Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 224 17.08.2011 16

8829-2011 (032)

Turun ympäristöterveydenhuollon päivitetyn maksutaksan hyväksyminen

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa kattaa elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka-, kuluttajaturvallisuus- ja lääkelain (nikotiinivalmisteet) tarkoittamasta valvonnasta säädetyt maksut. Elintarvikelakiin tulee 1.9.2011 voimaan muutoksia, jotka edellyttävät ympäristöterveydenhuollon maksutaksan päivittämistä. Turun maksutaksa on päivitetty kuntaliiton yleiskirjeen 10/80/2011 ohjeiden mukaisesti ja perustuu valvontaan käytettävään työaikaan ja aiheutuneisiin todellisiin kustannuksiin. Työtunnin hinnaksi esitetään 55 €.

Perla § 224

Ympäristöterveydenhuolto, va tulosaluejohtaja Liisa Palmu 15.7.2011:

Ympäristöterveydenhuollon voimassa oleva maksutaksa on hyväksytty terveyslautakunnassa 18.6.2008 § 127. Kuntaliitto on lähettänyt kuntiin yleiskirjeen 10/80/2011 (liite 2), jossa todetaan, että elintarvikelaissa 1.9.2011 voimaan tulevien muutosten vuoksi kuntien tulee huolehtia siitä, että ympäristöterveydenhuollon maksutaksa päivitetään uudistuneen lainsäädännön mukaiseksi tähän mennessä. Kuntaliitto on laatinut mallin maksutaksan rungoksi, jota myös Turun päivitetyssä taksassa on käytetty. Maksutaksa kattaa elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka-, kuluttajaturvallisuus- ja lääkelain (nikotiinivalmisteet) tarkoittamasta valvonnasta säädetyt maksut.

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukainen ja lainsäädännössä erikseen yksilöity valvonta on toimijalle maksullista. Kustannusten tulee perustua käytettyyn aikaan ja aiheutuneisiin todellisiin kustannuksiin (esimerkiksi näytteiden tutkimusmaksu). Nyt voimassa oleva taksa perustuu 45 € tuntihintaan. Taksaan ei ole tehty muutoksia 2008 jälkeen.

Elintarvikehuoneistojen ennakkohyväksyntä päättyy 1.9.2011 ja siirrytään ilmoitusmenettelyyn. Ilmoitusmenettelyyn siirtyvät esimerkiksi myymälät ja ravintolat, mutta eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset ovat jatkossakin hyväksymismenettelyn piirissä. Toimijan tulee tehdä kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta sijaintikunnan valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai oleellista muuttamista. Ilmoituksen perusteella toimijan ja toimipaikan tiedot tallennetaan valvontakohderekisteriin, joka muuttuu 2011 kuluessa valtakunnalliseksi. Ilmoituksen käsittely on maksullista ja perustuu käytettyyn työaikaan. Lainsäädännön vaatimukset toiminnalle pysyvät ennallaan, joten valvonta tulee jatkossa painottumaan ns. jälkivalvontaan. Terveydensuojelulain tarkoittamien huoneistojen hyväksyntämenettelyssä ei tapahdu muutoksia.

Oleelliset muutokset maksutaksassa ovat elintarvikehuoneistojen hyväksymismaksujen poistuminen ja valvonnan tuntihinnan korottaminen 55 euroon. Tämä vastaa muissa isoissa kaupungeissa käytettyä hintaa. Lääkelain alaisten nikotiinivalmisteiden (ns. tupakan korvaushoito) myyntilupien ja niiden valvonnan laskutus on yhtenäistetty tupakan myyntilupa- ja valvontamaksujen kanssa. Terveydensuojelulain 13 § ja 18 §:n mukaisten huoneistojen hyväksymismaksut tulevat perustumaan taulukkohinnoittelun sijasta käytettyyn työaikaan. Lisäksi maksutaksan rakenne on muutettu kuntaliiton ohjeen mukaiseksi.

Liite 1Ehdotus Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon maksutaksaksi  

Liite 2Kuntaliiton yleiskirje 10/80/2011

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 1.8.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy ympäristöterveydenhuollon uusitun maksutaksan käyttöön otettavaksi 1.9.2011 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAalto Marja-Leena
tiedFomin Tamara
tiedHenriksson Iiris
tiedHolsti Sinikka
tiedJansson Lasse
tiedKarppinen Terhi
tiedKotiranta Maarit
tiedNurmi Päivi
tiedPalmu Liisa
tiedPouri Pia
tiedRohunen Markku
tiedSalminen Kristiina
tiedStark Sanna
tiedTulonen Jari
tiedValkola Kari
tiedYlhäinen Satu


Liitteet:

Perla § 224
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon maksutaksaksi
Liite 2:Kuntaliiton yleiskirje 10/80/2011