Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta18615.06.20116

12950-2010 (002, 310)

RKP:n naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloite

Tiivistelmä:

Marraskuussa 2010 peruspalvelulautakunta vastaanotti RKP:n naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloitteen, jossa esitetään yhteistyötä Turunmaan sairaalan kanssa koskien terveysasematoimintaa. Tällä hetkellä ei ole tarkoituksenmukaista siirtää ruotsinkielistä vastaanottoa Turunmaan sairaalan yhteyteen.

Perla § 186

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 7.6.2011:

Marraskuussa 2010 peruspalvelulautakunta vastaanotti RKP:n naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloitteen, jossa esitetään, että Turun kaupungin taholta selvitetään, onko aloitteessa esitetyn kaltainen yhteistyö mahdollinen Turunmaan sairaalan kanssa.

Liite 1RKP:n naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloite

Aloitteen mukaan Turunmaan sairaalan rakennushankkeen kokonaisuuden on tarkoitus valmistua vuoden 2013 aikana. Perus- ja erikoissairaanhoidon välisen yhteistyön lisäämiseksi on Turunmaan kuntien kanssa jo käyty alustavia neuvotteluja siitä, miten Turunmaan sairaala voisi osallistua myös perusterveydenhuollon tuottamiseen Turunmaan kunnille. Mikäli tämä toteutuu, voisi Turunmaan sairaala tarjota vastaavia palveluja myös Turun kaupungille. Tällöin erityinen painopiste olisi täysin kaksikielisessä palvelussa, joka samanaikaisesti hyödyttäisi siis perusterveydenhuoltoa että erikoissairaanhoitoa.

Vastineena kansalaisaloitteeseen perusterveydenhuollossa on selvitetty Mäntymäki 2 terveysaseman yhteydessä toimivan ruotsinkielisen vastaanoton toimintaa. Tällä hetkellä ruotsinkielistä vastaanottoa käyttää runsaat 3000 henkilöä, joka on noin kolmasosa Turun ruotsinkielisestä väestöstä. Ruotsinkielisessä vastaanotossa on töissä kaksi ruotsin kielellä palvelevaa terveyskeskuslääkäriä. Ruotsinkielisen vastaanoton sairaanhoitajat ja toimistohenkilökunta ovat yhteisiä Mäntymäki 2:n kanssa ja palvelevat ruotsinkielisiä potilaita täysin ruotsiksi. Myös puhelinpalvelu on ruotsinkielellä ja sairauskertomus kirjataan ruotsiksi.

Kahden terveyskeskuslääkärin vastaanottoa ei kannata siirtää erilliseksi yksiköksi, koska se olisi liian haavoittuvainen. Jos erillinen ruotsinkielinen vastaanotto perustettaisiin, niin sinne tarvittaisiin myös lisää sairaanhoitajan virkoja sekä toimistohenkilökunnan virkoja. Nykyisellä toimintamallilla saadaan hyvä synergiaetu Mäntymäki 2 terveysaseman yhteydessä.

Mikäli Turunmaan sairaala itsenäisesti perustaa terveyskeskustasoisen vastaanoton, joka täyttää uuden terveydenhuoltolain kriteerit perusterveydenhuollon osalta, olisi sen vastaanottopiste hyväksyttävä yhdeksi terveysasemaksi ja tällöin kenellä tahansa kuntalaisella olisi oikeus hakeutua sen palvelujen piiriin terveydenhuoltolain mukaisesti.

Tällä hetkellä ei ole tarkoituksenmukaista siirtää ruotsinkielistä vastaanottoa Turunmaan sairaalan yhteyteen.

Esitän, että peruspalvelulautakunta lähettää yllä olevan selvityksen vastauksenaan RKP:n naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloitteeseen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 7.6.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta lähettää edellä olevan selvityksen vastauksenaan RKP:N naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin. Vastakkain olivat asian käsittelyn jatkaminen ja Wennströmin Koivunalhon kannattamana tekemä ehdotus asian palauttamisesta. Asian käsittelyn puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Pietari, Muukkonen, Lähteenmäki, Huovinen, Kero ja Leppä. Palauttamisen puolesta äänestivät Sulkakoski, Wennström, Koivunalho, Surakka ja Uotila.

Jakelu

selvRKP:n naisjärjestö, Turku, r.y.


Liitteet:

Perla § 186
Liite 1:RKP:n naisjärjestö, Turku ry:n kansalaisaloite