Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta18515.06.20115

7028-2011 (001)

Vastaus Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvitys- ja kuulemispyyntöön oikeudesta vaihtaa terveysasemaa

Tiivistelmä: -

Perla § 185

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja, terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti 7.6.2011:

Aluehallintovirasto pyytää Turun peruspalvelulautakunnalta selvitystä oikeudesta vaihtaa terveysasemaa. Selvityspyynnössä todetaan, että Aluehallintoviraston tietoon on saatettu, että turkulaiset voivat vaihtaa terveysasemaa seuraavan kerran tammikuussa 2012. Turun kaupungin internet-sivujen mukaan tilanteessa 31.5.11, jos kuntalainen haluaa vaihtaa postinumeron mukaisen terveysasemansa, hänen tulee tehdä asiasta kirjallinen ilmoitus. Ilmoituksen teko onnistuu Turun terveysasemilla tai sähköisesti osoitteessa www.turku.fi/eterveyspalvelut. Ilmoituksen teko onnistuu seuraavan kerran tammikuussa 2012. Vuonna 2011 vaihtoaika oli 18.4. – 13.5.11.

Vastauksena Aluehallintoviraston esittämiin kysymyksiin, milloin kuntalainen saa vaihtaa terveysasemaa ja millä menettelyllä Turun terveyskeskuksessa totean seuraavaa:

Kuntalainen saa vaihtaa terveysasemaa lain mukaisesti koska tahansa. Kuntalaisen tulee tehdä kirjallinen ilmoitus asiasta. Ilmoituslomakkeita saa kaikilta terveysasemilta ja voi tulostaa myös netistä. Uuden valitun terveysaseman palvelut ovat käytössä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta. Ajalla 18.4. – 13.5.11 Turun terveyskeskus helpotti kuntalaisten vaihtomahdollisuutta sähköisellä E-terveyspalveluportaalilla, jota kautta ilmoituksen pystyi tekemään tietoturvallisesti pankkitunnuksia käyttäen sähköisesti. Tämä portaali on seuraavan kerran käytettävissä tammikuussa 2012. Kirjallisia ilmoituksia siis voi tehdä jatkuvasti. Valittu terveysasema säilyy kuntalaisen terveysasemana seuraavan vuoden valinnasta eteenpäin.

Kysymykseen, onko terveydenhuoltolain mukaista oikeutta vaihtaa terveysasemaa rajoitettu Turun terveyskeskuksessa vastaan, ei ole.

Kysymykseen, jos oikeutta vaihtaa terveysasemaa on rajoitettu, miten ja millä ja perusteella vastaan, oikeutta vaihtaa terveysasemaa ei ole rajoitettu millään tavalla. Sähköinen vaihtomahdollisuus, jota laki ei siis edellytä, mutta joka Turussa kuntalaisille tarjottiin kuukauden ajan, on käytössä seuraavan kerran tammikuussa 2012.

Internet-sivustoille terveysasemien kohdalle oli jäänyt suomenkieliseen tekstiin terveysasemien vaihtoa koskeva informaatio, josta saattoi saada sen käsityksen, että aseman vaihtoa olisi jotenkin rajoitettu. Nyt internet-teksti on muutettu siihen muotoon, että kyseistä väärinkäsitystä ei pysty syntymään. Ruotsinkielinen teksti oli kaikenaikaa informatiivisempi. Liitteenä nykyinen internetin teksti terveysasemien vaihtoa koskien suomenkielisenä.

Liite 1Internetissä oleva terveysasemien vaihtoa koskeva teksti

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.6.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan selvityksen oikeudesta vaihtaa terveysasemaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 185
Liite 1:Internetissä oleva terveysasemien vaihtoa koskeva teksti