Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 229 17.08.2011 21

5104-2011 (111)

Ylihammaslääkärin viran perustaminen kliinisen hammashoidon yksikköön

Tiivistelmä: -

Perla § 229

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 9.8.2011:

Perusterveydenhuollon tulosalue organisoitiin 1.1.2009 alkaen kolmen toimintaprosessin mallin mukaan. Nämä ovat sairaanhoito, ehkäisevä terveydenhoito ja suun terveydenhuolto. Suun terveydenhuoltoa organisoitaessa on tarkoituksena alusta lähtien ollut se, että prosessissa on kaksi ylihammaslääkärin nimikkeellä olevaa virkaa tehtävien ja vastuun vaatimalla tavalla. Toinen ylihammaslääkäri vastaa opetustoiminnasta ja toinen kliinisestä toiminnasta.

Opetushammashoitolan yksikköjohtajana on ylihammaslääkäri, vakanssi no 221001. Opetushammashoitolan toiminta on laajentunut ja sen henkilöstö lisääntynyt, koska sisään otettavien opiskelijoiden määrää on nostettu toiminnan aloitusvaiheen vuoden 2004  25 opiskelijasta peräti 40 opiskelijaan syksyllä 2008. Näin ollen tällä ylihammaslääkärillä ei ole mahdollisuuksia enää osallistua kliinisen toiminnan johtamiseen lainkaan.

Kliinisen hammashoidon yksikön tehtäviä, joita on pidettävä ylilääkärin tehtävinä, on hoidettu tilapäisjärjestelyin siten, että erikoishammaslääkäri Marina Merne-Grafström on toiminut 1.2.2009 lähtien käytännössä kliinisen hammashoidon yksikön vetäjänä ja vastannut käytännössä siten suun terveydenhuollon kliinisestä ja ennaltaehkäisevästä hoitoprosessista. Marina Merne-Grafströmiä on kutsuttu asiantuntijahammaslääkäriksi ja hän on hoitanut tehtävää omalla vakanssillaan (vak.nro 223033).

Nyt perustettavaksi esitettävän kliinisen työn yksikönjohtajana toimivan ylihammaslääkärin viran tehtäviin kuuluvat kliinisen hammashoidon kehittäminen ja hoitotakuun mukaisen hammaslääketieteellisen palvelun tuottaminen kuntalaisille. Lisäksi toimintaan kuuluu koko ehkäisevän hammashoidon seuranta ja toiminnan organisoiminen uuden ns. neuvola- ja kouluterveydenhuollon asetuksen vaatimusten mukaiseksi. Ylihammaslääkärin tehtäviin kuuluvat myös osallistuminen oman alansa kliinisiin asiantuntijatehtäviin ja vaativampiin hoitoprosesseihin. Tehtävät ja vastuu ovat ylihammaslääkärille kuuluvia tehtäviä ja vastuita. Koko kliinisen hammashuollon henkilöstömäärä on 166, näistä hammaslääkäreitä on 48, suuhygienistejä 23 ja hammashoitajia 58.

Kliinisen hammashoidon tehtävämäärät lisääntyivät vuonna 2005, kun hoitotakuulainsäädännön myötä kaikki kuntalaiset eli 176.000 turkulaista tulivat hammashoidon piiriin. Aiemmin kliinisen hammashoidon vastuulla olivat olleet vain lapset ja nuoret sekä vuonna 1956 ja sen jälkeen syntyneet kuntalaiset eli vain noin 70.000 henkeä. Potilasmäärän lisäys toi huomattavasti lisää hallinnollisia tehtäviä, mm. ostopalveluiden seurantaan ja valvontaan liittyen, hoitotakuulainsäädännön vaatimusten mukaiseen seurantaan liittyen ja myös potilasvalituksiin liittyen.

Hoitotakuulainsäädännön tuoman potilasmäärän ja tästä aiheutuvan työmäärän lisäyksen johdosta aiemmin johtavan ylihammaslääkärin ja ylihammaslääkärin tehtäviä hoitaneet viranhaltijat ovat joutuneet hoitamaan tavanomaisia, päivittäisiä viranhoitoon säännönmukaisesti kuuluvia tehtäviä normaalin virka-ajan lisäksi vuodessa 100-300 tuntia. Työmäärän lisäys on ollut niin merkittävä, että kliinisen hammashoidon hallinnollisten työtehtäviä hoitamiseksi 1.2.2009 alkaen myös erikoishammaslääkäri on joutunut omasta erikoishammaslääkärin vakanssistaan käsin hoitamaan hallinnollisia tehtäviä.

Pätevyysvaatimuksena ylihammaslääkärin virkaan tulisi olla erikoishammaslääkärin oikeus virkaan soveltuvalla hammaslääketieteen erikoisalalla sekä hyvä kokemus hallinnollisissa tehtävissä.

Ylihammaslääkärin viran hinnoittelukohdaksi tulisi vahvistaa L2TH2000 ja tehtäväkohtaiseksi palkaksi 4.916,02 €/kk, joka on sama, kuin opetushammashoitolan yksikköjohtajana toimivan ylihammaslääkärin (vak.nro 221001) viran tehtäväkohtainen palkka.

Liite 1Perusterveydenhuollon tulosalueen esitys vakanssin perustamisesta

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle liitteessä 1 mainitun viran perustamista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 229
Liite 1:Perusterveydenhuollon tulosalueen esitys vakanssin perustamisesta