Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 220 17.08.2011 12

2093-2010 (649)

Turun kaupungin päihdepalvelujen tilinpäätös 2010

Tiivistelmä:

Päihdepalvelujen tilinpäätös 2010 on valmistunut. Raporttiin on koottu Turun kaupungin ja keskeisten yhteistyötahojen päihdepalveluja ja päihdetyötä koskevat tilasto- ja toimintatiedot. Valtakunnallisten tilastojen mukaan suomalaisten alkoholinkäyttö on vähentynyt hieman, paikallisia tietoja ei ole vielä saatavilla. Noin 35 - 40 % turkulaisista on THL:n kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin alkoholin liikakäyttäjiä - miehistä lähes puolet. Vuonna 2010 päihdehuollon kokonaiskustannukset vähenivät 8 % vuodesta 2009.

Perla § 220

Terveyden edistämisen yksikkö, suunnittelija Mika Heikkinen

Turun kaupungin päihdetyön yhteistyöryhmä julkaisee vuosittain päihdepalvelujen tilinpäätöksen, jonka avulla seurataan päihdepalvelujen laatusuositusten mukaisesti kaupungin päihdepalvelujen ja päihdeohjelman toteutumista. Raportti pyrkii antamaan kokonaiskuvan Turun päihdetilanteesta, päihteidenkäytön ennaltaehkäisystä ja päihdeongelmien hoidosta.

Alkoholin myyntitilastot osoittavat myydyn alkoholin määrän laskeneen vuonna 2009 2 %, tuoreempaa paikallista tietoa ei ole vielä saatavilla. Vuoden 2007 ennätyksellisistä myyntimääristä on tultu alas 0,5 litraa 100 % alkoholia / asukas. Pudotus on todennäköisimmin selitettävissä taloudellisen taantuman ansioksi. Myynti on kuitenkin edelleen suurta, sillä jokainen turkulainen kuluttaa vuodessa on 9,4 litraa 100 -prosenttista alkoholia.

Vuonna 2010 päihdehuollon kokonaiskustannukset laskivat 870.000 € edellisvuodesta. Suurin kustannusvähennys kohdistui kuntoutumispalveluihin, joiden hankintakustannukset vähenivät 690.000 € (56 %). Vähennyksen selityksenä on sosiaalityön tulosalueen mukaan palvelujen käytön tilapäinen väheneminen.

A-klinikan palveluhankinnan kustannukset vähenivät noin 100.000 € ja asumispalvelujen 84.000 €. Muut kustannukset säilyivät vuoden 2009 tasolla.

Muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna Turun päihdehuollon nettokustannukset eivät ole erityisen suuret, mutta Turku käyttää edelleen huomattavan suuren osuuden päihdehuollon resursseista laitos- ja asumispalveluihin (yli 50 % päihdetyöhön käytetystä määrärahasta). Ehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen osuus on vain muutama prosentti kokonaiskustannuksista.

Tilinpäätöksen arviointiosuudessa todetaan, että korkealla tasolla säilyvä alkoholin liikakulutus yhdistettynä vähäiseen panostukseen ongelmien ehkäisyssä ja huomattavaan kustannusvähennykseen kuntoutuspalveluissa ennakoivat päihdeongelmien ja päihdepalvelutarpeen kasvua.

Liite 1Päihdepalvelujen tilinpäätös 2010 [erillinen nide]

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 10.6.2011:

Päihdehuollon kustannusten lasku selittyy suurelta osalta kuntoutumispalveluiden tilapäisestä vähenemisestä. Päihdeongelmaisten palvelut kuuluvat sopimusohjauksen priorisoituihin kehittämishankkeisiin, tarkoituksena on tuottaa entistä sujuvampia ja asiakaslähtöisempiä palveluita. Asumispalveluiden kustannukset tulevat tulevina vuosina vähenemään palvelurakenteen muuttuessa. Ehkäisevään työhön tullaan panostamaan jatkossa enemmän.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi Turun kaupungin päihdepalvelujen tilinpäätöksen vuodelta 2010.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 220
Liite 1:Turun kaupungin päihdepalvelujen tilinpäätös 2010 [erillinen nide]