Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 221 17.08.2011 13

4152-2011 (46, 33)

Kaupunginvaltuutettu Jukka Kärkkäisen ym. valtuustoaloite - Iäkkäiden turkulaisten kotihoitoon kehitettävä jalkautuva päihde- ja mielenterveystyön toimintamalli

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuutettu Jukka Kärkkäinen ym. esittävät aloitteessaan 4.4.2011, että iäkkäiden turkulaisten kotihoitoon on kehitettävä jalkautuva päihde- ja mielenterveystyön toimintamalli. Sosiaali- ja terveystoimessa on valmistunut mielenterveys- ja päihdeohjelma, jonka peruspalvelulautakunta on hyväksynyt 19.1.2011. Tämän ohjelma tavoitteissa on jo kiinnitetty huomiota aloitteessa kirjattuihin ehdotuksiin ja kotihoidon ja vanhuspsykiatrian yhteistyön kehittämistoiminnassa keväällä 2011 on esitetty konkreettisia ratkaisuja valtuustoaloitteen ehdottamaan toimintamalliin.

Perla § 221

Palvelujohtaja Seija Arve 29.7.2011:

Kaupunginvaltuutettu Jukka Kärkkäinen ym. ovat allekirjoittaneet 4.4.2011 iäkkäiden turkulaisten kotihoitoon kehitettävä jalkautuva päihde- ja mielenterveystyön toimintamalli.

Liite 1Aloite

Valtuutettu Jukka Kärkkäisen ym. aloitteessa jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyön toimintamallin käyttöönottoa perustellaan sillä, että myös ikäihmisten psyykkisiä sairauksia ja päihdehäiriöitä tulee hoitaa ja kuntouttaa asianmukaisesti muiden ikäryhmien tavoin. Ikäihmisillä on samat oikeudet näihin palveluihin kuin muulla väestönosalla. Kotiin ja palvelutaloihin jalkautuvalla työmallilla on saatu hyviä käytännön kokemuksia mm Tampereella. Tämä toimintamalli tukee myös ikääntyneiden pärjäämistä pitempään omassa asunnossa ilman laitoshoitoa. Lääkehoidon lisäksi Tampereen malliin kuuluu keskusteluterapia, koska ongelmien taustalla saattaa olla yksinäisyyttä, jota voidaan torjua mm erilaisilla ryhmäterapioilla. Lisäksi tulee parantaa perustyöntekijöiden päihde- ja mielenterveysosaamista.

Turun mielenterveys- ja päihdeohjelma vuosille 2011-2015 hyväksyttiin peruspalvelulautakunnassa 19.1.2011. Tässä ohjelmassa painotetaan palvelujen painopisteen siirtämistä korjaavista palveluista ehkäiseviin lähipalveluihin ja terveyden edistämiseen, poikkihallinnolliseen yhteistyöhön sekä korjaavien erityispalveluiden kehittämiseen. Ohjelmatyöhön liittyi seniori-ikäisten asiantuntijafoorumi, joka kokoontui kolme kertaa syksyllä 2010. Mielenterveys- ja päihdeohjelmaan on kirjattu seuraavat tavoitteet:

Kotihoidon ja vanhuspsykiatrian yhteistyön kehittämistoiminta on aloitettu keväällä 2011. Kotihoidon vastuualueelle lähipalvelualueiden rinnalle tavoitteena on muodostaa 2 psykiatrisesta sairaanhoitajasta ja 3 lähihoitajasta koostuva mielenterveystiimi, joka keskittyy mielenterveys- ja päihdeongelmaisten kotihoitoon. Sairaanhoitajien nimeäminen on vielä kesken, mutta nykytilanteessa hoitajakonsultaatioita saadaan vanhuspsykiatrian poliklinikalta. Yhteistyön tavoitteena on erityisesti vanhusasiakkaiden elämänlaadun turvaaminen parantamalla ikäihmisten toimintaympäristön tuntemusta ja henkilökunnan välistä tiedonkulkua sekä vahvistaa henkilöstön osaamista mielenterveysasioissa. Henkilökunta on kokoontunut jo kahdelle kehittämispäivälle (kehittämispäivät 7.12.2010 ja 20.1.2011). Toiminnan jalkauttaminen on aloitettu pilottialueena Varissuon kotihoito. Jatkossa tulee vielä korostaa, että toimintaa kohdistetaan myös palvelutaloihin osana kotihoitoa.

Ehdotan, että peruspalvelulautakunta antaa yllä olevan selvityksen valtuutettu Jukka Kärkkäisen ym. tekemään aloitteeseen Iäkkäiden turkulaisten kotihoitoon kehitettävä jalkautuva päihde- ja mielenterveystyön toimintamalli. Samalla todetaan, että aloitteen esittämä jalkautuva toimintamalli on jo toteuttamisvaiheessa, mutta toiminnan kohdistaminen myös palvelutaloihin tulee jatkotyöskentelyssä vielä huomioida.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.8.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen valtuutettu Jukka Kärkkäisen ym. tekemään aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvKärkkäinen Jukka


Liitteet:

Perla § 221
Liite 1:Aloite