Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 157 18.05.2011 9

2749-2011 (429, 039)

Eeva-Johanna Elorannan valtuustoaloite vauvarahan maksamisesta Turussa

Tiivistelmä:

Valtuustoaloitteessa esitetään 300 euron vauvarahan maksamista turkulaisille perheille, joille syntyy lapsi.

Perla § 157

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 5.5.2011

Valtuutettu Eeva-Johanna Eloranta on esittänyt valtuustoaloitteessaan 300 euron vauvarahan maksamista turkulaisille perheille, joille syntyy lapsi.  Eloranta perustelee aloitteensa muiden kuntien vauvaperheille maksamilla tukisummilla sekä lapsen syntymän perheille aiheuttamilla lisäkustannuksilla. Valtuutettu Elorannan esityksen kustannus vuositasolla olisi n. 600.000 €. 

Liite 1Valtuutettu Elorannan aloite 7.3.2011

Kaupunginhallitus on 14.3.2011 § 119 lähettänyt valtuustoaloitteen sosiaali- ja terveystoimelle lausuntoa varten.

Turun valtuustoryhmien sopimukseen sisältyy tavoite kasvattaa lapsiperheiden osuutta Turun asukkaista.

Syntyvyys on kasvanut tasaisesti viimeisen vuosikymmenen aikana: vuonna 2010 Turussa syntyi yli 200 lasta enemmän kuin vuosikymmenen alussa. Turun lapsiperheiden määrän väheneminen ei näin ollen liity niinkään syntyvyyteen kuin lapsiperheiden poismuuttoon. Kuntien välistä muuttoliikettä koskevissa tutkimuksissa on todettu, että Turkuun muuttavia lapsiperheitä on vähemmän kuin poismuuttavia. Vuosittain syntyneiden määrän ja ikäluokkien suuruuden vertailuissa näkyy, että lasten saavuttaessa kouluiän ikäluokka on pienentynyt noin viidenneksellä. Ikäluokan pieneneminen näkyy jo ensimmäisen ikävuoden aikana, mutta jatkuu tasaisesti 7. ikävuoteen saakka. Erityisesti lapsiperheet muuttavat ympäristökuntiin, jossa on tarjolla omakotitontteja perheiden arvostamassa ympäristössä.

Turku tukee lapsen saavia perheitä maksamalla synnyttäjän TYKSin hoitopäivämaksuja kolmelta ensimmäiseltä hoitopäivältä. Hoitopäivän hinta on 32,50 €. Vuonna 2010 korvauksia maksettiin TYKSille n. 200 000 €.  Myös tämän korvauksen kohdalla olisi syytä pohtia tuen tarkoituksenmukaista kohdentumista.

Lapsiperheiden sosiaalityö voi tukea toimeentulotuella seuraavilla tavoilla vauvaperheitä, joilla on toimeentulovaikeuksia:

Tiukasti toimeentulotukisäännöksiä tulkiten myös vauvaraha olisi perheen tuloa, joka huomioidaan toimeentulotukilaskelmassa. Näin ollen se ei toisi pienituloisimmille perheille lisätuloa. Lisäksi on selvitettävä, että jos vauvarahaa myönnetään, voiko toimeentulotukena enää saada yllämainittuja menoja.

Vauvarahan maksamista perustelevat seuraavat asiat:

Vauvarahan maksamiseen liittyvät seuraavat ongelmat:

Edellä olevan perusteella voidaan arvioida, että vauvarahan vaikutukset suhteessa sen tuottamaan kustannukseen eivät ole riittävät. Turun täytyy sen sijaan panostaa lapsiperheiden palveluihin, perheille annettavaan tukeen ja lapsiperheiden hyviin asuinolosuhteisiin. Erityisen merkittävää olisi lapsiperheiden kotiin saatavan avun lisääminen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa Eeva-Johannan Elorannan valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle sekä aloitteentekijälle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastEloranta Eeva-Johanna
lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Perla § 157
Liite 1:Aloite