Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 222 17.08.2011 14

5721-2011 (111)

Kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinteen ym. valtuustoaloite - Vanhusasiamiehen toimen perustaminen Turkuun

Tiivistelmä:

Valtuutettu Pirjo Rinteen ym. aloitteessa perustellaan vanhusasiamiehen toimen tarpeellisuutta mm. tulevalla vanhuspalvelulailla sekä sillä, että Turun seutu ja Turku ovat vanhusvoittoisia alueita. Edellisen hallituksen esitys ns. vanhuspalvelulaiksi ei vielä sisältänyt vanhusasiamiehen perustamista. Turun kaupungissa suurin osa ehdotetun vanhusasiamiehen tehtävistä sisältyy osana sosiaaliasiamiehen, potilasasiamiehen tai vanhuspalveluiden palveluohjaajien ja neuvontapalvelupiste Poijun tehtäviä. Myös asiakaspalautteiden systemaattiseen keräämiseen on sosiaali- ja terveystoimessa kehitetty yhtenäinen käytäntö. Näin ollen erillisen vanhusasiamiehen toimeen ei tällä hetkellä nähdä perusteita. Tilannetta tulee kuitenkin arvioida uudestaan, kun tiedetään, missä muodossa hallituksen esitys iäkkään henkilön sosiaali- ja terveyspalvelujen saannin turvaamiseksi tulee voimaan.

Perla § 222

Palvelujohtaja Seija Arve 29.7.2011:

Kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinne ym. ovat allekirjoittaneet 9.5.2011 valtuustoaloitteen vanhusasiamiehen toimen perustamiseksi Turun kaupunkiin.

Liite 1Aloite

Valtuutettu Pirjo Rinteen ym. aloitteessa vanhusasiamiehen toimen perustamista perustellaan mm. tulevalla vanhuspalvelulailla sekä sillä, että Turun seutu ja Turku ovat vanhusvoittoisia alueita. Lisäksi aloitteessa todetaan, että vanhusasiamiehen toimi on mm Jyväskylässä todettu jo nykyisenkin lainsäädännön aikana välttämättömäksi. Tampereen kaupungin vanhusasiamiehen keskeisinä tehtävinä on kuvattu mm. antaa neuvontaa ja tukea ikääntyneiden palveluihin liittyvissä asioissa, ottaa vastaan ja käsitellä asiakaspalautteita, tiedottaa ikääntyneiden palveluista ja seurata sekä edistää ikäihmisten tasavertaisuuden, tasa-arvon ja perusoikeuksien toteutumista. Helsingissä on myös ehdotettu vanhusasiamiehen toimen perustamista, mutta tämän toimen tarpeellisuutta arvioidaan uudelleen syksyllä 2011, koska suurin osa esitetyistä tehtävistä toteutuu jo nyt normaalina toimintana vanhusten palveluiden toimesta.

Edellisen hallituksen antama esitys laiksi iäkkään henkilön sosiaali- ja terveyspalvelujen saannin turvaamiseksi ei sisällä vanhusasiamiehen toimien perustamista kuntiin, mutta toisaalta korostaa vastuutyöntekijää, neuvontapalveluita sekä palvelutarpeen selvittämistä.

Turun kaupungissa suurin osa ehdotetun vanhusasiamiehen tehtävistä sisältyy sosiaaliasiamiehen, potilasasiamiehen tai vanhuspalveluiden palveluohjaajien ja neuvontapalvelupiste Poijun tehtäviin.

Sosiaaliasiamies toimii asiakkaiden edun valvojana sosiaalihuollon palveluita koskevissa kysymyksissä. Hän ohjaa ja neuvoo julkisen ja yksityisen sosiaalihuollon asiakasta sosiaalihuollon asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa ja tiedottaa asiakkaan oikeuksista. Potilasasiamies antaa tietoa potilaalle tämän oikeuksista ja toimii potilaan oikeuksien edistämiseksi. Potilasasiamies neuvoo ja avustaa potilasta, jos tämä on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun. Neuvontapalvelupiste Poiju tukee ja ohjaa vanhuksia ja heidän omaisiaan tarvittavista palveluista, asumisesta, etuuksista sekä virkistys- ja harrastustoiminnoista. Ehkäisevän vanhustyön toimintayksikkö on puolestaan jalkauttanut neuvontapalveluita eri puolille kaupunkia kirjastojen yhteyteen. Näin ollen erillisen vanhusasiamiehen toimeen ei tällä hetkellä nähdä perusteita. Sosiaali- ja terveystoimessa on myös kehitetty yhtenäinen käytäntö asiakaspalautteiden keräämiseksi. Tilannetta tulee kuitenkin arvioida uudestaan, kun tiedetään, missä muodossa hallituksen esitys iäkkään henkilön sosiaali- ja terveyspalvelujen saannin turvaamiseksi tulee voimaan. Tässä vaiheessa jo olemassa olevat tehtävät toteuttavat vanhusasiamiehen tehtäviä ikäihmisten edut huomioiden.

Ehdotan, että tässä vaiheessa vanhusasiamiehen erillisen toimen perustamiseen ei nähdä tarvetta viitaten jo toimivien sosiaaliasiamiehen ja potilasasiamiehen tehtäviin sekä neuvontapalvelupiste Poijun ja ehkäisevän vanhustyön tekemään työhön. Tilannetta tulee arvioida uudelleen, kun tieto hallituksen esityksestä laiksi iäkkään henkilön sosiaali- ja terveyspalvelujen saannin turvaamiseksi tulee voimaan ja saadaan lisätietoa, tuleeko uusi laki edellyttämään lisätehtäviä ikäihmisten neuvontapalveluilta.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.8.2011

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen valtuutettu Pirjo Rinteen ym. tekemään aloitteen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksen tekoa jäsen Muukkonen ehdotti Lähteenmäen kannattamana, että asia palautettaisiin.

Asiasta äänestettiin. Vastakkain olivat keskustelun jatkaminen ja Luukkosen Lähteenmäen tekemä palautusehdotus.

Keskustelun jatkamisen puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Pietari, Huovinen, Kero, Sulkakoski, Wennström, Koivunalho, Surakka, Birstolin ja Leppä. Muukkosen Lähteenmäen kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät Muukkonen ja Lähteenmäki. Keskustelua jatkettiin.

Jakelu

vastRinne Pirjo
tiedArve Seija


Liitteet:

Perla § 222
Liite 1:Aloite