Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta18715.06.20117

6617-2011 (002, 314)

Sopimus opiskeluterveydenhuollon palvelujen järjestämisestä ja niiden osittaisesta rahoittamisesta toiminta-avustuksin

Tiivistelmä: -

Perla § 187

Perusterveydenhuolto, ehkäisevä terveydenhuolto, tulosyksikköjohtaja Pirjo-Riitta Liuksila:

Turun kaupunki ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) ovat sopineet kansanterveyslain mukaisesta opiskelijaterveydenhuollon rahoittamisesta sopimuksella alun perin vuonna 1988. Vuonna 2010 sopimusta tarkennettiin. Terveydenhuoltolain tultua voimaan, vanhaa sopimusta tulee tarkentaa vastaamaan voimassaolevaa lainsäädäntöä.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on huolehtinut terveydenhuoltolain 17 § ja valtioneuvoston antaman asetuksen neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta (28.5.2009/380) mukaisesta yliopisto-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta.

Sopimuksen piiriin kuuluvat Turun alueella olevien yliopistojen oppilaitoksissa opiskelevat perustutkinto-opiskelijat, jotka ovat maksaneet YTHS:n vuotuisen terveydenhoitomaksun osana yliopisto-opiskelijoiden ylioppilaskunnan jäsenmaksua, terveydenhuoltolain. Sen mukaiseen opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvat seuraavat palvelut:

Sopimus ei poista opiskelijoiden oikeutta kunnalliseen terveydenhuoltoon.

YTHS järjestää em. palvelut kuntien puolesta kiireettömän ja kiireellisen päivä-aikaisen hoidon osalta. YTHS:n tuottamaan palveluun sovelletaan tältä osin lainsäädännössä määriteltyjä yhteyden saantia, lääketieteellisesti ja hammaslääketieteellisesti perusteltua kiireettömän ja kiireellisen hoidon tarpeen arviointia ja hoidon järjestämistä koskevia kriteereitä ja enimmäisaikoja.

Kunta tukee YTHS:n järjestämää opiskeluterveydenhuoltoa vuosittaisella toiminta-avustuksella, joka määräytyy kyseessä olevana vuonna yliopistoissa perustutkintoa suorittavien opiskelijoiden lukumäärällä. Vuonna 2011 vuotuinen kunnan toiminta-avustus on opiskelijaa kohden 33,38 euroa. Vuotuisen opiskelijakohtaisen toiminta-avustuksen sopivat YTHS:n ja Suomen Kuntaliitto. Toiminnan järjestämiseksi on sosiaali- ja terveystoimen talousarvioon varattu 550.000 € vuodelle 2011. (Vuosiluku korjattu kokouksessa).

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on 17.2.2011 myöntänyt YTHS:lle valtakunnallisen toimiluvan toimia yksityisenä terveyden-huollon palveluntuottajana.

YTHS raportoi kunnille niiden puolesta järjestämistään opiskeluterveydenhuollon palveluista sillä tavalla kuin asiasta kuntien kanssa erikseen sovitaan.

Liite 1Sopimusluonnos

Esitän, että peruspalvelulautakunta solmii liitteenä olevan sopimuksen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kanssa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 27.5.2011

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön ja sosiaali- ja terveystoimen välisen opiskeluterveydenhuollon palveluita ja niiden rahoittamista koskevan sopimuksen liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvLiuksila Pirjo-Riitta


Liitteet:

Perla § 187
Liite 1:Sopimusluonnos