Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta14104.05.201110
Peruspalvelulautakunta20015.06.20111

12903-2005 (651, 642, 39, 310)

Turun sosiaali- ja terveystoimen päivystyksen yhdistäminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokseen 9.1.2012 alkaen

Tiivistelmä: -

Perla § 141

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti 11.4.2011:

Turku ja ympäristökunnat nostivat 2000-luvun alussa keskusteluun mahdollisuuden keskitetyn päivystyksen järjestämisestä TYKS:n yhteyteen. T2-sairaalaan sijoitettavan perusterveydenhuollon päivystyksen suunnittelu alkoi vuonna 2005. Tilojen suunnitteluun liittyvä tarveselvitys käsiteltiin terveyslautakunnassa 11.1.2006 § 8. Terveyslautakunta päätti hyväksyä tarveselvityksen alueellisen perusterveydenhuollon päivystyksen sijoittamisesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin rakennuttamaan T2-sairaalaan. Lisäksi terveyslautakunta päätti, että tilatarve ko. hankkeessa on 1000m2 ja velvoitti samalla terveystoimen neuvottelemaan ympäristökuntien kanssa yhteispäivystykseen liittyvistä kysymyksistä.

Turun alueen yhteispäivystyksen ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa 10.8.2007 linjattiin, että yhteispäivystyksen omistaja ja järjestäjä olisi yksi organisaatio. Linjauksella tavoiteltiin yhden oven periaatetta, jolloin perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito täydentävät toisiaan. Potilas saa yhdellä käyntikerralla mahdollisimman hyvän akuuttisairauden hoidon. Päivystyksen toiminnan tulee olla asiakaslähtöistä ja tarpeetonta potilaiden siirtelyä olisi vältettävä.  Sairaanhoidon päivystyksen ja sosiaalipäivystyksen yhteistyö todettiin lisäksi tarpeelliseksi. Suunnittelua on jatkettu em. linjausten pohjalta.

Turun edustajina yhteispäivystyksen ohjausryhmässä ovat toimineet virastopäällikkö Markku Suokas, sittemmin Riitta Liuksa, tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja vanhuspalvelujen ylilääkäri Heikki Alanko.

T-sairaalan suunnittelussa on noudatettu uudenlaista ajattelua, joka perustuu hoitolinjoihin. Päivystyspotilaan hoito muodostaa yhden hoitolinjakokonaisuuden. Yhteispäivystyksen toiminta-alueiksi ovat muodostuneet:

- triage-alue

- ensihoidon alue

- sisätautien hoidon alue

- traumatologian alue

- kirurgisen hoidon alue

- neurologisen hoidon alue

- lastenhoidon alue

- yleislääketieteen hoidon alue

- mielenterveys- ja päihdehuollon hoitotilat

- yleislääketieteen tarkkailutila

Peruspalvelulautakunta käsitteli kokouksessaan 21.10.2009 § 428 tulevan T2-sairaalan yhteispäivystystä ja päivystystoiminnan sinne siirtymistä. Peruspalvelulautakunnalle tarkennettiin päivystyksen toimintamallin muotoutumista yhteispäivystykseksi, jossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon toiminnat täydentävät toinen toisiaan ja toimivat yhden organisaation alaisuudessa muodostaen yhden toiminnallisen kokonaisuuden. Peruspalvelulautakunta päätti, että Turun terveyskeskuksen päivystystoimintojen siirto T2-sairaalaan toteutetaan esitetyn yhteispäivystyksen toimintamallin mukaisesti. Kyseisessä kokouksessa toiminnan omistajuuteen ei otettu kantaa.

T2-sairaalan rakentamisprojekti on useista syistä viivästynyt ja alkuperäinen aikataulu T2-sairaalan valmistumisesta vuonna 2011 on siirtynyt asteittain myöhemmäksi. Tämän hetkisen käsityksen mukaan T2-sairaala valmistuu joulukuussa 2012 ja on päivystystoimintojen osalta käyttöönotettavissa keväällä 2013. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin pyysi 31.10.2010 mennessä Turun sosiaali- ja terveystoimen lausuntoa siitä, millä aikataululla päivystystoimintojen hallinnollinen yhdistyminen Turun ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osalta tulisi tehdä.

Turulla on toistaiseksi voimassaolevat sopimukset yöpäivystysyhteistyöstä seuraavien kuntien/kuntayhtymien kanssa: Kaarina-Piikkiön ktt ky, Naantalin ktt ky, Raisio, Maskun ktt ky, Mynämäki-Mietoinen, Härkätien ky, Länsi-Turunmaa (Parainen, Nauvo, Korppoo, Iniö, Houtskari), Paimio–Sauvo ktt ky, Velkua. Sopimusten irtisanomisaika on 6 kuukautta. Paras- yhteistyön puitteissa ko. kunnat ovat oikeuttaneet Turun neuvottelemaan päivystyksen hallinnollisesta siirrosta jo vuoden 2012 alusta ja siihen liittyvistä seikoista mm. kustannuksista.

Turku hoitaa tällä hetkellä terveyskeskuksen päivystyksen ja alueellisen yhteisyöpäivystyksen omalla hoitohenkilökunnallaan ja lääkärityövoima tulee kilpailutuksen perusteella Attendo MedOne Oy:ltä. Menossa on kilpailutuksen optiovuosi. Mikäli Turun terveyskeskuspäivystys jatkaisi toimintaansa omana toimintana 1.1.2012 jälkeen, pitäisi lääkärityövoiman osalta tehdä väliaikainen ratkaisu ennen lopullista siirtymistä T2-sairaalan tiloihin. Kilpailutuksen toteuttaminen vajaan puolentoista vuoden tarpeisiin olisi erittäin raskas prosessi. Lisäksi jos kilpailutuksen voittaisi joku muu kuin nykyinen toimija, olisi edessä lyhytaikaista palvelutarvetta varten uusi sopeutuminen uuteen yhteistyökumppaniin. Päivystyksen ottaminen reiluksi vuodeksi omaksi toiminnaksi ei ole lainkaan tarkoituksenmukaista, koska tällöin perusterveydenhuollon yksiköiden hyvä päiväaikainen toiminta ja lääkäreiden sitoutuminen tähän vaarantuisi.

Edellä olevilla perusteilla sairaanhoitopiirille vastattiin 26.10.10, että hallinnollinen yhdistyminen jo vuoden 2012 alusta olisi tarkoituksenmukaista. Asiasta sovittiin yhteisyöpäivystyskuntien ylilääkäreiden kesken syksyllä 2010. Toiminta tapahtuisi edelleen kahdessa toimipisteessä perusterveydenhuollon osalta Kunnallissairaalantie 20:n tiloissa ja erikoissairaanhoidon osalta TYKS:n nykyisen ensiapupoliklinikan tiloissa. Ko. järjestelystä saataisiin hyvää kokemusta kiinteästä yhteistyöstä. Se olisi hyvä välivaihe siirryttäessä uuteen toimintamalliin T2- sairaalaan.

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri on edennyt ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen perustamisessa siten, että perustettavan liikelaitoksen toimitusjohtajaksi 25.1.2011 sairaanhoitopiirin hallitus valitsi Päivi Luceniuksen. Sairaanhoitopiirin valtuusto käsitteli 12.4.2011 liikelaitoksen perustamista ja sen hallintoon liittyvän johtokunnan valintaa. Kuntien edustajiksi liikelaitoksen johtokuntaan on valittu Turusta palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen (varaedustajaksi tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja talousjohtaja Jukka Laiho (varaedustajaksi resurssijohtaja Max Lönnqvist). Muiksi kuntien edustajiksi on valittu johtava ylilääkäri Katariina Korkeila Raisiosta, terveyspalveluiden johtaja Sara Sarjakoski-Peltola Salosta ja johtava ylilääkäri Sirpa Rantanen Liedon kunnasta. Sairaanhoitopiirin edustajat ovat sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen ja talousjohtaja Arja Pesonen.

Päivystyksen henkilöstön osalta on ollut käynnissä vuodesta 2010 lähtien toiminnallinen henkilöstövaihto TYKS:n ensiavun ja Turun terveyskeskuspäivystyksen välillä. Tämä on koettu erittäin hyödylliseksi ja toimintatapoja yhtenäistäväksi käytännöksi. Varsinaisia fuusioneuvotteluja päivystyksen osalta ei vielä ole käynnistetty. Alustavan kyselyn perusteella 90 % hoitohenkilökunnasta ovat halukkaita siirtymään tulevaan yhteispäivystykseen. Osalla mielipide on kuitenkin vielä epävarma siirtymisen suhteen. Päivystyksen nykyinen henkilökunta sisältää 1 osastonhoitajan, 31 sairaanhoitajaa, joista 9 on varahenkilöinä perustettuja, 5,5 perus- tai lähihoitajaa, 1 lääkintävahtimestari, 3 hoitoapulaista ja 2 toimistovirkailijaa. Lisäksi päivystyksessä työskentelee ostopalveluna Securitas Oy:ltä ympärivuorokautinen vartija, joka palvelee koko Mäntymäen sairaala-aluetta. Alustavien suunnitelmien mukaisesti Turun terveyskeskuspäivystyksestä siirtyisi tulevaan yhteispäivystykseen 27 vakanssia.

Perusterveydenhuollon kehittämishankkeen yhteydessä on vielä tarkemmin määrittelemättä henkilöstö, jolla saadaan päiväaikainen terveyskeskustasoinen akuuttitoiminta turvattua. Vuonna 2012, jolloin päivystys toimii vielä vanhoissa tiloissa, jätetään päivystyksen päiväaikaista toimintaa turvaamaan 1 sairaanhoitaja neuvontapuhelimeen, 1 sairaanhoitaja ja 1 terveyskeskuslääkäri vastaanottoon.

Päivystyksen hallinnollinen siirto Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirille vuoden 2012 alusta edellyttää tarkkaa kustannustietoa tulevasta toiminnasta. Sekä Turku että nykyisessä yöpäivystysyhteistyössä mukana olevat kunnat edellyttävät, etteivät kustannukset nouse hyväksyttävää korotusprosenttia suurempina vuonna 2012.

Nykyiset voimassaolevat sopimukset tulee irtisanoa tai sopia niiden siirrosta sairaanhoitopiirille 30.6.2011 mennessä.

Päivystyksen siirron kustannuksista ja kuntien (ml. Turku) vuoden 2012 veloitusperusteista on neuvoteltu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien edustajien kanssa 19.4.2011 ja saavutettu periaatteellinen yksimielisyys siitä, että toiminnan veloitusperusteet säilyvät muutamia pieniä poikkeuksia (mm. työnantajan sivukuluprosentti) samanlaisina kuin v. 2011. Lisäksi kustannustason nousu vastaa yleistä arviota kustannusten noususta vuodelle 2012. Lisäksi on yhteisesti todettu, että v. 2013 toiminnan siirtyessä uuteen T2-sairaalaan ja toimintatapojen (mm. hoitolinjat ja toiminnan laajennus) muuttuessa hinnoitteluperusteista ja kustannustasoista on sovittava erikseen.

Asia on ollut sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintaelimen käsittelyssä 18.04.2011.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 11.4.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian Lepän ehdotuksesta Rosenlöfin kannattamana yksimielisesti mm. alustavien selvitysten saamiseksi vuoden 2013 kustannustasoista.

Perla § 200

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, resurssijohtaja Max Lönnqvist, hallintojohtaja Antti Perälä ja terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti:

Peruspalvelulautakunta on käsitellyt asiaa 18.5.2011 ja 8.6.2011 ja palauttanut asian uudelleen valmisteltavaksi.

Peruspalvelulautakunnan asian käsittelyn yhteydessä edellytettiin seuraaviin asioihin lisäselvityksiä:

1.      alustavia arvioita vuoden 2013 kustannuksista

2.      suunnitelmiin, miten liikelaitos sopeuttaa toimintansa mahdollisesti tapahtuviin kysynnän muutoksiin

3.      henkilöstöön siirtoon liittyvät kysymykset

4.      Tampereen Acutan toiminnasta tehdyn arvioinnin mahdollisista vaikutuksista Turun siirron toteutukseen

Peruspalvelulautakunnan 4.5 käsittelyn jälkeen lautakunnalle on annettu asian valmistelutilanteesta katsaus 18.5, jolloin kerrottiin 18.5 Paras- kuntien kanssa käydystä palaverista, jossa paikalla oli päivystyksen liikelaitoksen johtaja Päivi Lucenius. Kuntien yhteinen huoli oli, miten päivystyksen toiminta on sopeutettavissa, jos kävijämäärä supistuu arvioidusta 93.000 käynnistä. Lisäksi Turun seudun kunnat olivat huolissaan yleisestä kustannuskehityksestä, joka oli Kuntamaiseman tekemän selvityksen perusteella tapahtunut Tampereen Ensiapu Acutassa.

Peruspalvelulautakunnan kokouksessa 8.6 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen esitti eri vaihtoehtojen kustannusvaikutuksia. Vuoden 2013 kustannuksia on laskettu terveyskeskuskäyntiä korvaavan päivystystoiminnan osalta syksyllä 2010. Tuolloin kuntien yhteiseksi käyntimääräksi arvioitiin 93.000 käyntiä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensiapupoliklinikalta siirtyisi 3000 terveyskeskustasoista käyntiä, Turun terveyskeskuspäivystyksestä 60.000 käyntiä ja muista kunnista 30.000. Kun tulevia käyntimääriä arvioidaan vuoden 2010 käytön perusteella ja kun yöpäivystystä nyt käyttävät kunnat ovat arvioineet tulevaa T-sairaalan päivystyksen käyttöään, voidaan 93.000 käynnin oletusta pitää liian korkeana, mm. triagen käyttöön otosta johtuen ja kuntien päiväaikaisen päivystystoiminnan tehostumisesta johtuen.

Selvittäessään liikelaitoksen kustannusrakennetta 8.6.2011 Olli-Pekka Lehtonen esitti vaihtoehtokustannuksia eri kävijämäärillä. Seuraavassa esitetään esitysmateriaalista ja päivystyksen liikelaitoksen johtajalta Päivi Luceniukselta saatujen tietojen pohjalta kerättyä tietoa yhteenvetona:

A vaihtoehto 93.000 käyntiä kustannus/käynti 116 € (keskihinta, joka sisältää myös sairaanhoitajakäynnit ja käynteihin liittyvät tutkimukset) ja käytössä on koko päivystys alueen tilat, kuten on suunniteltu.

B vaihtoehto 80.000 käyntiä kustannus/käynti 118 € (keskihinta, joka sisältää myös sairaanhoitajakäynnit ja käynteihin liittyvät tutkimukset) ja käytöstä on poistettu päivystysosastojen tilat

C vaihtoehto 70.000 käyntiä kustannus/käynti 120 € (keskihinta, joka sisältää myös sairaanhoitajakäynnit ja käynteihin liittyvät tutkimukset) ja käytöstä on poistettu vielä päihdealueen tilat.

D vaihtoehto 60.000 käyntiä kustannus/käynti 124 € (keskihinta, joka sisältää myös sairaanhoitajakäynnit ja käynteihin liittyvät tutkimukset) ja käytöstä on poistettu edellä olevien tilojen lisäksi myös lasten päivystyksen tilat.

Muuttuvina kuluina laskelmassa on käytetty henkilöstöä, materiaalia ja sairaanhoitopiirin muita kuluja. Kiinteiden kustannusten osuus 93.000 käynnin laskelmassa on 2 milj. euroa, jotka koostuvat tiloista ynnä muusta.

Tilakustannukset tarkentuvat vasta T2 sairaalan valmistuttua. Kokonaisneliömäärä päivystyksessä (sis. toisen päivystysosastoista eli 15 paikkaa) on 7775 neliötä. Mikäli toisessa kerroksessa oleva toinen päivystysosasto otetaan käyttöön, neliömäärä kasvaa 8500 neliöön. Toisesta päivystysosastosta on suunnittelun edetessä kuitenkin päätetty luopua. Tästä 8500 (korj. kokouksessa) neliöstä varsinaisia hoitotiloja on 6385 neliötä ja käytäviä ym. 2115 neliötä. Tämänhetkisen tilannearvion mukaan käytävien ym. neliövuokra on 18 € ja vaativien hoitotilojen 30 €. Tilavuokrien osuus sisältyy käyntikustannuksiin.

Vuokrakustannuksia on vähennetty vaihtoehdossa B luopumalla päivystysosastoista, vaihtoehdossa C geriatrisen/päihdeosaston tiloista luopumalla ja vaihtoehdossa D lastenpäivystyksen tiloista luopumalla. Näillä toimenpiteillä kiinteät kustannukset vähenisivät 5 – 12 %.

Henkilöstöstä käynnistämishetkellä on arvioitu 60 % olevan määräaikaisia. Lääkärihenkilöstön osalta työvuorosuunnittelulla päästään tiettyyn minimitasoon, jonka jälkeen määrää ei voi enää vähentää, koska päivystysvalmiuden ylläpito edellyttää tietyn minimimiehityksen. Muita merkittäviä kulueriä voidaan puolestaan vähentää kävijämäärän mukaisesti.

Sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtosen käsityksen mukaan liikelaitos tulee saamaan sitovan taloustavoitteensa sairaanhoitopiirin valtuustolta ja sen on sopeutettava kustannuksensa volyymin mukaan. Säästöä sairaanhoitopiirin kokonaiskustannuksissa on saavutettavissa TYKS tulosalueen, joka muodostuu kahdeksasta toimialueesta, käytössä. Mitä paremmin arvio ja hoito päivystyksessä toteutuvat, sitä vähemmän joudutaan ottamaan potilaita osastohoitoon TYKS- tulosalueelle. VSSHP hallitus on 27.4.2010 § 61 todennut toimintatapojen muutosten tuottavan viiden prosentin taloudellisen tehostumisen vuositasolla.

Sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen esitti 8.6.2011, että sairausryhmäkohtaiset reaalikustannukset turkulaista kohden päivystyksessä ja TYKS:ssä sekä muualla VSSHP:ssä yhteensä vähenevät 5 % vuosien 2012 ja 2014 välillä.

Arvioitaessa edellä esitettyjä vaihtoehtoja voitaneen pitää käyntimäärän realistisena arviona 70.000 käyntiä, josta Turun osuus on 50.000 käyntiä. T-sairaalan päivystyksen toiminnan supistaminen edellyttää Turun oman toiminnan ja vaihtoehtojen kehittämistä erityisesti iäkkäiden potilaiden kohdalla. Uusien toimintamuotojen ja -tapojen kehittäminen on kuitenkin jo alkanut. Tilojen osalta on kuitenkin todettava, että vapautuvien neliöiden käytön tulee vähentää muualla sairaanhoitopiirissä vuokrakustannuksia tai lisätä vuokratuloja.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tuottamassa aineistossa on alustavien laskelmien perusteella päädytty lukuun, jonka mukaan yhteispäivystyksen kustannukset ovat noin 10,8 M€ v. 2013. Käyntien määräksi on laskettu 93.000 ja yksikkökustannus (sopeutettu katetuottolaskelma) olisi 116 €/suorite. On huomattava, että suoritehinta on keskiarvo, joka koostuu eri tuotteistusvaihtoehdoista. Tällöin palvelujen käyttö ja erityyppiset tuotteet vaikuttavat merkittävästi kunnan maksamaan käyttökustannukseen.

Turun osalta maksuosuus päivystyskustannuksista voisi määräytyä esim. seuraavasti:

1)

Todennäköisempi vaihtoehto (2) perustuu kokonaiskäyntimäärään, joka on noin 70.000 käyntiä, ja turkulaisten osuus laskisi edelleen tehostetun terveysasematoiminnan johdosta (esim. 50.000 käyntiä). Tässä laskelmassa yhteispäivystyksen talousarvio olisi noin 8,66 M€ (suoritehinta 120 €)

2)

Laskelmaan vaikuttaa hinnoittelumalli ja erityisesti miten voidaan järjestää turkulaisten terveysasemakäynnit päivisin sekä jatkohoitopaikkaa odottavien palvelut. Tässä mallissa terveysasemien aukioloaikaa jouduttaneen pidentämään klo 18 asti, jotta pystytään käytettävissä olevan työvoiman puitteissa hoitamaan myös ei-kiireellinen toiminta.

Kustannustaso v. 2013 näyttäisi nousevan jonkin verran jos käytetään vertailulukuna arviota vuoden 2012 kustannustasosta (4,7 M€ netto) eli lisäystä noin 1,4 – 1,6 M€ / vuosi. Erityisvelvoitemaksu (osa VSSHP:n kuntalaskutusta) sisältää kuitenkin jonkin verran ensiavun päivystystoiminnan kustannuksia ja maksuosuuden tulisi tältä osin pienentyä.

Tarkemman kustannusselvityksen tekemiseksi Turun kannalta olisi oleellista saada seurantatietoa v. 2012 vähintään 6 kk:n ajalta yhteispäivystyksen toimenpiteistä sovitun hinnoittelumallin mukaisesti.

TK- päivystyksen henkilökunnalle pidettiin info-tilaisuus 10.6.2010, jossa siirtoon liittyviä yksityiskohtia käytiin läpi. Paikalla olivat sekä kaupungin että sairaanhoitopiirin edustajat.

Työryhmät, jotka valmistelevat henkilöstön ja toiminnan siirtoon liittyviä kysymyksiä työskentelevät koko ajan, jotta siirtoon liittyvät sopimukset saadaan toteutettua parhaalla mahdollisella tavalla.

Seuraavien seikkojen osalta Turun ja muiden kuntien tulee jatkaa neuvotteluja sairaanhoitopiirin kanssa:

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 13.6.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvEnsihoidon ja päivystyksen liikelaitos/Päivi Lucenius
aoHärkätien kuntayhtymä
aoKaarinan-Piikkiön kansanterveystyön kuntayhtymä
aoLänsi-Turunmaan terveyskeskus
aoMaskun kansanterveystyön kuntayhtymä
aoMynämäen-Mietoisten terveyskeskus
aoNaantalin kansanterveystyön kuntayhtymä
aoPaimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä
aoPerusturvakuntayhtymä Akseli
aoRaision kaupunki
tpvLiuksa Riitta
tpvLönnqvist Max
tpvPerälä Antti
tpvSantalahti Anne
tpvVirtanen Petri