Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 216 17.08.2011 8

7358-2011 (32)

Peruspalvelulautakunnan selvitys aluehallintovirastolle hoitotakuun toteutumisesta erikoissairaanhoidossa

Tiivistelmä:

Aluehallintovirasto on pyytänyt peruspalvelulautakunnan selvitystä hoitotakuun toteutumattomuudesta tilanteessa 31.12.2010 eräillä Turun erikoissairaanhoidon erikoisaloilla. Hoitotakuu on kuitenkin pääsääntöisesti toteutunut. Kysymys on tilastointivirheestä Pegasos-potilastietojärjestelmän käytössä. Useisiin toimenpiteisiin on ryhdytty, jotta Pegasoksesta ajettavat hoitotakuutiedot saataisiin mahdollisimman oikeiksi ja todellista hoidon saatavuuden tilannetta vastaaviksi.

Perla § 216

Tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 8.8.2011:

Aluehallintovirastojen ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston tehtävänä on huolehtia terveydenhuollon toiminnan ohjauksesta ja valvonnasta siten kuin siitä säädetään muun muassa kansanterveyslaissa. Valvontaviranomaisilla on oikeus saada maksutta tehtäviensä suorittamista varten tarpeelliset tiedot ja selvitykset.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on saanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisen selvityksen (31.12.2010), jonka mukaan Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa on ongelmia hoitoon pääsyssä seuraavilla erikoisaloilla:

Aluehallintovirasto pyytää Turun peruspalvelulautakuntaa antamaan selvityksensä, josta tulee ilmetä mainituilta erikoisalalta seuraavat seikat:

  1. Mikä on hoitoon pääsyn odotusaika?
  2. Kasautuvatko pitkät odotusajat tiettyihin sairausryhmiin ja jos kasautuvat, mihin ryhmiin? Missä sairausryhmissä on pisimmät odotusajat?
  3. Mistä pitkät odotusajat johtuvat?
  4. Mihin toimenpiteisiin odotusaikojen lyhentämiseksi on ryhdytty ja miten toimenpiteissä on onnistuttu?
  5. Tarjotaanko jonossa oleville potilaille mahdollisuutta saada hoitoa ostopalveluna kotimaassa toisesta julkisesta tai yksityisestä terveydenhuollon toimipisteestä tai ulkomailta?
  6. Otetaanko potilaaseen yhteyttä, jos jonotusaika venyy aiemmin ilmoitetusta? Miten yhteydenotto tapahtuu?

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö

Vastaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedot perustuvat Pegasos-potilastietojärjestelmästä saatuihin tietoihin. Raportointia on kehitetty, jotta se vastaisi paremmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta. Nyt käsittelyssä olevassa tilastossa on kiistatta kirjaamisesta johtuvia virheitä, joihin on puututtu.

Liite 2Mihin toimenpiteisiin on ryhdytty, jotta hoitotakuutiedot saataisiin mahdollisimman oikeiksi ja tilastointivirheiltä vältyttäisiin

Liite 3Erikoisalojen vastaukset

Poikkeamat hoitotakuun saavuttamisessa selittyvät em. seikoilla. Lisäksi lastenpsykiatriassa ei lääkärivajeesta johtuen ole oltu koko ajan hoitotakuussa. Lastenneurologian toiminta on koko ajan ollut hoitotakuun mukaista. Kirurgiaa Turun sosiaali- ja terveystoimessa ei ole omana toimintana. THL:n tilastoissa kysymys on lasten ja nuorten poliklinikan lastenkirurgisista ostopalveluista, joita on saatu hoitotakuun mukaisina. Eri erikoisalojen ylilääkärien yksityiskohtaiset vastaukset aluehallintoviraston kysymyksiin ovat liitteessä 3.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.8.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta lähettää oheisen selvityksen aluehallintovirastolle vastauksenaan hoitotakuun toteutumisesta erikoissairaanhoidossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 216
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö
Liite 2:Mihin toimenpiteisiin on ryhdytty, jotta hoitotakuutiedot saataisiin mahdollisimman oikeiksi ja tilastointivirheiltä vältyttäisiin
Liite 3:Erikoisalojen vastaukset