistä, strategista johtamista ja tiedonhallinnan kehittämistä tuki ns. SoTe -tietohanke vuoden 2009 loppuun. Hanke oli osaltaan kehittämässä sopimusohjausmallia ja määrittämässä strategista johtamista tukevaa tietoa. Hankkeessa luotiin hyvät käytännöt tietovaraston rakentamiseen ja luotiin tietojohtamisen jalkauttamismalli.

 

Peruspalvelulautakunnan päätöksen mukaisesti Sote -tietohankkeessa aloitettua työtä on jatkettu vuoden 2010 aikana normaalina kehittämistyönä. Johtamisjärjestelmän ja ns. johtamisen tietovirtojen kehittäminen ja haltuunotto on jatkuvaa, systemaattista toimintaa.

 

Laatuasiantuntijan erityisosaamisalueena on laadunhallinnan koordinointi, kehittämistoimenpiteiden tukeminen sekä toiminnan ja tulosten arvioinnin kehittäminen osana tietojohtamista. Tehtävä edellyttää laajaa perehtyneisyyttä toimialaan sekä laatutyön asiantuntemusta. Laatutyö on nähtävä osana kokonaiskehittämistä, jossa tarvitaan erityisosaamista kehittämisen erilaisista menetelmistä ja tietoteknisistä mahdollisuuksista.

 

Mikäli tämä erityisasiantuntijan toimi perustetaan, jätetään samalla käyttämättä erityisasiantuntijan tilapäinen toimi, jonka palkkaamiseen ajalle 1.1.2010- 31.12.2011 sosiaali- ja terveystoimi sai oikeuden kaupunginhallituksen hallintojaoston 15.12.2009 § 342 tekemällä päätöksellä.

 

Tämän esityksen nettokustannusvaikutukset ovat yhteensä 52.002 euroa/vuosi. Vaikutus työvoiman määrään on +1.

 

Liite 1                                 Vakanssien perustamislomakkeet

 

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 16.3.2011:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että sosiaali- ja terveystoimessa toteutetaan 1.5.2011 lukien liitteen 1 mukaiset vakanssien perustamiset/ lakkauttamiset.

 

Päätös         Ehdotus hyväksyttiin.

 

 

Khhal § 151

 

Palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen, henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen 6.6.2011:

 

Peruspalvelulautakunta on esittänyt, että sosiaali- ja terveystoimeen perustetaan sosiaalityön erityisasiantuntijan ja laatuasiantuntijan toimet.  Samassa yhteydessä esitetään lakkautettavaksi ylilääkärin virka (vak.nro 211015) ja suunnittelusihteerin toimi (vak.nro 270012).

 

Peruspalvelulautakunnan esityksen mukaan sosiaalityön erityisasiantuntijaa tarvitaan mm. sosiaalityön osaamisen koordinoinnissa. Tätä sosiaali- ja terveystoimen toimintasäännössä määriteltyä tehtävää ei ole pystytty hoitamaan, vaikka tarve on yhteisesti tunnistettu.  Sosiaalityön erityisasiantuntijan keskeisimmät tehtävät on eritelty peruspalvelulautakunnan esityksessä.

 

Perustettavaksi esitettävän laatuasiantuntijan erityisosaamisalueena on peruspalvelulautakunnan esityksen mukaan laadunhallinnan koordinointi, kehittämistoimenpiteiden tukeminen sekä toiminnan ja tulosten arvioinnin kehittäminen osana tietojohtamista. Tehtävä edellyttää laajaa perehtyneisyyttä toimialaan sekä laatutyön asiantuntemusta. Sosiaali- ja terveystoimessa on käytössä erityisasiantuntijan tilapäinen toimi, jonka palkkaamiseen ajalle 1.1.2010- 31.12.2011 sosiaali- ja terveystoimi sai oikeuden kaupunginhallituksen hallintojaoston 15.12.2009 § 342 tekemällä päätöksellä. Laatuasiantuntijan toimen perustamisen jälkeen tätä tilapäistä tointa ei tehdyn esityksen mukaan enää käytetäisi.

 

Sosiaali- ja terveystoimesta saadun selvityksen mukaan nyt perustettavaksi esitettävään laatuasiantuntijaan toimeen tultaisiin valitsemaan tällä hetkellä tilapäisenä määräaikaisena erityisasiantuntijana toimiva henkilö. Tämä järjestely mahdollistaisi sen, että tilapäisen määräaikaisen erityisasiantuntijan palkkaamisesta voitaisiin luopua. Tilapäisenä määräaikaisena erityisasiantuntijana toimiva henkilö on peruskoulutukseltaan markkinoinnin merkonomi. Em. henkilöllä on peruskoulutuksen lisäksi runsaasti toiminnan ja talouden suunnittelua ja arvioimista sekä laatutyötä koskevaa lisäkoulutusta. Lisäksi hän on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon vuonna 2008. Henkilöstön vastuualueen näkemyksen mukaan laatuasiantuntijan kelpoisuusvaatimukseksi tulisi määritellä tehtävään soveltuva korkeakoulu- tai opistotasoinen tutkinto sekä tehtävään soveltuva työkokemus.

 

Peruspalvelulautakunnan esityksen ilmoitettu kustannusvaikutus vuositasolla on n. 52.000 € ja vaikutus työvoima määrään +1. Työvoiman käytön lisääntyminen on ristiriidassa kaupunginvaltuuston asettaman työvoiman käytön alenematavoitteen kanssa ja hallintotyön kustannusten ja hallintoon käytettävän henkilöstömäärän vähentämistavoitteen kanssa.

 

Toimien perustamisen yhteydessä peruspalvelulautakunta esittää käyttämättä olevan ylilääkärin viran (vak.nro 211015) ja käyttämättä olevan suunnittelusihteerin toimen (vak.nro 270012) lakkauttamista. Ylilääkärin virka on ollut käyttämättä 24.11.2008 lukien ja suunnittelusihteerin toimi 1.4.2009 lukien. Pitkään käyttämättä olleet ja tarpeettomat virat/toimet tulisi aina viipymättä lakkauttaa. Ylilääkärin viran ja suunnittelusihteerin toimen lakkauttaminen on henkilöstön vastuualueen näkemyksen mukaan perusteltua, mutta lakkauttamiset eivät liity suoraan uusien toimien perustamiseen.

 

Liite 1                                 Vakanssien perustamislomakkeet

 

 

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

 

Peruspalvelulautakunnan esittämää sosiaalityön erityisasiantuntijan toimen perustamista ei voida pitää tässä tilanteessa perusteltuna. Sosiaali- ja terveystoimessa tulee selvittää löytyykö viraston hallinnosta tai sosiaalityön tulosalueelta sellainen virka/toimi jolle peruspalvelulautakunnan erityisasiantuntijalle esittämät tehtävät voitaisiin siirtää.

 

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

 

Ehdotus       Kaunginhallituksen hallintojaosto päättää,

 

- että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.7.2011 lukien laatuasiantuntijan kuukausipalkkainen työsopimussuhteinen toimi (KVTES, hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.400 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimus samasta ajankohdasta lukien on tehtävään soveltuva korkeakoulu- tai opistotasoinen tutkinto sekä tehtävään soveltuva työkokemus,

 

- että ylilääkärin virka (vak.nro 211015) ja suunnittelusihteerin toimi (vak.nro 270012) lakkautetaan 1.7.2011 lukien ja,

 

- että peruspalvelulautakunnan esitys sosiaalityön erityisasiantuntijan toimen perustamisesta hylätään.

 

Päätös         Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti,

 

- että ylilääkärin virka (vak.nro 211015) ja suunnittelusihteerin toimi (vak.nro 270012) lakkautetaan 1.7.2011 lukien ja,

 

- että peruspalvelulautakunnan esitys sosiaalityön erityisasiantuntijan toimen perustamisesta hylätään ja

 

- että laatuasiantuntijan toimen perustamisen osalta asia palautetaan peruspalvelulautakunnalle.

 

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

 

 

Jakelu

                     tied Keskushallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta sote 1

                     tpv Peruspalvelulautakunta

                     tpv Elo Paul

                     tied Matilainen Urpo